Wat is insomnia en wat zijn de oorzaken?

Wat is insomnia en wat zijn de oorzaken en symptomen?

Nadja - Adviseur Leestijd: 3 minuten
3

Iedereen slaapt wel eens slecht of te weinig. Maar dat wil niet meteen zeggen dat u last hebt van insomnia. Wanneer er meerdere nachten problemen zijn met het slapen, kunnen we spreken van insomnia. Het grote slaaponderzoek van Dorsoo legde bloot dat 44 % van de bevraagde Vlamingen een vorm van slaapproblemen heeft, waarbij het in 18 % van de gevallen gaat om insomnia. In dit artikel leggen we uit wat insomnia precies is en wat de oorzaken en symptomen zijn.

Insomnia betekenis

Insomnia (insomnie) is een slaapstoornis en betekent ‘geen slaap’. Het is de medische term voor slapeloosheid. Insomnia komt voor in drie vormen: moeilijk in slaap vallen, herhaaldelijk wakker worden tijdens de nacht en/of veel te vroeg wakker worden waardoor men niet meer kan inslapen. Het natuurlijke slaapritme wordt sterk verstoord doordat u verschillende nachten na mekaar te weinig slaapt. Er wordt een slaaptekort gecreëerd en uiteindelijk een slaapachterstand.

Wat is chronische insomnia?

Door spanning of emoties is iedereen wel eens slapeloos maar dat is meestal goedaardig en tijdelijk. Wanneer u meerdere nachten op rij slapeloos bent, is er sprake van insomnia. Acute insomnia is van voorbijgaande aard. Als dit weken of maanden aansleept, dan hebt u last van chronische insomnia en is een medische aanpak noodzakelijk. Vraag raad aan uw huisarts.

Dorsoo blog wat is insomnia

Insomnia oorzaken

Insomnia is vaak het gevolg van verschillende factoren die de slaap in negatieve zin beïnvloeden. Daardoor is de specifieke oorzaak in de meeste gevallen niet duidelijk.

In bepaalde gevallen kan de insomnia aangeleerd zijn. Dan valt de oorzaak weg, maar blijft het aangeleerde gedrag. In dat geval spreken we van ‘psychofysiologische insomnia’. Hoe meer moeite men dan doet om in te slapen, hoe alerter de geest wordt en hoe moeizamer het gaat om in slaap te vallen. En heeft men niet de intentie om te slapen, bijv. bij het tv-kijken, dan valt men makkelijk in slaap. Er worden onbewust gedragingen aangeleerd die ervoor zorgen dat de insomnia niet verdwijnt.  

De meest voorkomende oorzaken van insomnia zijn:

  • Stress of spanning: vaak ontstaat slapeloosheid in een stresserende periode of na een emotionele gebeurtenis
  • Verstoorde waak- en slaapcyclus bv. na shiftwerk of door een jetlag
  • Omgevingsfactoren zoals geluids- of lichthinder of een slecht aangepast slaapsysteem of een verouderde matras
  • Geneesmiddelengebruik
  • Roken, gebruik van alcohol en cafeïne
  • Medische achterliggende problemen zoals:
    • Rusteloze benen syndroom waarbij krampen in de benen ons 's nachts wakker maken en houden
    • Slaapapneu en andere ademhalingsstoornissen
    • Neurologische aandoeningen
    • Jeuk
    • Pijnklachten zoals rug- en nekklachten
    • Psychologische problemen zoals angststoornissen, stemmingsstoornissen, depressies, ...

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Insomnia symptomen

Iedereen krijgt weleens te maken met insomnia of slapeloosheid. Mensen met insomnia kunnen in het algemeen moeilijk inslapen en worden 's nachts vaak wakker of worden te vroeg wakker 's morgens. 

Wie regelmatig niet goed slaapt, functioneert overdag minder goed. De slaapstoornis gaat dan gepaard met vermoeidheid overdag, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Ook lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn van een gebrek aan goede nachtrust: weinig energie, verminderde immuniteit (weerstand tegen ziekte) en allerlei pijnsymptomen, zoals rugklachten. 

Dorsoo blog insomnia rugpijn

Advies bij insomnia

Niet goed kunnen inslapen, is vaak het gevolg van een te druk werkschema overdag (het brein is nog te actief en komt niet tot rust), nog liggen piekeren in bed of te veel cafeïne en/of alcohol en slechte voedingsgewoontes. Dit is makkelijk te verhelpen door te ontspannen voor het slapengaan en geen koffie of zware maaltijden te nuttigen enkele uren voor het slapengaan. Ook een goede lattenbodem en matras doen wonderen om 's morgens beter uitgerust te zijn. Bij chronische insomnia is het moeilijk om zelf tot een beter slaap/waak-ritme te komen. In dat geval wint u best doktersadvies in.

Lees hier meer over de behandeling van insomnia.

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.