De risico's van vermoeid rijden

De risico's van vermoeid rijden

Werner - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

Dagelijks gebeuren er auto-ongelukken die mee veroorzaakt worden door de vermoeidheid en de verminderde alertheid van de bestuurder. Onderzoek toont aan dat 15% van de verkeersongevallen te wijten is aan vermoeidheid achter het stuur. Op grote wegen en snelwegen loopt dit cijfer zelfs op tot 30%. Heel wat ongevallen met letsels en dodelijke slachtoffers kunnen dus vermeden worden door niet vermoeid achter het stuur te kruipen.

De cijfers van verkeersveiligheid tonen zelfs aan dat vermoeid rijden even gevaarlijk is als rijden met alcohol in het bloed. Het spreekt vanzelf dat de combinatie levensgevaarlijk is.

Vermoeidheidsongevallen kunnen te wijten zijn aan algemene vermoeidheid, maar kunnen ook te maken hebben met stress of met te lang blijven doorrijden.

Vermoeidheid kent talrijke oorzaken. De hoofdoorzaak is uiteraard een onvoldoende of slechte nachtrust. Verder beïnvloeden lange werkdagen onze alertheid in het verkeer. Ook chronisch slaaptekort – het gevolg van te weinig slaap over een langere periode – en een ondiepe en weinig kwalitatieve slaap (met veel onderbrekingen bijvoorbeeld) leiden tot een extra vermoeid gevoel overdag en zorgen ervoor dat we sneller moe zijn als we lange tijd met een bepaalde taak bezig zijn.

Naast het slaaptekort is er ook nog ons bioritme. Vermoeidheid en slaperigheid kunnen ook ontstaan zonder slaaptekort, maar onder invloed van ons bioritme en onze hormonenhuishouding. Ons lichaam heeft immers op bepaalde tijdstippen een grotere slaapbehoefte dan op andere tijdstippen. Met de auto rijden tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends, maar ook tussen 2 en 4 uur ’s middags, houdt meer risico’s in. Ons lichaam heeft op deze momenten het meest nood aan rust en slaap. Ons lichaam gaat zich automatisch slaperig opstellen tijdens deze uren.

Ook heel wat andere factoren zijn van belang, zoals de leeftijd, de conditie en het alcoholgebruik. Saaie autoritten en lang aan eenzelfde tempo rijden, leiden ook tot vermoeidheid.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Vermoeidheid voorkomen?

We kunnen niet altijd voorkomen dat we vermoeid rijden. Slaap komt ook niet enkel bij lange ritten voor, maar ook bij kortere en voornamelijk donkere ritten.

Belangrijk is: ga uitgerust de weg op. Zelfs na één nacht slecht slapen, treden er al acuut slaaptekort en vermoeidheid op.  Vermijd rijden als je uitgaat en zeker als je gedronken hebt.

Vertrek je op vakantie met het gezin, zorg dan dat je goed uitgerust bent en stop ieder anderhalf uur even om de benen te strekken en een luchtje te scheppen. Hou hierbij ook rekening met de biologische klok: vermijd om ’s nachts te rijden en hou een langere pauze tussen 2 en 4 uur ’s middags.

Rijden tijdens slecht weer is extra belastend en vraagt dubbele concentratie. Las zeker langere pauzes in en wissel eventueel (sneller) af met een medepassagier.

Bij tekenen van vermoeidheid: rij liever niet door en vertrouw niet op allerlei middeltjes om wakker te blijven. Een open raam, koffie drinken, luide muziek,… helpen slechts heel even. Gebruik zeker geen stimulerende geneesmiddelen.

Gerelateerde artikels

Over Werner, adviseur bij Dorsoo Werner houdt van zijn Dorsoo-slaapsysteem. Het zorgt ervoor dat hij altijd heerlijk uitgeslapen is. Ideaal om fris en monter onze klanten te ontvangen. Of … om volle bak te gaan skiën, fitnessen of fietsen.