We slapen lang genoeg, maar daarom niet goed genoeg - Dorsoo

We slapen lang genoeg, maar daarom niet goed genoeg

Nadja - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

Een studie wees uit dat we genoeg tijd in bed doorbrengen, maar wel vaak slaapproblemen hebben, zoals slapeloosheid. Wat kunnen we hieraan doen?

Onderzoek

Een recent onderzoek van het Erasmus MC (Universitair Medisch Centrum) in Rotterdam onderzocht het aantal uren dat we in bed doorbrengen en ook het aantal uren dat we effectief goed slapen. We slapen over het algemeen lang genoeg, concludeerde het onderzoek. Maar dit betekent niet dat we ook altijd goed slapen. We slapen gemiddeld 7 tot 9 uur per nacht, maar hebben wel vaak slaapproblemen. Vrouwen en ouderen hebben hier meer last van.

In dit onderzoek, waarvoor meer dan 140.000 mensen onderzocht werden, kwam duidelijk naar voor dat we voldoende slapen – per nacht gemiddeld 8 uur voor volwassenen. Maar de kwaliteit en de diepte van onze slaap en nachtrust gaan achteruit. De uitkomst was toch wel verrassend. De onderzoekers veronderstelden op voorhand namelijk dat veel mensen te weinig uren in hun bed doorbrachten en daardoor een slaaptekort ontwikkelden.

Slapeloosheid

Het grote probleem is echter insomnia en slapeloosheid. Veel mensen kunnen niet goed in slaap vallen, liggen ’s nachts te woelen, worden meerdere keren wakker en kunnen dan niet meer verder slapen of worden veel te vroeg wakker. We gaan dus wel vroeg genoeg naar bed, maar we slagen er niet in om alle uren in bed goed en diep door te slapen, wat nochtans nodig is voor het herstel van ons lichaam en onze geest. Dat laatste gebeurt immers in de diepe slaap, de REM-slaap.

De boodschap van dit onderzoek is dus: we moeten niet meer slapen, maar beter slapen. Zowel te kort als te lang in bed liggen, kan de slaapproblemen immers verergeren. We moeten ons dus echt richten op slaapkwaliteit.

Slechte slapers hebben immers ook meer kans op ziektes en aandoeningen zoals depressie, zwaarlijvigheid, cardiovasculaire aandoeningen en dementie.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Tips voor een betere nachtrust en dieper slapen

  • Ga ontspannen naar bed, want slaap is het gevolg van ontspanning.
  • Zorg voor een goed slaapsysteem.
  • Zorg ervoor dat uw slaapkamer donker genoeg is. Tip: rolluiken kunnen een kamer helemaal verduisteren. Zeker voor slapers die nood hebben aan een volledig donkere slaapkamer is dat interessant. Bij gordijnen of lamellen kan licht nog steeds binnenglippen.
  • Zorg voor een stille slaapkamer. Tip: met de juiste geluidsisolatie kan u lawaai uit aangrenzende ruimtes of de buitenomgeving makkelijk weren. 
  • Leg relaxerende muziek op om in slaap te vallen of luister naar een sessie hypnose-talk.
  • Drink geen koffie voor het slapen, neem geen zware maaltijden en vermijd suikers na 17u.
  • Ga niet met stress naar bed en pieker niet in bed.
  • Een uur voorhet slapen drinkt u beter niet te veel meer.
  • Als u niet kan inslapen, wandel even rond en ga pas slapen als u ontspannen bent.
  • Vermijd schermlicht (gsm, computer, tv, …) een uur voordat u gaat slapen.
  • Slaapmedicatie en alcohol zorgen ervoor dat u sneller inslaapt, maar helpen niet om dieper te slapen, wat op lange termijn de slapeloosheid alleen maar verergert. Er treedt ook gewenning op.

Genoeg slapen is dus niet hetzelfde als goede rust.

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.