Rugpijn ’s nachts of 's morgens? Dit moet u weten!

Lage rugpijn na het slapen? Dit moet u weten!

Kris - Kinesitherapeut dinsdag 24 september 2019 Leestijd: 6 minuten
6

Zo’n 80% van alle volwassenen heeft wel eens last van rugpijn. Heel wat Belgen hebben lage rugpijn na het slapen. Rugklachten tijdens het slapen veroorzaken een verstoorde nachtrust. Een overbelasting van de wervelkolom en de omliggende weefsels ligt vaak aan de oorzaak van pijn in de onderrug bij het liggen. Een goed bed met de juiste matras lost dat probleem voor u op. Zo staat u 's morgens opnieuw fris en monter op, of kan u 's nachts rustig blijven doorslapen. Zonder rugpijn.

Heeft u lage rugpijn tijdens het slapen?

’s Nachts herstelt uw lichaam van de dagelijkse activiteiten: van langdurig zitten, zware dingen tillen of sporten. Tenminste, als u een goed bed met de juiste matras en een aangepast hoofdkussen hebt. Als u op een slechte matras slaapt, kunnen uw rug en nek niet voldoende ontspannen. Dat zorgt voor spierspanning, nachtelijke rugpijn én een verstoorde nachtrust.

Een slechte matras betekent een verstoorde nachtrust. En dat kan chronische rugpijn veroorzaken.

Het is belangrijk dat uw bekken, wervelkolom en nek tijdens uw slaap optimaal ondersteund zijn. Als dat niet het geval is, komt u niet voldoende tot rust en kan er zelfs blijvende schade in en rondom de wervelkolom ontstaan. Dat veroorzaakt dan weer chronische rugpijn.

Heeft u lage rugpijn na het slapen?

Als u ’s morgens uit bed stapt, mag u eigenlijk geen rugpijn of stijve rug hebben. Rugpijn bij het opstaan wijst op een slechte nachtrust en op onvoldoende ondersteuning van het lichaam tijdens de slaap. Het is een signaal dat uw lichaam en spieren onder spanning staan tijdens de slaap. De redenen kunnen divers zijn maar veelvoorkomend is een te zachte of te harde matras. Hierdoor werken uw spieren voortdurend tijdens de slaap en kunnen ze zich niet voldoende ontspannen en herstellen.

Hangmateffect (bij een te zachte matras)

Dorsoo blog lage rugpijn na slapen te zachte matras

Touwbrugeffect (bij een te harde matras)

Dorsoo blog lage rugpijn na slapen te harde matras

Rugpijn bij het opstaan of stijfheid in de onderrug of nek zijn dus de eerste tekenen dat uw matras aan vervanging toe is of niet is afgestemd op de noden (ondersteuning) van uw rug.

Heeft u geen echte rugklachten, maar heeft u altijd het gevoel dat u ’s morgens niet voldoende uitgerust bent? Wellicht heeft u dan onvoldoende diepe slaap. Ook dat is vaak te wijten aan een slechte ondersteuning van uw lichaam door de bedbodem en matras. Om goed te slapen én door te slapen, moeten uw spieren zich maximaal kunnen ontspannen. Bij een slecht bed of een slechte matras staan uw spieren voortdurend onder spanning. 

Woelt u vaak? Dan is de kans groot dat u midden in de nacht wakker wordt. Een slecht hoofdkussen is een reden om vaak wakker te worden. Voor een herstellende nachtrust is het kunnen doorslapen noodzakelijk. Veelvuldig wakker worden, is fysiek belastend naar recuperatie van het lichaam toe. Ook psychologisch laat een chronisch slechte nachtrust sporen na. Herken de signalen en vervang tijdig uw matras en hoofdkussen en indien nodig ook de bedbodem. 

Heeft u overdag en ’s avonds rugpijn?

Heeft u voornamelijk overdag en ’s avonds rugpijn? Dan is de kans groot dat uw rugspieren overbelast zijn door een verkeerde (werk)houding. De rugspieren kunnen daardoor minder goed hun beschermende en ondersteunende functie uitoefenen. Het is dan ook ontzettend belangrijk om tijdens uw dagelijkse activiteiten – zowel zittend, staand als bewegend – een goede houding aan te nemen, zodat er geen constante druk is op de tussenwervelschijven.

Een goede houding is essentieel voor uw rug. Dit zorgt dat er geen constante druk op de tussenwervelschijven is.

Let op: als u met gespannen rugspieren onder de wol kruipt, kan dit ook aanleiding geven tot een onrustige nachtrust. Probeer de opgebouwde stress voor het slapengaan kwijt te raken door bijvoorbeeld een ontspannende wandeling. Voldoende beweging is cruciaal.

Spieren die onvoldoende uitgerust zijn omdat ze 's nachts onder spanning staan, functioneren overdag minder goed en hebben hier ook sneller last van.

Dorsoo blog lage rugpijn na het slapen bewegen wandelen

Hoe herkent u een slecht bed of een slechte matras?

Hoe weet u nu of uw bed of matras aan vervanging toe is? Dat voelt u heel snel. Alarmsignalen van een slecht bed of een slechte matras zijn:

  • wakker worden met rugpijn
  • vaak vermoeid opstaan
  • rugpijn die overdag verergert
  • ’s avonds in slaap vallen met rugpijn

Onvoldoende rust kan zich daarbij ook uiten in een reeks andere lichamelijke aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en mentale vermoeidheidssymptomen zoals angst, vergeetachtigheid en depressie. We vergeten soms dat slaap een basisbehoefte is. Een chronisch gebrek eraan doet de menselijke machine vierkant draaien. 

Houd er ook rekening mee dat een matras niet levenslang meegaat. Vaak wordt 10 jaar vooropgesteld als gemiddelde levensduur van een matras. Is uw matras een stuk ouder? Dan gaat u beter op zoek naar een nieuwe. Een matras dient verschillende segmenten of zones te hebben en afgestemd te zijn op uw persoonlijke voorkeuren. Meer weten over de beste matras bij rugklachten? 

Lage rugpijn bij liggen? Ondersteuning is ontzettend belangrijk.

"Ondersteuning is ontzettend belangrijk”, zegt osteopaat Koen De Doncker. “Een comfortabel bed dat het lichaam maximaal ondersteunt, laat u nu eenmaal beter slapen. De tussenwervelschijven kunnen op die manier beter recupereren en herwinnen hun vochtgehalte.”

Om 's nachts een correcte ondersteuning te genereren, waarbij het bekken en de lage rug loodrecht op elkaar komen te staan, is het belangrijk dat de heupen kunnen wegzakken en gelijktijdig de lage rug ondersteund wordt, bij voorkeur actief. De lage rug mag onder geen voorwaarde wegzakken.

Een actieve of opwaartse beweging ter hoogte van de lage rug voorkomt dat de tussenwervelschijven, waarvan L4 en L5 de belangrijkste zijn, verkeerd ingedrukt worden tijdens het liggen. Opwaartse druk is noodzakelijk om de invloed van de zwaartekracht op de lage rug tegen te gaan.

Zijlig

Dorsoo - Rugpijn - Zijlig

Ruglig

Dorsoo - Rugpijn - Ruglig

Bij een gewone matras is het maar de vraag of de weerstand in de matras voldoende is om de rug op te vangen. Bovendien kan de wervelkolom nooit loodrecht op het bekken staan als de matras even hard is ter hoogte van de heupen als ter hoogte van de onderrug.

Welke slaaphouding neemt u best aan om rugpijn tijdens of na het slapen te voorkomen? Lees meer over de beste slaaphouding.   

Wilt u zelf een correcte ondersteuning ervaren? Kom volledig vrijblijvend een Dorsoo-bed testen in een winkel in uw buurt.

Vind een winkel

Meer dan goed slapen

Wie investeert in een degelijk bed met de juiste ondersteuning, ervaart veel meer voordelen dan alleen maar een goede nachtrust. Als u goed slaapt, bouwt u namelijk ook een betere weerstand op. Dat zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat u minder vatbaar bent voor verkoudheden en andere ongemakken. Een Dorsoo ACTIVE+ slaapsysteem geeft u niet enkel een betere nachtrust, maar ook een betere levenskwaliteit.

Wat is een ACTIVE+ bed?

Dorsoo is dé beddenspecialist die een optimale nachtrust zonder rugpijn garandeert door een correcte en actieve ondersteuning aan het lichaam te geven in elke slaaphouding. “Een Dorsoo ACTIVE+ bed ondersteunt uw rug maximaal. Bijkomend biedt een goed hoofdkussen de juiste ondersteuning voor nek en hoofd. “Dit maakt het ergonomisch plaatje af”, zegt manueel therapeut Jan Esselens.

Een Dorsoo-bed voelt niet alleen heerlijk aan. Uw tussenwervelschijven én de omliggende weke delen kunnen ’s nachts maximaal recupereren. Uw rugklachten zullen niet enkel verminderen, u ervaart ook een betere slaapkwaliteit en staat elke morgen opgewekt en uitgerust op.

Dorsoo - Rugpijn - Active+ slaapsysteem

Bovendien past deze lattenbodem zich continu aan bij elke veranderende slaaphouding. Dat is nodig want op uw zij, rug of buik heeft uw lichaam een ander profiel. De gecontourde, antiallergische matras beweegt soepel mee. Op die manier geniet uw rug elke nacht opnieuw van de juiste ondersteuning. En u stapt elke morgen opnieuw uitgerust uit bed. Zonder rugpijn.

Kinesitherapeut Stijn De Mot behandelt dagelijks mensen met rug- en nekklachten in een groepspraktijk in Lennik. “Ik geloof dat een Dorsoo-bed voor veel mensen een opmerkelijke meerwaarde kan zijn in hun zoektocht naar een goede nachtrust.”

Gerelateerde artikels

Over Kris, kinesitherapeut bij Dorsoo Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.