Buikslaper? Zo leert u het af.

Kris - Dorsoo Adviseur
Kris - Kinesitherapeut maandag 11 februari 2019 Leestijd: 3 minuten

Bent u een buikslaper? U bent zeker niet de enige. Toch raden slaapspecialisten buikslapen af, ook al is er geen stevig bewijs dat dit de slaapkwaliteit beïnvloedt. De reden? Buikslapen veroorzaakt altijd extra druk op de nekwervels en vaak ook in de lage rug.

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat buikslapen ongezond is. Maar volgens ergonomen is op de buik slapen wél slecht voor uw rug. Het is in buiklig immers nagenoeg onmogelijk om uw ruggengraat in een neutrale en ontspannen positie te houden. U krijgt te weinig ondersteuning en creëert spanning, waardoor er extra druk op de nek komt. In veel gevallen ligt men niet in zuivere buiklig maar half op de buik en half op de zij. Ook deze wat verwrongen houding (die we verbloemend “zijlig van drievierde” noemen) kan leiden tot spier- en gewrichtspijnen in de nek en de onderrug.

Tips voor buikslapers

Bent u nog niet onmiddellijk van plan om een andere slaappositie aan te leren? Als u gewoonweg niet anders kan slapen, moet u zich niet schuldig voelen over de verminderde ergonomie. Uw nachtrust draait ook om mentale recuperatie, en het is niet zo dat uw lichaam in buiklig helemaal niet recupereert. Buikslapen is gewoon niet optimaal en zal na jaren zijn tol gaan eisen, zo leert de ervaring ons.

  • Voor hardnekkige buikslapers is het vooral belangrijk om het juiste hoofdkussen te kiezen. Voor een buikslaper is het aangeraden om een heel plat kussen te kiezen. Het Dorsoo Memory Neksteun hoofdkussen is bijvoorbeeld goed geschikt. U kunt natuurlijk ook gewoon zonder hoofdkussen slapen. Let wel, ook in dat laatste geval is uw nek achterovergeplooid en blijft de torsie van de nekwervels gelden. Voorgevormde hoofdkussens in schuim of latex zijn geen goed idee voor de pure buikslaper.
  • Als bescherming tegen rug- en nekspierkrampen na een nachtje scheef liggen, kunt u ’s ochtends uw nek en schouders stretchen. Opgelet, loop niet té hard van stapel, want uw spieren zijn ’s ochtends nog niet opgewarmd.
  • Nog enkele tips? Als buikslaper kan u beter één been optrekken, dit vermindert de druk in de lage rug aanzienlijk en stabiliseert het bekken. U kiest ook best voor een medium tot harde matras.
  • Eet en drink niet te zwaar ’s avonds. Idealiter eet u niets meer tot 2 à 3 uur voor het slapen gaan. Met een zwaar gevoel in de maag verhoogt de neiging tot buikslapen.

Afleren kan!

Een volwassene kan het buikslapen ook afleren. De moeilijkheid zit natuurlijk in de gewoonte. Een nieuwe gewoonte aanleren, kost moeite en doorzettingsvermogen. Mensen met rugklachten letten best extra op hun slaaphouding. Voor buikslapers die anders willen slapen, is de foetushouding bijvoorbeeld een goede slaaphouding. 

Buikslapen afleren

Heel wat mensen slapen op hun buik omdat ze een harde of oncomfortabele matras hebben. In zijlig krijgt uw heup of schouder meer druk, waardoor u automatisch meer naar de buikpositie draait. Als u een nieuwe matras overweegt, kunt u dus best een exemplaar kiezen met een minder harde heup- en schouderzone. Op die manier zal u automatisch vaker in zijlig slapen.

Een iets minder ingrijpende methode? U kunt ook een positioneringskussen aanschaffen. Dat is een langwerpig, worstvormig kussen dat vrouwen vaak gebruiken tijdens de zwangerschap. Door in zijlig met zo’n positioneringskussen te liggen - met het kussen tussen uw benen - wanneer u wilt inslapen, kunt u veel minder makkelijk naar buiklig draaien.

Tenslotte is er ook nog de truc met de tennisbal. Let wel, deze methode is goedkoop, maar kan pijnlijk zijn. U naait simpelweg een washandje op de voorzijde van uw pyjama of nachtkleed, ter hoogte van uw borstbeen. Vervolgens stopt u er net voor het slapen een tennisbal in. Zodra u ’s nachts naar buiklig draait, voelt u een onaangename druk en keert u automatisch terug naar zij- of ruglig. Een oude truc, maar voor heel wat mensen werkt het wel.

Niks goed aan buikslapen?

Is er dan helemaal niets positief te zeggen over buikslapen? Toch wel. Het vermindert het snurken én slaapapneu. Maar … dat weegt niet op tegen een minder goed gerecupereerde wervelkolom en de verhoogde kans op rug- en nekklachten. Wilt u het beste uit uw nachtrust halen, dan leert u dit bij voorkeur af. Lukt dat niet, hou dan zeker rekening met onze tips.

Kris - Dorsoo Adviseur
Over Kris, Kinesitherapeut bij Dorsoo

Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.