De beste rughouding: een kwestie van lijn en beweging

De beste rughouding: een kwestie van lijn en beweging

Geschreven door Kris Kinesitherapeut

Een goede rughouding: het is een way of life. Eentje die u zich eigen moet maken. Want een goede rug vraagt voortdurend uw aandacht. Of u nu staat, zit of ligt. Wat zijn de twee basisprincipes voor de beste rughouding? Rechtheid is de boodschap. Een rechte rug, op een fier geheven hoofd. Alles in één rechte lijn. En principe 2: bewegen. Zo maakt u de spieren sterker die u – letterlijk – recht houden. In deze blog leggen we uit hoe u het best uw rughouding verbetert terwijl u staat, zit of ligt. En we vertellen u ook waarom die juiste houding zo belangrijk is.

De voordelen van de beste rughouding

We zouden de voordelen zo uit een catalogus van een fitnesszaak kunnen halen. “Met een goede rughouding ziet u er zelfverzekerder uit.” Of: “U krijgt er meer energie door”. Voor alle duidelijkheid: dat klópt. We sommen hier de meer concrete voordelen op.

Een goede rughouding: 

  • houdt de ruggengraat in de juiste houding;
  • bevordert de spijsvertering en de ademhaling;
  • voorkomt chronische pijn aan nek, schouder en rug;
  • houdt gewrichten en beenderen op de juiste plaats;
  • verlicht de druk op de ligamenten van uw ruggengraat.

De beste staande houding

“In de houding staan”. Het klinkt wat militaristisch. En toch … De dienstplicht had het nog niet zo slecht voor met onze rug. Want een rechte houding is inderdaad de enige juiste houding. Remember ons principe nummer één. 

Principe nummer twee: bewegen. Behalve als u een standbeeld bent, doet u dat spontaan als u staat. Staan is ook minder belastend voor uw rug dan bijvoorbeeld zitten.

Waarop moet u nog letten om de juiste rughouding te hebben terwijl u staat?

  1. Buig uw knieën lichtjes;
  2. Trek uw schouders naar achter;
  3. Zet één been een klein beetje naar voor;
  4. Draai de voorste voet lichtjes naar buiten;
  5. Probeer een deel van uw gewicht te verplaatsen naar die voorste voet.

Dorsoo blog beste rughouding beste staande houding

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

De beste zithouding

De hedendaagse mens leidt een zittend bestaan. Sommigen noemen dat voortdurende zitten zelfs ‘het nieuwe roken’. Dat lijkt ons eerlijk gezegd wat overdreven. Wat wél klopt: zitten is sowieso belastend voor uw rug. Met de juiste zithouding kan u die last tot een minimum beperken. Daarom is het belangrijk om een paar regels in acht te nemen.

  1. Houd uw voeten plat op de grond.
  2. Laat de schouders ontspannen naar beneden hangen. 
  3. Zorg er altijd voor dat uw knieën lager komen dan uw heupen.
  4. Zit niet met de benen over elkaar. Dit zorgt voor een onevenwichtige belasting en kan de bloedcirculatie (plaatselijk) belemmeren.
  5. Leun lichtjes achterover. Buig zeker niet voorover. Kies daarom liefst voor een stoel met een rugleuning, dan gaat dat gemakkelijker.
  6. Stel de armleuning van uw stoel zo in dat uw ellebogen in rustpositie een hoek van 90 graden maken.
  7. Plaats uw bureautafel op ellebooghoogte. En houd uw toetsenbord op ongeveer 15 centimeter van de tafelrand, zodat uw voorarmen kunnen rusten op tafel.
  8. Zet de bovenkant van uw scherm op ooghoogte. Zet uw laptop dus niet op uw schoot of plat op tafel. Het scherm staat in dat geval te laag en dat is belastend voor uw nek- en schouderspieren.

En natuurlijk ook onze twee basisprincipes niet vergeten. Zorg voor een rechte houding. Hou uw hoofd en uw ruggenwervel in één lijn, ook terwijl u zit. En twee: zorg voor beweging. Sta geregeld eens recht om even rond te lopen. Of gebruik een zitbal: die zorgt ervoor dat u verschillende spieren aanspreekt om uw evenwicht te behouden.

Dorsoo blog beste rughouding beste zithouding

De beste slaaphouding

Over de beste lig- en slaaphouding hadden we het al in deze blog. We vatten dat artikel even samen voor u.

Ons eerste principe blijft gelden. Het is voor uw rug altijd beter dat uw hoofd en uw ruggenwervel in één lijn liggen. Van de drie slaaphoudingen – zij-, buik- of ruglig – is liggen op de buik het minst aan te raden. Verwoede buikslapers trekken best één been op tijdens de slaap. Voor hen zorgt Dorsoo ook voor een aangepast hoofdkussen. Bent u een buikslaper? Lees dan zeker onze tips over hoe u best met buikslapen omgaat

Door te kiezen voor een ergonomisch bed, verzekert u zich van de best mogelijke ondersteuning tijdens de nacht. Ook als u een rugslaper bent, is het een aanrader om langs te komen bij Dorsoo. Want ons slaapsysteem vormt de perfect uitgebalanceerde ondersteuning voor uw onderrug. Schaft u een matras aan die te hard is? Dan kan de holte in uw onderrug beginnen doorzakken, waardoor uw spieren vast komen te zitten. Dat kan u eventueel nog verhelpen door een handdoek of een kussen onder uw onderrug te plaatsen. En een te zachte matras? Daarop hangt uw hele lichaam te veel door. Sowieso geen aanrader, dus.

De meest gebruikte slaaphouding is de zijlig. Als u één of beide knieën buigt, ontlast u uw wervelkolom maximaal. Let er ook hier op dat die wervelkolom recht blijft. En wat met principe twee? Bewegen in bed? Geef daaraan gerust uw eigen interpretatie …

Dorsoo blog beste rughouding beste slaaphouding

Gerelateerde artikels

Over Kris, kinesitherapeut bij Dorsoo Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.