Nachtelijk zweten: tips en oplossingen - Dorsoo

Nachtelijk zweten: tips en oplossingen

Nadja - Adviseur dinsdag 16 juli 2019 Leestijd: 3 minuten
3

Sommige slapers zweten gedurende de nacht ongewoon veel. Nachtelijk zweten is niet fijn voor de persoon in kwestie en ook niet voor zijn of haar partner. In dit artikel vindt u tips en producten die u kunnen helpen om niet meer of op zijn minst veel minder te zweten in bed.

Wat is nachtelijk zweten?

Nachtelijk zweten komt vaak voor, bij zowel mannen als vrouwen, jong als oud. Waarom zweten we? Transpireren heeft een belangrijke functie. Het zorgt ervoor dat uw lichaam afkoelt en niet oververhit raakt. Van nachtelijk zweten kan u echter wakker worden, badend in het zweet. Het kan dus de slaap verstoren. Nachtzweten kan verschillende oorzaken hebben. 

Temperatuur en vochtigheidsgraad zijn belangrijk als u goed wil slapen. Vermijd dus een te warme slaapomgeving of te warme nachtkledij. Men spreekt over een goed slaapklimaat in de kamer maar ook over een gepast microklimaat, in dit geval het microklimaat onder de lakens. Ook lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen, stress of ziekte kunnen aan de oorzaak liggen van nachtelijk zweten. 

Temperatuur in de kamer

De temperatuur om te slapen is beter niet hoger dan 18°C. Veel mensen slapen liever nog wat frisser. Dat is geen probleem. Zolang het de slaap niet verstoort, mag u zeker in een koude kamer slapen. Het wordt hierdoor nog gezelliger onder de lakens.

Tips tegen nachtelijk zweten

Slaapt u op een frisse kamer en transpireert u toch te veel? Hier vindt u een aantal tips om uw bed aangenamer te maken en minder te zweten in bed:

1. Een vochtregulerend dekbed 

Elk dekbed heeft een zekere mate van vochtregulatie. Het kameelharen dekbed staat bekend om heel vochtregulerend te zijn. De haren in het dekbed transporteren het vocht supersnel en laten het terug verdampen. Mede door de hoge temperaturen in de woestijn zijn kamelen er genetisch op aangepast om zich efficiënt te ontdoen van de hitte.

Dorsoo dekbed kameelhaar

Niet zo'n fan van kameelhaar? Het Tencel dekbed is dan vast iets voor u. De tijk uit Tencel zorgt voor een heel snelle vochtverspreiding waardoor vocht onmiddellijk terug kan verdampen en het dekbed dus niet vochtig wordt. De vulling die 50% synthetisch is en voor 50% uit Tencel bestaat, zorgt er voor dat het dekbed veelvuldig mag gewassen geworden zonder problemen. 100% synthetische dekbedden zijn minder goed voor transpiratie. Ze zijn wel makkelijk te wassen wat soms de voorkeur geniet op het vochtregulerend vermogen. 

2. Een verluchtende laag bovenop de matras 

Wat als u 5 mm lucht tussen de matras en uw lichaam zou kunnen aanbrengen? Wel dat kan. Met de Aerosleep Original matrasopleg is het zo gefikst. De Aerosleep technologie werkt supergoed om een plakkerig gevoel in bed tegen te gaan. Het lichaam maakt geen direct contact meer met de matras waardoor warmte en vocht makkelijk kunnen ontsnappen. Een goede oplossing voor nachtzweten dus. 

Aerosleep original matrasopleg

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

3. Transpireert u aan het hoofd? 

De Aerosleep hoofdkussenbeschermer biedt ook 5 mm lucht rond uw hoofdkussen waardoor u minder snel zal zweten in bed omdat de warmte goed kan ontsnappen. Deze is verkrijgbaar voor hoofdkussens van 60x60 cm en 50x70 cm (zoals onze 3D hoofdkussens). De Aerosleep verkoelende kussenbeschermer geeft gegarandeerd resultaat.

Dorsoo blog nachtelijk zweten aerosleep kussenbeschermer

Het Dorsoo 3D latex hoofdkussen is het meest ventilerende hoofdkussen door de heel open structuur van de talalay latex en de verkoelende kanalen die in het oppervlak zijn aangebracht. In combinatie met de Aerosleep hoofdkussenbeschermer 50x70cm dus dé ideale oplossing voor nachtzweten. De nekondersteuning krijgt u er ook bij.

Dorsoo ergonomisch hoofdkussen 3D latex

4. Een katoenen hoeslaken in perkaal

Jersey hoeslakens zijn eenvoudig in onderhoud en lekker zacht. Maar wilt u frisser liggen, dan gaat u best voor een katoen perkaal hoeslaken. Of als u niet zo houdt van perkaal, een katoen satijn hoeslaken. Dorsoo biedt deze aan in Egyptisch katoen. De stof is heel fijn en voelt luchtig aan waardoor zweters er veel plezier aan beleven, zeker op warme dagen. De hoeslakens zijn verkrijgbaar in meer dan 30 kleuren, wit is het meest gangbare.

Dorsoo hoeslaken perkaal

5. Een dekbedovertrek in linnen of katoen perkaal

Ook een dekbedovertrek in linnen of katoen perkaal is een aanrader voor een fris gevoel in bed. Linnen heeft sowieso een temperatuurregulerend effect op de huid, dat is bewezen.

Een katoen perkaal dekbedovertrek valt wat hoekiger waardoor het lichaam wat meer lucht krijgt en dus minder warm aanvoelt. De stof heeft een minder dichte weeftechniek die ook bijdraagt aan een frisser gevoel. Bij Dorsoo kan u een dekbedovertrek op maat laten maken in fijn Egyptisch katoen. Het luchtige katoen perkaal is daarenboven ook prijsvriendelijk.

Dorsoo blog nachtelijk zweten egyptisch katoen dekbedovertrek

Met deze tips kan u vast aan de slag voor een frisser gevoel in bed. Heeft u zelf nog tips tegen nachtelijk zweten? Laat ze zeker weten via info@dorsoo.be.

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.