Midden rugpijn na slapen? - Dorsoo

Midden rugpijn na slapen?

Jan - Manueel therapeut vrijdag 20 december 2019 Leestijd: 3 minuten
3

Veel mensen worden ’s morgens (of zelfs ’s nachts) wakker met pijn in de middenrug. Van waar komt dit en vooral: wat kan u hieraan doen? Vaak lost een goed bed met de juiste matras dit probleem op.

Pijn in de middenrug door blokkage van een zenuw

Wat is de middenrug precies? De middenrug of thoracale zuil vormt de overgang van de nekwervels naar de wervels van de onderrug (de lumbale wervels). In deze thoraco-lumbale overgang bevindt zich een belangrijke zenuw: de nervus ilio-hypogastricus. Bij blokkage of irritatie kan deze zenuw een uitstraling van pijn geven naar de lage rug, de lies en de heupregio.

Pijn in de middenrug door draaikrachten

De middenrug is ook het buigpunt van de onderrug naar de bovenrug. Omdat de middenrug veel draaibewegingen ondergaat, komen er veel torsie- en draaikrachten op de wervels van de middenrug terecht. Het is dus belangrijk dat deze zone goed kan ontspannen en recupereren ’s nachts.

Door die extra belasting moet de middenrug ook extra ondersteund worden door goede spieren. De belangrijkste spieren die voor stabiliteit en kracht zorgen in de rug zijn de m. erectorspinae en de m. multifidus. Ook de intervertebrale spieren dragen hiertoe bij. Meer nog dan absolute kracht, zijn stabilisatieoefeningen en het verhogen van het uithoudingsvermogen in deze spieren belangrijk om pijn aan te pakken in deze regio. Daar kan u voor zorgen door te sporten en door een goede houding aan te nemen en de juiste til- en draaibewegingen en -technieken te gebruiken.

Ook een goed bed met een aangepaste matras en een goed hoofdkussen zijn belangrijk voor het herstel van deze spier en voor de (midden)rug in het algemeen. Veel mensen met rugklachten beseffen niet dat dit komt door een slechte houding tijdens de slaap. De rug dient op één mooie lijn en vooral recht te liggen, ook als u op uw zijde slaapt.

Dorsoo blog midden rugpijn na slapen correcte slaaphouding

Pijn in de middenrug door de trapeziusspier

De trapeziusspier is onze ‘stress-spier’. Enige spanning in ons lichaam – mentaal of lichamelijk – zal zich uiten in spanning door pijn in de trapezius. Door de talrijke aanhechtingspunten van deze spier aan het hoofd, de middenrug, het schouderblad en het sleutelbeen kan dit heel wat (pijn)klachten geven op deze punten. Dit kan ook gepaard gaan met hoofdpijn en/of vermoeidheid.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Pijn in de middenrug door een gespannen middenrif

Ter hoogte van de middenrug hecht ook van binnenuit het middenrif aan de ruggenwervels. Het middenrif of diafragma is een grote spier die horizontaal ligt. Verkramping van het middenrif kan veel pijn geven aan de rug. Dat is vooral het geval als uw middenrif gespannen is, door stress bijvoorbeeld. Een gespannen diafragma zorgt ook voor een oppervlakkige ademhaling, zodat we meer op onze schouders ‘trekken’, en dit geeft alweer extra spanning op de bovenste vezels van de trapeziusspier. Een goede nachtrust zorgt voor een goede ontspanning van het middenrif.

Pijn in de middenrug door een scoliose

Een andere reden voor pijn in de middenrug na het slapen, is een scoliose. Een scoliose is een kromming van de rug. Het is een aangeboren aandoening. De wervels staan niet mooi op één lijn, maar maken een bocht. De middenrug is het buigpunt van de meeste scolioses: hier bevindt zich de scheefstand. Bij een aangeboren scoliose doet de rug pijn als deze ‘recht gelegd’ wordt. Dorsoo heeft een uniek bed met een matras die zich aanpast aan de noden van de rug en de scoliose ondersteunt waar nodig, zonder pijn en ongemakken, omdat de ‘natuurlijke’ kromming van de rug gerespecteerd wordt.

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.