Kiezen voor een op maat gemaakte slaapoplossing of een dynamisch slaapsysteem van Dorsoo?

Kiezen voor een op maat gemaakte slaapoplossing of een dynamisch slaapsysteem van Dorsoo?

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 5 minuten
5

Als u niet altijd uitgerust wakker wordt, of met rugklachten kampt en daar 's morgens nog altijd last van hebt, dan hebt u wellicht al de aankoop van een nieuw bed overwogen. Maar niet zomaar een bed, nu wilt u een slaapoplossing die uw problemen verhelpt. In uw zoektocht komt u al gauw uit op personaliseerbare matrassen of op uw lichaam ingestelde bedbodems. Maar er is ook het unieke dynamische slaapsysteem van Dorsoo. In dit artikel bespreken we de afwegingen die u kunt maken bij uw keuze voor een op maat gemaakte slaapoplossing versus een dynamisch Dorsoo-bed.

Of twijfelt u tussen: 

Gepersonaliseerde slaapoplossingen: statische ergonomie versus dynamische ergonomie

Als u op zoek gaat naar personaliseerbare oplossingen, zult u in uw zoektocht botsen op een tiental slaapoplossingen die vast ingesteld worden op basis van de resultaten van een meetsysteem gericht op de eigenheid van uw lichaam:  

  • meerdere merken van matrassen die op maat samengesteld worden
  • slaapsystemen die ingesteld worden op uw slaaphouding en lichaamsprofiel

Een unieke slaapoplossing die vertrekt vanuit het feit dat u 's nachts verschillende slaaphoudingen aanneemt en zich daaraan aanpast: 

Vooraf ingestelde slaapsystemen zijn al langer op de markt, maar krijgen in België de laatste jaren meer en meer bijval tegenover de traditionele matrassen en bedbodems. Een unicum op de Belgische markt is het dynamische ACTIVE+ slaapsysteem van Dorsoo. 

Uitgangspunt voor een slaapoplossing op maat: de meting

Bij een slaapoplossing gemaakt op maat wordt de modulaire matras of de instelbare bedbodem via een meting helemaal afgesteld op uw favoriete slaaphouding. Bent u vooral een zijslaper, dan stelt men de matras zo samen dat dat geschikt is voor uw lichaamsvorm in zijlig. Dito voor een rugslaper of een buikslaper. De kracht zit hem in de gepersonaliseerde aanpak. De klant voelt zich begeleid en krijgt een matras op maat of een slaapsysteem op maat.

Metingen gebeuren op verschillende manieren:

  • met een lintmeter
  • met een wervelzuilscanner
  • met een bodyscanner
  • met een sensormeetmat
slaapoplossing op maat meting
Een bodyscanner meet het profiel van deze dame.

De vertaling van de meting naar de slaapoplossing op maat

Iets meten is één ding. De perfecte vertaling doen naar een matras of bedbodem is de volgende stap. Wat is de aanpak en welke redenering schuilt er achter de oplossing?

Vooraf ingestelde bedbodem

De vertaling naar een instelbare lattenbodem is het eenvoudigst omdat het alleen over de ondersteuning gaat, het juist zetten van de latten op basis van de vorm van de rug in een bepaalde slaaphouding. De matras op de ingestelde bedbodem hoeft dan geen ingewikkelde samenstelling meer te hebben omdat hij eerder comfort toevoegt aan de correct ingestelde ondersteuning.

Een op maat gemaakte of modulaire matras 

Het vertalen van een lichaamsmeting naar een matras op maat is al minder eenvoudig. Correcte ondersteuning en comfort zijn vermengd in de matras. Het is des te moeilijker als er een grote variatie in materialen gebruikt wordt: pocketveren, schuimtypes, verschillende hardheden, zones naast en lagen boven elkaar. Elk soort materiaal heeft bovendien toleranties, ook dat maakt de afstelling er niet gemakkelijker op. Het uitgangspunt bij die oplossing is de meting van de slaper in zijn dominante slaaphouding, meestal de inslaaphouding. 

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Slapen veel mensen in één slaaphouding?

Voor we overgaan tot de filosofie achter het dynamische slaapsysteem van Dorsoo, haken we even in op de instelling op die ene slaaphouding. Volgens een artikel in Wirecutter, het onafhankelijke consumentenadviesplatform van de New York Times, verwisselen we tussen de 10 en 40 keer van slaaphouding tijdens de nacht. De meeste van onze veranderingen in slaaphouding doen we onbewust.

Niemand slaapt de hele nacht in één enkele slaaphouding. De meeste mensen veranderen 10 tot 40 keer van positie 's nachts.

Dan Koeppel, New York Times, 2020

Als we recente onderzoeken sinds 2020 erop naslaan op wetenschapsplatformen zien we inderdaad bronnen die spreken over 16 tot zelfs 50 veranderende slaapposities. Vanuit dat gegeven is de aanpak van het unieke dynamische slaapsysteem van Dorsoo bewust anders. 

Hoe differentieert het slaapsysteem van Dorsoo zich van andere slaapoplossingen op maat? 

Het slaapsysteem past zich aan gedurende de nacht

Bij Dorsoo baseren we ons op dat wetenschappelijke gegeven dat de slaappositie 10 tot 40 keer verandert per nacht. Daarom geloven we dat een slaapsysteem zich moet aanpassen telkens als u van houding verandert en geloven we niet in die ene ideale configuratie voor de hele nacht. Uw profiel in zijlig is immers heel anders dan uw profiel in ruglig. Een vooringesteld slaapsysteem kan het wisselen tussen deze slaaphoudingen niet opvangen. De meeste mensen liggen delen van de nacht in beide houdingen, soms zelfs in drie houdingen. Van buikslapen is algemeen bekend dat het een slechte houding is. Een fervente buikslaper met rugklachten doet er goed aan om dat te proberen af te leren, eventueel met behulp van een lichaamskussen

Het profiel in ruglig heeft een andere vorm dan het profiel op de zij van diezelfde persoon.

Het slaapsysteem past zich aan gedurende uw levensloop

Een Dorsoo-slaapsysteem past zich niet alleen aan tijdens de nacht, maar ook aan uw veranderende lichaam of gewoontes door de jaren heen. Misschien was u hoofdzakelijk rugslaper maar slaapt u na verloop van tijd meer op de zij of vice versa. Of misschien verandert uw lichaam om een of andere reden. U wordt een beetje zwaarder rond het middel, bijvoorbeeld. Dan blijft de Dorsoo-lattenbodem de ideale ondersteuning geven, want het hydraulische systeem geeft dan gewoon meer steun in de rugzone.

Het Dorsoo-slaapsysteem bestaat uit een dynamische lattenbodem en een aangepaste flexibele matras. Het is een intelligent opgebouwde slaapoplossing die uw vormen in elke slaaphouding ondersteunt van kop tot teen. De Dorsoo-lattenbodem blijft doorheen de tijd overigens altijd even goed werken. 

dynamisch Active+ slaapsysteem

Voor wie betekent een dynamisch Dorsoo-slaapsysteem een meerwaarde?

Een Dorsoo-slaapsysteem is de ideale oplossing voor mensen 

  • met (lage) rugpijn
  • die vooral op de zij slapen
  • die vooral op de rug slapen
  • en/of die (vaak) wisselen van slaaphouding
  • en eventueel kortstondig even op de buik slapen

Zoals eerder al aangestipt, zijn er niet echt goede oplossingen voor fervente buikslapers die langdurig in die houding blijven slapen. Dan wordt er aangeraden om de houding te proberen af te leren

De opwaartse ondersteuning van de lage rug en realtime aanpassing van de bedbodem bij het veranderen van slaaphouding bieden absoluut meerwaarde bij rugklachten.

Bent u iemand die vaak van houding wisselt?

Dan kunnen we u zeker helpen met een perfect gesynchroniseerde nachtrust. Kom gerust eens langs om het effect te voelen in een Dorsoo-adviespunt. Onze adviseurs geven u vrijblijvend advies.

Vergelijkende tabel

Slaapoplossingen op maatDorsoo ACTIVE+ slaapsysteem
  • Keuze slaapsysteem of matras op maat
  • Dynamisch slaapsysteem
  • Een tiental fabrikanten bieden oplossing op maat aan
  • Uniek systeem van Dorsoo
  • Lichaam wordt opgemeten
  • Lichaam hoeft niet te worden opgemeten
  • Afgestemd op één slaaphouding
  • Past zich aan terwijl u slaapt, volgt mee met slaaphouding
  • Afgestemd op lichaam op moment van meting
  • Stemt zich voortdurend af op uw lichaam
  • Uitgebreide aanpassing na levering mogelijk
  • Aanpassing na levering zelden nodig
  • Aanpassing of omruiling meestal mogelijk
  • Omruilgarantie matras
  • Geldteruggarantie zelden mogelijk
  • Niet-goed-geld-teruggarantie
Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.