Wat zegt je slaaphouding over je relatie?

Wat zegt je slaaphouding over je relatie?

Werner - Adviseur Leestijd: 3 minuten
3

Als we alleen slapen, nemen we gemakkelijk onze favoriete houding aan. Koppeltjes daarentegen zullen zich bewust of onbewust aanpassen aan de aanwezigheid van hun partner.

Volgens seksuologen is dat een prachtige vorm van communicatie. De manier waarop we samen slapen, zou veel onthullen over de liefde. Gaan we samen slapen, dan hebben we in het algemeen een betere relatie dan als partners op een verschillend tijdstip naar bed gaan. Ook is er een evolutie te zien in de slaaphoudingen, gaande van verliefde koppeltjes tot echtparen die al jaren samen zijn.

De taal van het lichaam

Bij prille verliefdheid en intieme relaties liggen de partners graag dicht bij elkaar en knuffelen ze veel. Dat is een teken van geluk. Psychiater Samuell Dunkell onthult in zijn boek 'Slaaphoudingen, de taal van het lichaam' wat onze slaaphouding vertelt over onze relatie.

Hoe slapen jij en je partner? Dat is een afspiegeling van onze emotionele toestand. Met de jaren vinden sowieso veranderingen en ontwikkelingen in onze slaaphoudingen plaats, bijvoorbeeld door rugklachten, maar de taal van de liefde tussen de lakens liegt niet.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Wat betekent welke slaaphouding?

  • Als lepeltjes dicht bijeen. Gewoonlijk omhelst de man de vrouw gedurende de eerste drie jaar van de relatie. De lepeltjeshouding biedt beide partners een maximale psychologische nabijheid en hoeft daarom geen erotische betekenis te hebben. Degene die achteraan ligt, is vaak de gever in de relatie. Hij of zij is erg beschermend.
  • Omstrengeld slapen. De intiemste slaaphouding is de houding met de gezichten naar elkaar toe. De omstrengeling komt vooral voor tijdens vurige, passionele relaties. Partners zijn gek op elkaar en willen het liefst samensmelten. Partners die al langer samenzijn, nemen die houding soms aan na een vrijpartij of op momenten van vreugde.
  • De koninklijke positie. Een van de partners ligt hoger en de andere partner ligt met het hoofd op zijn schouder. De andere partner – meestal de vrouw – toont zich afhankelijk en inschikkelijk. De koninklijke positie biedt een vorm van bescherming en veiligheid aan de partner die lager op de schouder en borst ligt.
  • Liefdeswieg. De ene partner ligt op de rug, de andere op de buik, half verstrengeld op en in elkaar. Die houding is zeer liefdevol en affectie gevend.
  • Na een aantal jaren wordt de lepeltjeshouding iets losser. Een aanrakende hand of een voet waarborgen nog de emotionele kant. Het is een manier van evenwicht tussen behoefte aan nabijheid en elkaar toch eigen ruimte gunnen. Na enige tijd voelen veel stellen zich zeker genoeg om een beetje meer comfort (lees: ruimte) toe te laten in bed en dus hun eigen voorkeursslaaphouding aan te nemen. Andere stellen slapen rug tegen rug of de billen raken elkaar.
  • De cliffhanger. Hier liggen de partners ver uiteen, elk met de rug naar elkaar gekeerd. Dat duidt niet altijd op een negatieve slaaphouding. De houding gaat wel vaak gepaard met woede, verdriet, angst of het meemaken van een moeilijke periode. Soms kan het ook wijzen op de behoefte om even alleen te zijn.
  • De negatieve krab. Een van de partners ligt als het ware aan de rand van het bed in een vreemde positie. Bijvoorbeeld één been hangt uit het bed of het hoofd ligt aan het voeteinde. Dat is een uiting van de behoefte om weg te vluchten van elkaar of van de relatie. Het is vaak een voorbode van een problematische relatie of afkeer van de partner.

Een recente studie van de Travelodge Hotel Group toonde aan dat 10 % van de koppels afzonderlijk slaapt en dat 30 % van de koppels boven de 35 jaar eraan denkt om twee aparte bedden of matrassen aan te schaffen. Dat betekent niet altijd dat de relatie slecht is (hoewel dat natuurlijk wel kan meespelen). Het toont ook aan dat we een verhoogde nood aan slaapcomfort hebben en egocentrischer worden op het gebied van slaap.

Gerelateerde artikels

Over Werner, adviseur bij Dorsoo Werner houdt van zijn Dorsoo-slaapsysteem. Het zorgt ervoor dat hij altijd heerlijk uitgeslapen is. Ideaal om fris en monter onze klanten te ontvangen. Of … om volle bak te gaan skiën, fitnessen of fietsen.