Feiten omtrent slapeloosheid - Dorsoo

Feiten omtrent slapeloosheid

Wim - Adviseur vrijdag 18 september 2015 Leestijd: 2 minuten

In dit artikel zetten we de feiten omtrent slapeloosheid op een rijtje.

Acuut naar chronisch

Wist je dat slaapklachten meestal ontstaan omdat mensen in een stressvolle periode zitten? Zelfs als de problemen opgelost zijn, kunnen de slaapklachten blijven bestaan en chronisch worden. Pas na drie weken van slapeloosheid heeft het slaaptekort een duidelijke invloed op het lichamelijk en geestelijk functioneren. Het is dan eigenlijk al te laat en vanaf dat moment besef je pas dat het bed meer de betekenis krijgt van 'de plaats waar ik moeilijk kan inslapen en wakker lig' i.p.v. 'de plaats waar ik tot rust kom'.

Mentale aspect

Door het besef van slapeloosheid raak je gespannen en associeer je het bed met wakker liggen. Dit creëert een negatieve denkspiraal waardoor de kans dat je snel inslaapt, verkleint. De manier van denken en leven kan een grote invloed hebben op je slaappatroon alsook slaapprobleem. Het kan helpen om na te denken over een andere manier om naar de dingen te kijken, over hoe je je leven anders en beter kan organiseren of hoe je problemen kunt aanpakken. Maar dit alles doe je niet in je bed.

Medicatie

Recent onderzoek toont aan dat een slaapprobleem het best opgelost kan worden door een niet medicamenteuze aanpak (relaxatietherapie, slaaphygiëne, …). Medicatie helpt slechts tijdelijk maar kan wel in de acute fase van insomnia helpen om beter in te slapen. Maak hier geen misbruik van want op lange termijn neemt de slaapkwaliteit af en is de slapeloosheid erger dan voorheen.

Tijd brengt raad

Het slaapprobleem heeft zich ontwikkeld en nam enige tijd in beslag. Gun jezelf dan ook de tijd om het slaapprobleem op te lossen. Je lichaam heeft tijd nodig om het foutieve slaappatroon terug af te leren en zich aan te passen aan het normale biologische dag- en nachtritme, ook wel het waak- en slaappatroon genoemd. Dit neemt gemiddeld een 2- tot 3-tal weken in beslag.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Slaapwaakdagboek

Sommige gespecialiseerde slaapdokters raden een dagboek aan waarbij je een schema bijhoudt wanneer je gaat slapen, hoeveel keer je per nacht wakker wordt en wanneer je opstaat. Door dit slaapwaakdagboek kan je soms heel wat leren over je eigen rol in je slaapproblemen. Het geeft ook een inzicht in je functioneren overdag en over allerlei beïnvloedende factoren (zoals roken, alcohol, stresserende dag, …).

Goede slaapgewoontes ontwikkelen

Slaapproblemen komen veel voor. Ongeveer een derde van de westerse bevolking heeft weleens een slaapprobleem. Bij 20% evolueert dit zelfs naar een chronisch slaaptekort. Preventie is daarom beter dan genezen en het ontwikkelen van goede slaapgewoontes zijn daarom zeer belangrijk zoals: het creëren van een vast slaappatroon (zelfde uur slapen en opstaan, ook tijdens weekend en verlof), een ritueel doen voor het slapen om tot rust te komen (zoals een warm bad nemen of een kopje warme melk drinken). Lezen en tv-kijken lijken rustgevend maar wekken net insomnia in de hand en worden zeker afgeraden.

Gerelateerde artikels

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.