Midden rugpijn na slapen? - Dorsoo

Pijn in middenrug na het slapen

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 4 minuten
4

Uit het slaaponderzoek van Dorsoo in 2023 blijkt dat 61 % van de Vlamingen te kampen heeft met rug-, nek- of schouderklachten. Lage rug, nek of schouders scoren nog hoger, maar 15 % daarvan zijn toch midden- en bovenrugklachten. Wie nachtelijke rugpijn in de middenrug ervaart, neemt maar beter de hele middenzone van het bovenlichaam onder de loep. In deze blog schetsen we welke problemen daar zoal kunnen spelen. Waar komt de middenrugpijn na het slapen vandaan en vooral: wat kunt u hieraan doen? 

Opbouw van de rug

Om te begrijpen waarom iemand middenrugpijn ervaart voor, tijdens of na het slapen, is het nuttig om de samenstelling van de rug te kennen. De rug bestaat uit 7 cervicale of nekwervels, 12 thoracale of borstwervels, 5 lumbale of lendenwervels, 5 heiligbeenwervels (het sacrum) en een staartbeen. 

Onder de middenrug verstaan we de thoracale zuil die de overgang van de nekwervels naar de wervels van de onderrug vormt (de lumbale wervels).

wervelkolom

Elke wervel heeft een wervellichaam waaraan een wervelboog vastzit. Aan die boog zijn uitsteeksels bevestigd met daaraan gewrichtjes. De wervels zijn op elkaar gestapeld en tussen twee wervels ligt een tussenwervelschijf of discus. De wervelbogen vormen samen een lange holte waarin het ruggenmerg loopt: de wervelkolom.

wervel wervellichaam wervelboog

Oorzaken van middenrugpijn na het slapen

Nu we begrijpen hoe de rug samengesteld is, kunnen we de middenrug eens nader bekijken, inclusief de omliggende spieren, weefsels en botten. Die elementen spelen allemaal een rol bij mogelijke middenrugpijn tijdens of na het slapen.

Pijn in de middenrug door blokkage van een zenuw

In de thoraco-lumbale overgang ‒ de middenrug ‒ bevindt zich een belangrijke zenuw: de nervus ilio-hypogastricus. Bij blokkage of irritatie kan die zenuw een uitstraling van pijn geven naar de lage rug, de lies en de heupregio.

Pijn in de middenrug door draaikrachten

De middenrug is ook het buigpunt van de onderrug naar de bovenrug. Omdat de middenrug veel draaibewegingen ondergaat, komen er veel torsie- en draaikrachten op de wervels van de middenrug terecht. Het is dus belangrijk dat die zone ‘s nachts goed kan ontspannen en recupereren.

pijn in middenrug

Pijn in de middenrug door de trapeziusspier

De trapeziusspier is onze ‘stress-spier’. Enige spanning in ons lichaam – mentaal of lichamelijk – zal zich uiten door pijn in de trapezius. Door de talrijke aanhechtingspunten van die spier aan het hoofd, de middenrug, het schouderblad en het sleutelbeen kan dat heel wat (pijn)klachten geven op die punten. Dat kan ook gepaard gaan met hoofdpijn en/of vermoeidheid.

Pijn in het middenrif uitstralend naar de rug

Ter hoogte van de middenrug hecht ook van binnenuit het middenrif zich aan de ruggenwervels. Het middenrif of diafragma is een grote spier die horizontaal ligt. Verkramping van het middenrif kan veel pijn geven aan de rug. Dat is vooral het geval als het middenrif gespannen is, door stress bijvoorbeeld. Een gespannen diafragma zorgt ook voor een oppervlakkige ademhaling, zodat we meer op onze schouders ‘trekken’, en dat geeft alweer extra spanning op de bovenste vezels van de trapeziusspier.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Pijn in de middenrug door een scoliose

Een andere reden voor pijn in de middenrug na het slapen, is een scoliose. Een scoliose is een kromming van de rug. Het is een aangeboren aandoening. De wervels staan niet mooi op een lijn, maar maken een bocht. De middenrug is het buigpunt van de meeste scolioses: daar bevindt zich de scheefstand. Bij een aangeboren scoliose doet de rug pijn als hij ‘rechtgelegd’ wordt. 

Pijn in het middenrif die verband houdt met de maag

Pijn in de zone van het middenrif kan behalve musculoskeletale aandoeningen ook geassocieerd worden met de maag. Denk daarbij aan spijsverteringsproblemen, maagzweren of gasvorming. Het is belangrijk om de precieze oorzaak van de pijn vast te stellen door een medische professional te raadplegen, zodat die een passende behandeling kan voorstellen.

middenrugpijn door maag

Pijn in de middenrug vermijden

Om te slapen zonder middenrugpijn is het essentieel om eerst algemene rugpijn te verminderen. Dat kan bereikt worden door voldoende in beweging te blijven, maar tegelijk de rug ook voldoende te laten ontspannen en te laten herstellen, zowel overdag als 's nachts. Het is ook belangrijk dat de rug tijdens het slapen voldoende correcte ondersteuning krijgt. Op onze website met informatieve brochures voor een betere nachtrust kunt u een gids downloaden met 10 tips om rugpijn tegen te gaan. Voor specifieke maatregelen met betrekking tot de middenrug benadrukken we het volgende:

  • Ondersteun de middenrug door relevante spieren te versterken. De belangrijkste spieren die voor stabiliteit en kracht zorgen in de rug zijn de m. erector spinae en de m. multifidus. Ook de intervertebrale spieren dragen daartoe bij. Meer nog dan absolute kracht zijn stabilisatieoefeningen en het verhogen van het uithoudingsvermogen in die spieren belangrijk om pijn aan te pakken in die regio. Daar kunt u voor zorgen door te sporten, een goede houding aan te nemen en de juiste til- en draaitechnieken te gebruiken.
  • Investeer in een goed bed met een aangepaste matras en een goed hoofdkussen voor optimaal herstel van de spieren in de (midden)rug en in het algemeen. Veel mensen met rugklachten beseffen niet dat die voortvloeien uit een slechte houding tijdens de slaap. De rug moet op een mooie lijn en vooral recht liggen, ook als u op uw zij slaapt. Zelfs bij scoliose, bijvoorbeeld, ondersteunt een Dorsoo-bed waar nodig, omdat de ‘natuurlijke’ kromming van de rug gerespecteerd wordt. Niet alleen de spieren en wervels vinden rust, maar ook pijn in het middenrif kan zo ingeperkt worden omdat het diafragma optimaal kan ontspannen.

Dorsoo blog midden rugpijn na slapen correcte slaaphouding

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.