Slecht slapen en stress: een vermoeiend duo

Slecht slapen door stress: 10 tips

Geschreven door Wim Adviseur

Stress is nefast voor het werkplezier, de balans tussen werk en gezin en ook voor uw slaap. Het kan leiden tot slapeloosheid, onrustige nachten en vermoeidheid overdag. Slecht slapen door stress is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig oplossingen. In deze blog geven we u de 10 beste tips om stress uit de slaapkamer te houden en beter te slapen.

Wat doet stress met uw slaap? 

Niet kunnen slapen en stress zijn nauw met elkaar verbonden. Stress activeert het sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een verhoogde productie van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. Dit resulteert in een verhoogde alertheid en waakzaamheid, wat het moeilijker maakt om te ontspannen en in slaap te vallen.

De verhoogde hersenactiviteit leidt tot mentale onrust en moeite met het loslaten van opkomende gedachten. Deze vicieuze cirkel van alert zijn, het willen slapen en de frustratie over het niet kunnen slapen, kan uw stressniveau verhogen en u verder van een goede nachtrust afhouden.

Tips om slecht slapen door stress tegen te gaan

Wat als u niet kan slapen door stress? De enige manier om een stressprobleem duurzaam op te lossen, is de oorzaak van de stress opsporen en rechtstreeks aanpakken. Maar dat lukt uiteraard niet voor iedereen zomaar. Daarom geven we u 10 tips om stress zoveel mogelijk uit de slaapkamer te houden:

1. Ontspan volledig voor het slapengaan

Probeer iedere avond te ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit kan met behulp van een massage of warmtebehandeling (infrarood, warm bad, kersenpitkussen). Ook een half uur wandelen of fietsen kan al een groot verschil maken. Deze activiteiten helpen om uw geest tot rust te brengen en uw spieren te ontspannen, wat leidt tot een diepere en meer ontspannen slaap.

2. Maak van uw slaapkamer een prikkelvrije zone

Een rustgevende slaapkamer helpt om sneller in slaap te vallen. Maak de kamer zo donker mogelijk met bijvoorbeeld donkere gordijnen of rolluiken. Zorg ervoor dat het stil is in de slaapkamer. Als er buiten vaak lawaai is, kunt u oordopjes gebruiken of geluidsisolatie aanbrengen.

rustgevende slaapkamer om slecht slapen door stress te voorkomen

3. Ban uw smartphone uit de slaapkamer

Gebruik één uur voor het slapengaan geen computer, tablet of gsm. Het kunstmatige, blauwe licht van het beeldscherm kan u wakker houden in plaats van u tot rust te brengen. Verminder de lichtintensiteit van uw scherm naar de avond toe. Een televisie hoort niet in de slaapkamer. Indutten voor de televisie zorgt voor een minder diepe en onrustige slaap. Ban ook uw smartphone uit de slaapkamer voor een betere nachtrust.

4. Let op wat u ’s avonds consumeert

Cafeïne en alcohol verstoren de slaap: cafeïne houdt u alert, terwijl alcohol de slaapkwaliteit vermindert. Ook zware of pikante maaltijden vlak voor het slapengaan kunnen de slaap verstoren. Eet liever een lichte maaltijd en vermijd stimulerende middelen in de avond. Zorg ervoor dat er minstens drie uur zit tussen uw laatste maaltijd en het slapengaan.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Dorsoo Active+

5. Beoefen slaapmeditatie of ademhalingsoefeningen

Slaapmeditatie en ademhalingsoefeningen zijn bewezen methoden om een kalme geest te bevorderen. Door dagelijks voor het slapen te mediteren of specifieke ademhalingsoefeningen te doen, kunt u uw stressniveau verlagen en uw slaapkwaliteit verbeteren.

6. Laat negatieve gedachten los

Als u in bed ligt en het licht uitdoet, kunnen negatieve gedachten en gepieker de overhand nemen. Probeer uw gedachten weg te leiden van alles wat stress veroorzaakt in uw leven en denk aan leuke zaken. Of overloop de volgende dag al eens in gedachten. Schrijf uw zorgen en gedachten op in een slaapdagboek voordat u gaat slapen, om uw geest te kalmeren.

schrijven in slaapdagboek om slecht slapen door stress tegen te gaan

7. Creëer een vast slaapschema

Een vast slaapschema kan uw lichaam helpen om een regelmatig slaapritme te ontwikkelen. Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Consistentie in uw slaappatroon versterkt uw interne klok en kan de kwaliteit van uw slaap verbeteren.

8. Sta op als u niet kunt slapen

Lukt het na een half uur niet om in te slapen? Sta dan weer even op, ontspan een tijdje en probeer opnieuw te slapen. Door niet te lang wakker te liggen in bed, voorkomt u verdere frustraties omdat u niet in slaap kan vallen.

9. Gebruik uw bed uitsluitend om te slapen

Gebruik uw bed voornamelijk om te slapen en niet om urenlang wakker te zijn overdag. Dit helpt om een positieve associatie met uw bed te behouden, waardoor u sneller in slaap kunt vallen als u 's avonds gaat liggen.

10. Kies voor een bed dat uw lichaam ontspant

Mensen met veel stress woelen vaker in hun slaap. Stress leidt ook vaak tot gespannen spieren, wat rugpijn kan veroorzaken. Kies daarom voor een bed dat uw lichaam helpt te ontspannen.

bed dat uw lichaam helpt ontspannen

Onze slaapoplossing, het Dorsoo ACTIVE+ bed, is ontworpen om stress te verminderen. Dit slaapsysteem beweegt automatisch met u mee terwijl u slaapt en biedt actieve steun. Dit helpt om spanningen in uw lichaam te verminderen. U ervaart een diepere en meer ontspannen nachtrust, waardoor u beter uitgerust wakker wordt. In combinatie met een ondersteunend ergonomisch hoofdkussen kunnen uw rug- en nekspieren optimaal ontspannen.

Gerelateerde artikels

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.