De beste slaaphouding bij lage rugpijn

De beste slaaphouding bij lage rugpijn

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 2 minuten
2

Een correcte slaaphouding is essentieel voor een gezonde nachtrust. Een slechte slaaphouding kan op zich al de oorzaak zijn van lage rugpijn en vele andere klachten. We hoeven dan ook niet te vertellen dat bij mensen met lage rugpijn een verkeerde slaaphouding de klachten nog zal verergeren. Maar wat is dan de beste slaaphouding bij lage rugpijn? U komt het te weten in dit artikel.

Ruglig is de beste slaaphouding bij lage rugpijn

Voor mensen die lage rugpijn hebben en bovendien drukpuntgevoelig zijn, is ruglig aan te raden. Daarom is ruglig voor hen de beste oplossing. In die slaaphouding is het draagvlak voor de spieren en de omliggende weefsels het grootst. De druk wordt met andere woorden verdeeld over de grootst mogelijke oppervlakte, zodat er minder pijnlijke drukpunten ontstaan. Dankzij een goede slaaphouding kunnen uw wervelkolom en rugspieren 's nachts maximaal herstellen. Met een beter uitgeruste rug is de kans groot dat u overdag ook minder rugpijn voelt. Buiklig is een zeer belastende houding bij lage rugpijn. Eerder vertelden we al hoe u buikslapen kunt afleren.

Ergonomische ondersteuning is een must bij lage rugpijn

Als de rug 's nachts in zijn natuurlijke houding blijft en optimaal ondersteund wordt, zullen de spieren ontspannen en de zenuwen van de wervelkolom minder pijnprikkels doorsturen. Om de beste lighouding bij lage rugpijn aan te nemen is het noodzakelijk dat de natuurlijke kromming van de rug (s-vorm) in ruglig ondersteund wordt en dat de rug in zijlig mooi recht ligt. Anders komen de lage rugspieren onder spanning te staan en zal de lage rugpijn nog verergeren.

Beste slaaphouding bij lage rugpijn door Dorsoo Active Plus slaapsysteem

Een ACTIVE+ slaapsysteem met aangepaste matras of een ergonomische matras, zoals onze COMFORT-matras, zorgen voor die ondersteuning. Het ACTIVE+ slaapsysteem biedt actieve steun en beweegt automatisch mee als u van slaaphouding verandert. Het systeem bestaat uit een hydraulische lattenbodem met pompjes die de druk verdelen en een matras die zich soepel meevormt. Zo krijgt uw rug in alle houdingen de beste ondersteuning. De COMFORT-matras is onderverdeeld in meerdere zones om steun te geven waar dat nodig is: zachtere heup- en schouderzones voor een ergonomisch correcte houding en een stevige zone aan de lage rug voor extra ondersteuning.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Wat als u toch in zijlig slaapt met lage rugpijn?

Het is natuurlijk gemakkelijk gezegd: 'Slaap altijd op de rug.' Maar in de praktijk liggen we niet de hele tijd stil tijdens de nacht. We veranderen vaak onbewust van slaaphouding. Zeker mensen die jarenlang gewend waren om in zijlig te slapen, zullen al slapend automatisch opnieuw een zijlighouding aannemen. Daarbij wordt de druk op de uitstekende delen, zoals heupen en schouders, groter. Een bedbodem die zich aanpast aan de lighouding, zoals het Dorsoo ACTIVE+ slaapsysteem, kan die druk aanzienlijk verminderen. 

Het belang van een aangepast hoofdkussen

Welke slaaphouding bij lage rugpijn aannemen? Ruglig is in dat geval wellicht de beste optie, maar verlies daarbij het belang van het hoofdkussen niet uit het oog. Een ergonomisch hoofdkussen met een correcte hoogte is een must, zodat de nek ondersteund wordt volgens de natuurlijke kromming. Bij ruglig is het ideale hoofdkussen merkelijk lager dan voor zijslapers. Een te hoog kussen geeft druk op de nekwervels, wat op de duur pijn of een stijve nek kan veroorzaken. Die pijn kan zelfs uitstralen naar de rug. Een goed idee is een aanpasbaar hoofdkussen dat u naar believen kunt uitproberen en zelf verlagen of verhogen.

Gerelateerde artikels

Wat is uw slaaphouding?

Ruglig
15% (100 stemmen)
Buiklig
17% (117 stemmen)
Zijlig
69% (472 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 689
Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.