Slecht slapen en stress: een vermoeiend duo

Slecht slapen en stress: een vermoeiend duo

Wim - Adviseur Leestijd: 3 minuten
3

Meer dan een op de drie Vlaamse werknemers kampt met problematische stress. Dat blijkt uit een recente studie van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Voor 21 % van de Vlamingen vormt die werkstress een obstakel om vlot in slaap te vallen, zo blijkt bovendien uit het grote slaaponderzoek van Dorsoo in 2023. Bijna 8 % wordt er ook soms wakker door. Stress is nefast voor het werkplezier, voor de balans werk-gezin ... en duidelijk ook voor uw slaap. Geen nood: deze blog leidt naar vier tips om stress uit de slaapkamer te houden.

Wat leert de wetenschap ons over slecht slapen en stress? 

Niet kunnen slapen en stress: het is sowieso aan elkaar gelinkt. Dat geldt voor elke cultuur, en voor elke leeftijdscategorie. Er zijn tal van wetenschappelijke bewijzen te vinden die slecht slapen en stress met elkaar verbinden. Een Zweedse studie toonde bijvoorbeeld aan dat het risico op slapeloosheid verdubbelt bij een stresserende werkomgeving. In Japan volgden wetenschappers 8770 werknemers met een stresserend beroep. Laat u die beroepscategorie extra hard werken tegen een magere beloning? Dan schiet de kans op slapeloosheid de lucht in. En uit een Amerikaanse studie blijkt dan weer dat ook adolescenten gevoelig zijn voor stress. Zeker als ze zowel op school als thuis spanning ervaren.

Niet kunnen slapen en stress: een wisselwerking

Stress brengt ons hele lichaam in de war. Brein, hormonenhuishouding, immuunsysteem en zenuwstelsel: het krijgt het allemaal hard te verduren. Want de stress zet onze lichaamsfuncties voortdurend op scherp.

Ook uw hoofd staat paraat om tot actie over te gaan. Uw geest krijgt geen moment rust en u blijft maar piekeren. Zo kunt u de slaap niet vatten. En als het dan toch lukt, schiet u even later weer wakker. Zo komt u al snel in een vicieuze cirkel terecht. Want dat slaaptekort maakt u misschien wel prikkelbaar. Waardoor u ook weer slechter slaapt ...

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Dorsoo Active+

Vier tips om de slaapkamer stressvrij te houden

Overloop nog eens de algemene regels om beter te slapen die we u al eerder in deze blog meegaven. In dit artikel focussen we op stress, en hoe we die uit onze slaapkamer kunnen houden. 

1. Doe aan bedyoga

Wanneer u naar bed gaat, stuurt uw omgeving minder zintuiglijke prikkels op u af. Uw gedachten hebben de neiging om die vrijgekomen plaats in te vullen. Dan beginnen ze nog eens flink te stormen. Die wervelwinden moet u een halt zien toe te roepen. Stoppen met piekeren is een noodzakelijke voorwaarde om in te kunnen slapen. Onze tip: bedyoga. Als u uw gedachten een halt kunt toeroepen, komt ook uw lichaam tot rust. En kunt u dieper inslapen. Nu ja, yoga … Misschien is het écht niet aan u besteed. Probeer dan in bed te focussen op de fijne dingen in uw leven. Of overloop de volgende dag al eens in gedachten. Dat zorgt bij sommigen voor een mentaal deken van rust.

Dorsoo blog slecht slapen en stress tips bedyoga

2. Vermijd prikkels in de slaapkamer

Een slaapkamer, die moet rust uitstralen. Maak het er zo donker mogelijk. Kies bijvoorbeeld voor donkere gordijnen of rolluiken. Plaats geen bloemen of planten in de slaapkamer, want die nemen ’s nachts een deel van uw zuurstof af. Wilt u toch wat decoratie? Hou het dan rustig, met bijvoorbeeld een rustiek schilderijtje, of een stoel met een kussen op. En plaats al zeker geen televisie in de slaapkamer. Prikkels zijn verboden! Of toch niet alle prikkels zijn een zonde ...?

3. Hou een dagboek bij

Schrijf net voor u gaat slapen uw gedachten op. Volgens de universiteit van Rochester helpt zo’n dagboek om angsten en emoties een plaats te geven. Zo kunt u alles weer even op een rijtje zetten, en uw stress voor een stuk van u afschrijven.

Dorsoo blog slecht slapen en stress tips dagboek

4. Kies voor een bed dat uw lichaam ontspant

Lichaam en geest zijn verbonden. Dat wisten de oude Grieken al. De ultieme tip om het hoofd tot rust te brengen? Ervoor zorgen dat het lichaam kan ontspannen. Geef uw lichaam daarom een ACTIVE+ bed van Dorsoo. Dat beweegt automatisch met u mee, terwijl u slaapt. Een ACTIVE+ bed biedt u bovendien actieve steun. Net daarom maakt u met een ACTIVE+ bed van Dorsoo meer kans op een ontspannen nachtrust.

Gerelateerde artikels

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.