Nachtelijk zweten: oorzaken en oplossingen

Nachtelijk zweten: 6 praktische tips om dit op te lossen

Nadja - Adviseur Leestijd: 5 minuten
5

Sommige slapers zweten gedurende de nacht ongewoon veel. Nachtelijk zweten is vervelend voor de persoon in kwestie en ook voor zijn of haar partner. In dit artikel vindt u tips en producten die u kunnen helpen om 's nachts minder te zweten in bed.

Wat is nachtelijk zweten?

Uit het slaaponderzoek van Dorsoo in 2023 bij 1000 Vlamingen blijkt dat 63 % van de bevraagden aangeeft weleens nachtelijk te zweten. Bij 32 % is dat dan vooral in de zomer. Waarom zweten we eigenlijk? Transpireren heeft een belangrijke functie. Het zorgt ervoor dat ons lichaam afkoelt en niet oververhit raakt. Daarom zweten we bij zware inspanningen of bij hoge temperaturen. Van nachtelijk zweten kunt u wakker worden, het kan dus uw slaap verstoren. Nachtzweten kan verschillende oorzaken hebben.

Nachtelijk zweten door een aandoening

Zweten tijdens het slapen kan veroorzaakt worden door uiteenlopende lichamelijke problemen. Als u de oorzaken van uw nachtelijk zweten niet kunt achterhalen, vraagt u het best raad aan een huisarts. Al deze oorzaken kunnen aanleiding geven tot nachtzweten:

Koorts

Veel infecties gaan gepaard met koorts en koorts veroorzaakt vaak nachtelijk zweten. Koorts kan bijvoorbeeld ook een symptoom zijn van COVID-19. Meet dus eerst en vooral uw lichaamstemperatuur als u onverwacht 's nachts begint te transpireren.

Hyperhidrosis

Hyperhidrosis is een aandoening waarbij mensen meer zweten dan nodig is om hun lichaamstemperatuur constant te houden. Het kan aangeboren zijn maar ook veroorzaakt worden door een onderliggend probleem.

Hypoglykemie

Hypoglykemie is een te laag bloedsuikergehalte. Het is een probleem dat vooral voorkomt bij mensen met diabetes. Meestal gaat het nachtzweten dan gepaard met andere symptomen, zoals hoofdpijn, duizeligheid en beven.

Slaapapneu

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij er een ademstilstand of ernstig verzwakte ademhaling optreedt tijdens de slaap. Doordat het ademen veel meer inspanning vereist, is slaapapneu vaak de oorzaak van zweten in bed.

Menopauze

Vrouwen hebben tijdens de menopauze vaak last van opvliegers, die gepaard gaan met een verhoogde hartslag, tintelingen en hevig zweten. Helaas treedt dat fenomeen ook 's nachts op.

Lymfoom

Nachtelijk zweten is een vroeg symptoom van lymfeklierkanker. De onverklaarbare transpiratie wordt in dat geval veroorzaakt door hormonen die door de tumorcellen afgescheiden worden.

Medicijnen

20 procent van de mensen die antidepressiva nemen, krijgen als bijwerking te maken met nachtelijk zweten. Ook koortswerende middelen zoals aspirine kunnen zweten in bed veroorzaken.

Oorzaken nachtelijk zweten medicatie

Nachtelijk zweten door te warme omgeving

Temperatuur en vochtigheidsgraad zijn belangrijk als u goed wilt slapen. Vermijd dus een te warme slaapomgeving of te warme nachtkledij. We spreken over een goed slaapklimaat in de kamer maar ook over een gepast microklimaat, in dit geval het microklimaat onder de lakens. 

De temperatuur om te slapen is het best niet hoger dan 18 °C. Veel mensen slapen liever nog wat frisser. Dat is geen probleem. Zolang het uw slaap niet verstoort, mag u zeker in een koude kamer slapen.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Zes tips tegen nachtelijk zweten

Slaapt u op een frisse kamer en transpireert u toch te veel? Wat kan u doen tegen nachtzweten? We geven u zes tips om uw bed aangenamer te maken en minder te zweten in bed:

1. Een vochtregulerend dekbed 

Elk dekbed heeft een zekere mate van vochtregulatie. Het kameelharen dekbed staat erom bekend heel vochtregulerend te zijn. Door de hoge temperaturen in de woestijn zijn kamelen genetisch aangepast om zich efficiënt te ontdoen van de hitte. Ook de kameelharen in het dekbed transporteren het vocht razendsnel en laten het terug verdampen.

Dorsoo dekbed kameelhaar

Als u geen fan bent van kameelhaar is het Tencel dekbed misschien iets voor u. De tijk uit Tencel zorgt voor een heel vlugge vochtverspreiding, waardoor het vocht onmiddellijk verdampt en het dekbed dus niet nat wordt. Met een vulling die 50 % synthetisch is en voor 50 % uit Tencel bestaat, mag u het dekbed veelvuldig wassen.

2. Een luchtlaag tussen matras en lichaam

Wat als u een luchtlaag tussen de matras en uw lichaam zou kunnen aanbrengen? Wel, dat kan dankzij de Air Cover matrasbeschermer van Casilin. Deze beschermer, vervaardigd uit een hoogtechnologisch 3D-gebreide stof, vormt een flinterdunne luchtlaag die de ventilatie tussen de matras en uw lichaam bevordert. Dit zorgt voor een fris gevoel en vermindert zweten. Perfect om een plakkerig gevoel in bed te vermijden! Het lichaam heeft geen rechtstreeks contact meer met de matras, waardoor warmte en vocht gemakkelijk kunnen ontsnappen. Een prima oplossing voor nachtelijk zweten dus.

Dankzij de natuurlijke Purotex+® behandeling worden allergenen zoals huisstofmijt met maar liefst 97% verminderd na twee weken. De waterproof versie beschikt over een dunne en discrete waterdichte beschermlaag. 

Casilin Air Cover matrasbeschermer tegen nachtelijk zweten

3. Een speciale hoofdkussenbeschermer

Transpireert u veel aan het hoofd? De Air Cover kussenbeschermer creëert een luchtlaagje rond uw hoofdkussen, dat de ventilatie tussen het kussen en uw hoofd bevordert. Dit zorgt ervoor dat zweet moeiteloos kan verdampen, waardoor er een optimale regeling van de temperatuur van uw hoofd plaatsvindt. Zo verbetert het slaapcomfort voor mensen die gemakkelijk zweten in bed. De kussenbeschermer is verkrijgbaar voor hoofdkussens van 60 x 60 cm en 50 x 70 cm (zoals onze 3D-hoofdkussens).

Casilin Air Cover kussenbeschermer tegen nachtelijk zweten

4. Een ventilerend hoofdkussen

Ons 3D latex hoofdkussen is het meest ventilerende hoofdkussen dat er bestaat, door de heel open structuur van de Talalaylatex en de verkoelende kanalen die in het oppervlak aangebracht zijn. In combinatie met de Air Cover kussenbeschermer 50 x 70 cm is het de ideale oplossing voor nachtzweten. De nekondersteuning krijgt u er ook bij.

Dorsoo ergonomisch hoofdkussen 3D latex

5. Een katoenen hoeslaken in perkaal of satijn

Jersey hoeslakens zijn eenvoudig in onderhoud en lekker zacht. Maar wilt u frisser liggen, dan schaft u zich het best een katoenperkaal hoeslaken aan. Of als u niet houdt van perkaal, een katoensatijn hoeslaken. Dorsoo biedt die aan in Egyptisch katoen. De stof is heel fijn en voelt luchtig aan waardoor zweten tijdens het slapen beperkt wordt. De hoeslakens zijn verkrijgbaar in meer dan 30 kleuren, wit is het meest gangbare.

Dorsoo hoeslaken perkaal

6. Een dekbedovertrek in linnen, katoenperkaal of Tencel

Ook een dekbedovertrek in linnen, katoenperkaal of Tencel is aan te raden voor een fris gevoel in bed. Linnen heeft sowieso een temperatuurregulerend effect op de huid, dat is bewezen.

Een dekbedovertrek van katoenperkaal valt wat hoekiger, waardoor het lichaam meer lucht krijgt en dus minder warm aanvoelt. De stof heeft een minder dichte weeftechniek die ook bijdraagt aan een frisser gevoel. Bij Dorsoo kunt u een dekbedovertrek op maat laten maken in fijn Egyptisch katoen. Het luchtige katoenperkaal is bovendien ook prijsvriendelijk.

De Tencel dekbedovertrek, vervaardigd uit 50% Tencel en 50% biokatoen, is licht en ventilerend. Dit zorgt voor een fris gevoel en werkt goed tegen zweten.

egyptisch katoen dekbedovertrek

Met de bovenstaande tips kunt u vast aan de slag voor een frisser gevoel in bed. Hebt u zelf nog tips tegen nachtelijk zweten? Laat ze ons weten via info@dorsoo.be.

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.