Hoe kiest u een goede matras voor uw bed?

Hoe kiest u een goede matras voor uw bed?

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 19 minuten
19

Een matras kiezen, hoe begint u eraan? Wilt u echt alle parameters die de keuze bepalen onder de loep nemen, dan zou u er zowaar uw slaap voor moeten laten. Laten we dat vooral vermijden en laten we de mogelijke keuzeopties duiden en het u zo gemakkelijker maken om te beslissen. Beginnen moet u echter niet met de matras, maar met uzelf.

Hoe groot bent u (de afmeting van de matras)?

De afmeting van de matras, toch zeker de lengte, is afgestemd op persoonlijke kenmerken. Behalve uw grootte is uw lichaamsgewicht een medebepalende factor. Uw lichaamslengte bepaalt uiteraard mee de lengte van de matras: u wilt niet dat uw voeten buiten de matras uitsteken. De breedte van de matras kan bepaald worden door uw morfologie, maar ook gewoon door de realiteit: als uw slaapkamer niet bijster ruim is, hebt u wellicht al een bedbodem die aan de beschikbare plaats aangepast is. Daar kunt u al niet buiten. Uiteraard is het ook een factor of u alleen slaapt of met een partner. 

Op onze blog kunt u uitvoerig lezen over de keuze voor de grootte van een matras en vindt u een overzicht van courante maten.

Als u een dubbele bedbodem hebt, maar morfologisch nogal verschilt van uw partner, is het niet noodzakelijk op een grote matras van eenzelfde structuur te slapen. De mogelijkheden om te differentiëren zijn: 

  • een grote matras met een steviger kern aan de kant van de 'zwaardere' slaper. Dat is een aanpak waar Dorsoo in gespecialiseerd is: een grote matras die toch gepersonaliseerd kan worden. 
  • twee verschillende matrassen, elk naar eigen behoefte. Nadeel: er gaapt een kloof of naad tussen de matrassen. Die scheiding tussen de matrassen wordt door sommigen als onaangenaam ervaringen, anderen malen er niet om.  Een matraswig – ook wel eens de liefdesbrug genoemd  – kan dan soelaas bieden. Dat is een hulpstuk waarmee u de naad tussen twee eenpersoonsmatrassen kan opvullen. 

afmetingen bepalen bij kiezen matras

Hoeveel weegt u en wat is uw morfologie?

Uw lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol in de keuze van de matras en de hardheid ervan. We kunnen geen eensluidend advies formuleren op basis van uw gewicht. Een persoon van 1,60 meter met een lichaamsgewicht van 90 kg heeft doorgaans een hardere matras nodig dan een persoon van 1,90 meter met hetzelfde lichaamsgewicht. De boutades dat een zwaardere persoon een harde matras nodig heeft of de ogenschijnlijk logische stelling dat harde matrassen sowieso beter zijn, worden even vaak aangehaald als ontkracht. Verderop in deze blog, onder de noemer Specifieke kenmerken van de matras en het materiaal, lichten we begrippen toe als hardheid, densiteit of puntelasticiteit, die ook allemaal in relatie staan met de keuze van het materiaal versus uw morfologie. 

Wel zien we op heel wat websites tabellen opduiken waarin lichaamsgewicht afgezet wordt tegenover bepaalde densiteiten of de noemers zacht, medium en hard. Wetenschappelijke basis vinden we daar zelf niet voor, maar we kunnen ons wel voorstellen dat mensen zich er graag door laten leiden en zich zo zekerder voelen in hun keuze. Die tabellen zijn dan ook wellicht eerder commercieel geïnspireerd. Wel stellen we in de blog Obesitas verhoogt de kans op rugklachten dat de matras het best niet al te ver doorzakt, maar dat gaat dan evenzeer over het samenspel tussen matras en drager. Met het ACTIVE+ slaapsysteem van Dorsoo krijgt ook een zwaarlijvige persoon maximale ondersteuning, omdat het slaapsysteem zich altijd aan het lichaam aanpast.

Welk type slaper bent u?

Iedereen heeft zijn eigen dominante slaaphouding: we slapen op de rug, op de zij of op op de buik. Afhankelijk daarvan kunnen we eventueel al een aantal matrastypes naar voren schuiven of juist elimineren.    

  • De rugslaper heeft nood aan een aangepaste, soepele heupzone en stevige rugzone. Het is belangrijk dat de natuurlijke vorm (s-vorm) van de rug ondersteund wordt.
  • In onze blog over buikslapen raden we aan om te kiezen voor een medium tot harde matras. Een matras mag niet te veel inzakken vanaf het bekken tot de borst.  
  • In onze blog over ergonomisch slapen geven we mee dat voor zijslapers een matras met ingesneden zachte schouderzone en soepele heupzone aangewezen is. De keuze voor het juiste hoofdkussen maakt het ergonomische plaatje helemaal af. Met daarbij aandacht voor de afstand tussen oor en matras. 

matras kiezen type slaper slaaphouding

Welke medische problematieken kunnen meespelen bij het kiezen van een matras?

Medische problematieken die om een goede ondersteuning vragen

  • Nekpijn is niet zozeer een kwestie van een verkeerde matraskeuze, maar eerder van het hoofdkussen, dat ook steun moet geven aan de zeven wervels en vijf cervicale tussenwervelschijven die de nek vormen. Daarover leest u alles in deze blog
  • Bij lage rugpijn wordt de keuze voor de matras pertinenter. Op de pagina Op zoek naar de beste matras voor uw rug en nachtrust? halen we alle mogelijke aandachtspunten aan waar een ruglijder op moet letten bij de aankoop van een matras.

Medische problematieken die om een goede ventilatie vragen

Er zijn heel wat medische problemen, zowel van acute als chronische aard, die tot nachtelijk zweten kunnen leiden. U kunt een vrij exhaustieve oplijsting raadplegen op onze blog over de oorzaken en oplossingen voor nachtelijk zweten. Verderop in deze blog, bij de opsomming van de materialen voor matrassen, geven we ook mee welke beter dan andere ventileren.

Medische problematieken die om een anti-allergene materiaalkeuze vragen

Elders op onze website kunt u een artikel lezen met tips voor wie allergisch is voor de huisstofmijt. Ook hier stippen we die problematiek aan als relevant bij de materiaalsoorten van de matrassen. Elke matrasspecialist pakt uit met huisstofmijtwerende, antibacteriële of schimmelwerende matrassen. Alle matrassen van Dorsoo krijgen een Ecoshieldbehandeling tegen de huisstofmijt. In de ACTIVE+ matras werken we met natuurlijk kapok – het witte, wattige zaadpluis van de kapokboom – in de bovenlaag van de matrashoes, om de huisstofmijt te weren. Nu is ook dat voor heel gevoelige mensen niet afdoende. Zij kunnen de gehele matras in een Nomite-hoes steken, een keurmerk dat aangeeft dat dekbedden en kussens gevuld met dons anti allergisch zijn. Er kan geen mijt in omdat ze heel dicht geweven zijn. 

De hoes van de COMFORT-matras is dan weer gemaakt van tencel. Dat is een vezel van de eucalyptusboom, die vocht vlugger laat verspreiden dan linnen en vlugger droogt, waardoor bacteriën minder vlug woeden. Katoen bijvoorbeeld, houdt vocht juist goed vast waardoor dat dus niet antibacterieel genoemd kan worden. 

De drager van de matras

We stippen het belang aan van de drager van de matras, of anders gezegd: op welk soort bed of ondergrond ze terechtkomt. Die realiteit bepaalt soms ook andere factoren, zoals de keuze voor de dikte van de matras, wat later aan bod komt. 

Welke matras kiezen voor een lattenbodem?

Een lattenbodem is combineerbaar met zowat alle types matrassen, behalve met binnen- of pocketveringmatrassen. Als de veer daar net tussen twee latten in komt, wordt hij niet ondersteund. De betere lattenbodems zijn echt technisch gericht op een goede ergonomische ondersteuning, eventueel plaatselijk verstelbaar of dynamisch, zoals bij Dorsoo. Het ACTIVE+ slaapsysteem is een voorbeeld van een lattenbodem met speciaal gecontourde matras. 

Dorsoo Active Plus slaapsysteem

Welke matras kiezen voor een boxspring?

De bodem van de boxspring biedt zelf al vering. Sommige slaapspecialisten schuiven alleen de pocketveringmatras naar voren als optie en raden een matras van latex, koudschuim, traagschuim of polyether ten stelligste af. Ze verdedigen hun keuze door het vering-opveringgevoel, waar de andere combinaties niet kunnen aan tippen en zelfs een 'dood' gevoel zouden geven. Andere bronnen stellen dan weer dat alle types matrassen op een boxspring kunnen. Dat vinden wij bij Dorsoo ook. Het bedtype zelf hebben we vooralsnog niet in ons aanbod, maar al onze matrassen presteren ook uitstekend op een boxspring. 

Welke matras kiezen voor een net- of spiraalbodem?

Bij dit type bodem wordt een pocketveermatras aangeraden, met een zachtere afdeklaag van bijvoorbeeld polyether, HR-koudschuim (high resilience), traagschuim of latex. De COMFORT-matras van Dorsoo heeft hier ook al bij verscheidene klanten zijn waarde bewezen.

De dikte van de matras

Eerder in deze blog stipten we al wat dooddoeners aan over matrassen, en in die categorie kunnen we ook 'hoe dikker de matras, hoe steviger' opnemen. Dat lijkt in eerste instantie een aannemelijk adagium, maar dat is helemaal niet zo. De COMFORT-matras van Dorsoo is bijvoorbeeld 21 cm dik, terwijl de matras in ons ACTIVE+ slaapsysteem maar 17 cm dik is. Dat is een wetenschappelijke en proefondervindelijke keuze, omdat we het samenspel tussen de werkzame bedbodem en de matras willen vrijwaren. Bij een nog dikkere matras zou de bedbodem minder zijn effect kunnen doorgeven.

Hier zitten overigens cultuurverschillen op: in het westen wordt meestal uitgegaan van matrassen van minstens 15 cm dik met als ideaal ergens rond de 20 cm, terwijl Aziatische culturen eerder zweren bij matrasmatten van soms maar 5-6 cm dik. Daar hebben we het onder het matrastype 'futon' verder over.

Wie niet tevreden is met zijn matras en vindt dat die te dun of niet stevig genoeg is, zoekt weleens zijn toevlucht tot een topmatras (ook topdekmatras) van 2-6 cm, die dan op de bestaande matras gelegd wordt. Die topmatrassen worden aangeprezen als goedkoop redmiddel om toch iets van het slaapgeheel te maken, maar onder slaapspecialisten wordt het nut ervan niet echt aanvaard en dan is het uiteindelijk toch weggesmeten geld.

Het materiaal van de matras

Comfortschuim

Laten we beginnen met de term comfortschuim, die steeds vaker opduikt maar ons het raden laat naar het type materiaal dat effectief gebruikt wordt. Comfortschuim an sich bestaat helemaal niet, maar is een commerciële naam die evengoed naar koudschuim, traagschuim, polyether of welk schuim dan ook kan verwijzen. Klinkt goed, maar zegt niets.

Koudschuim versus traagschuim: niet te verwarren

'Koudschuim en traagschuim zijn begrippen uit de matrasindustrie die regelmatig verwisseld worden, merken we bij onze klanten', schrijven we in onze blog 'Een koudschuim- of een traagschuimmatras kiezen?' Overweegt u de aankoop van een matras in een van die materialen, dan kunt u zich in die blog verdiepen.

traagschuim

Gel(schuim): koudschuim met gelkorrels

Een variant van de koudschuimmatras die steeds vaker opduikt, is de gelmatras of gelschuimmatras. Daarbij gaat het om koudschuim verrijkt met gelkorrels. Die gel zou dan goed zijn om de matras koel te houden, maar dat voorwendsel blijkt niet in alle tests op te gaan: ook die gels raken verzadigd en worden warm. Het verkoelende effect zou dus maar tijdelijk zijn.   

Polyurethaan versus polyether: evenmin te verwarren

Polyurethaan (PU) en polyether lijken semantisch op elkaar, maar er is een wereld van verschil. Polyurethaan is het materiaal waarvan koudschuimmatrassen gemaakt zijn – daarover leest u hierboven meer. Polyether is eigenlijk goedkoop schuim met geringe veerkracht, een kortere levensduur en een geslotener celstructuur, waardoor er vlugger kuilvorming in de matras optreedt. Dat is nefast voor een goede slaaphouding. Bij kinderen is dit type matras nog aanvaardbaar, maar zeker niet meer bij volwassenen.

Latex

Er bestaan matrassen van synthetische latex en natuurlijke latex, en combinaties daarvan. Volgens de Europese regelgeving mag een matras als natuurlatex bestempeld worden zodra ze bestaat uit minstens 40 % natuurlijke latex. De natuurlijke latex, ook (schuim)rubber genoemd, is afkomstig van de melksappen van de rubberboom, terwijl de synthetische latex van aardolie gemaakt is en wat extra hardheid geeft aan de matras. 

Dunloplatex en Talalaylatex

Er zijn twee belangrijke types natuurlijke latexmatrassen, gemaakt volgens een verschillend procedé: Dunloplatex en Talalaylatex. Het Dunlopprocédé is iets eenvoudiger, waardoor Dunloplatexproducten doorgaans net iets goedkoper zijn dan Talalay. Het Talalayprocédé daarentegen is veel ingewikkelder, maar levert een zachter, minder dicht latexmateriaal op dat beter geschikt is voor bepaalde toepassingen.

De hogere dichtheid en stevigheid van Dunloplatex maken het ideaal voor de ondersteunende kern van een matras, terwijl het zachtere gevoel en de luchtdoorlaatbaarheid van Talalay de voorkeur verdient voor de comfortlagen. Daarom gebruiken we Talalaylatex als toplaag voor onze COMFORT-matras.

comfort matras talalaylatex toplaag

Vering (matras met): de klassieke matrastypes van weleer

Binnenveringsmatras 

De binnenveringsmatras is de oude klassieke matras met metalen veren die allemaal verbonden zijn met spiraaldraad. Voordelen zijn de goede ventilatie en de lage kostprijs, nadelen het gebrek aan comfortzones en de soms piepende of krakende geluiden. 

De Bonellveringsmatras

Bij de Bonnelveringsmatras heeft de veer een zandloperfiguur, waardoor de tegendruk progressief werkt: hoe meer druk uw lichaam op de veer uitoefent, hoe meer weerwerk ze biedt. Deze matras past niet op een verstelbare bodem.

De LFK-binnenveringsmatras

Deze matras heeft individuele, open veren met twee uiteinden die middels spiralen weer aan elkaar verbonden zijn. De precieze werking is vrij technisch, maar onthou vooral dat de matras wel op een verstelbare bodem kan.

Pocketveringsmatras

Bij de pocketveringsmatras is elke veer afzonderlijk ingepakt in een zakje van textiel. Zo voelt u de individuele veren niet, raken ze elkaar niet aan, bewegen ze afzonderlijk en gaan ze ook niet 'piepen'. Pocktetveringsmatrassen zijn wel vrij zwaar.

Water (waterbed)

Het waterbed is een uitvinding uit de 19de eeuw en werd in een medische context gebruikt om doorligwonden te voorkomen, tot op vandaag eigenlijk. In een commerciële particuliere omgeving kende het waterbed in onze contreien enige populariteit in de laatste drie decennia van de vorige eeuw, maar de grote doorbraak is er nooit gekomen omwille van de toch wel vele nadelen: log en zwaar, klotsgeluiden, bacteriële hygiëne van het water, moeilijk als tweepersoonstoepassing ... Toch zijn ze vandaag nog altijd te koop in het hogere segment, waarbij fabrikanten allerlei technologieën naar voren schuiven die die nadelen zouden wegwerken.

Lucht (luchtmatras of luchtgeveerde matras)

Het principe van de luchtmatras is vrij eenvoudig: de lucht vult de verschillende compartimenten van de matras en dient zo als drager, eventueel aangevuld met een topmatras of versterking in stof. Bij een eenvoudige luchtmatras is het moeilijk de lucht blijvend in de matras te houden en is geregeld pompen nodig. Daardoor is de luchtmatras geen oplossing voor permanent gebruik in een slaapkameromgeving. Blijvend slaapcomfort of een goede drukverdeling biedt de matras ook niet. Wel is het de ideale logeer- of kampeermatras voor tijdelijk gebruik, extra handig omdat ze gemakkelijk klein te maken is als de lucht eruit is.

Net als bij een waterbed heeft de luchtmatras meer bestaansreden in een medische context, om doorligwonden te vermijden.

Er is wel een variant ontstaan: de luchtgeveerde matras. Die is persoonlijk instelbaar voor elk gewicht en lichaam. Door meer of minder lucht in de luchtkamers te pompen, kunt u de matras zelf afstemmen op uw lighouding. Dat is echter geen luchtmatras pur sang meer, want ze combineert de luchtkernen met een comfortlaag (bijvoorbeeld in koudschuim of Talalaylatex). 

Katoen (futon of futonmatras)

Deze matras komt uit de oosterse slaapculturen. Het is een oprolbare mat gevuld met een katoenen wattenlaag. Dit matrastype vond zijn oorsprong in de 19de eeuw in Japan en dook hier even op in het winkelbeeld in de jaren tachtig, maar dan eigenlijk veeleer als bekleding van bankstellen die tot bed omgetoverd konden worden. In een pure bedcontext is het futon hier nooit echt in zwang geraakt. Daar waar wij de hardheid van de mat of matras vrezen, wordt hij in het oosten juist daarom geloofd.  

Hybride matrassen

We sluiten af we met hybride matrassen, omdat die een combinatie van de materialen hierboven kunnen bevatten. Vooral de combinatie tussen schuim- en pocketvering wordt daarbij naar voren geschoven. Het argument is daarbij dat alle voordelen van die materialen in één matras vervat zitten. De COMFORT-matras van Dorsoo is daar een voorbeeld van: die bestaat uit koudschuim, traagschuim en Talalaylatex.

Dorsoo comfort matras lagen

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over de matras die rugklachten voorkomt en vermindert.

Ontdek COMFORT-matras

Combinaties met wol, paardenhaar of cocos

Daarnaast is er nog een gamma matrassen dat zich onder de natuurlijke, ethische of ecologische vlag schaart, vaak in het luxesegment. Die bestaan dan veelal uit een combinatie van edele en natuurlijke materialen als wol, paardenhaar of cocos met pocketveren. 

Specifieke kenmerken van een matras en de materiaalsoort

De hardheid of stevigheid van de matras

De hardheid van een matras wordt weleens met een H-waarde aangeduid, maar het probleem daarvan is dat de schaal niet universeel uniform is. Een vrij gangbare schaal gaat van 1 tot 5, waarbij 5 het hardst is, maar er zijn evengoed schalen van 1 tot 7, waardoor vergelijken onmogelijk wordt. 

Andere, eigenlijk de meeste, gebruiken de indeling zacht, normaal of medium en hard of stevig. Daarbij moet u het dus wel stellen met het oordeel van de fabrikant zelf, want ook daar zijn er geen objectieve criteria. Bovendien kan er ook variatie in de matras zitten als er met comfortzones gewerkt wordt die niet overal op de matras gelijke lichaamsondersteuning geven, zoals bij Dorsoo het geval is. 

We stipten het ook al aan in de rubriek lichaamsgewicht, maar we herhalen dat een harde matras niet noodzakelijk meer ondersteuning geeft of geschikter is voor zwaardere mensen. De enige regel die we bij Dorsoo wel aanhouden, is dat de extremen beter niet gecombineerd worden: een lichte persoon moet niet voor de hardste matras kiezen, een zware persoon opteert beter niet voor de zachtste matras. Toch zijn er heel wat fabrikanten die tabellen opstellen, waarbij de hardheidsgraad exact gekoppeld wordt aan een gewichtcategorie. 

hardheid van een matras kiezen

De puntelasticiteit van de matras

Daar waar de hardheid van de matras over het algehele gevoel van de matras gaat, zegt de puntelasticiteit iets over de druk die een matras geeft op een heel specifiek punt, dus niet over het algehele oppervlak van de matras. Natuurlatex en koudschuim zijn voorbeelden van materialen met hoge puntelasticiteit die alleen inzakken waar er druk komt en minder waar er geen druk is, waardoor er een natuurlijke correctie zou ontstaan.

De veerkracht van de matras

De veerkracht van de matras is het vermogen van het materiaal om in zijn oorspronkelijke vorm terug te keren als er geen druk meer op uitgeoefend wordt. Het gaat hier dus niet om de ondersteuning die de matras geeft bij belasting zelf. Koudschuim wordt algemeen beschouwd als een materiaal met hoge veerkracht, vandaar soms de term 'high resilience'-matrassen.  

De densiteit of dichtheid van de matras

De densiteit van een matras definieert het gewicht van de matras per volume, bijvoorbeeld in kilogram per kubieke meter. Ook hier is vergelijken van die waarden moeilijk, zeker als de matrassen uit een combinatie van materialen bestaan.  Een hoge densiteit zegt ook wel iets over de levensduur van de matras, daarover verder meer in de blog. Goed koudschuim, bijvoorbeeld,  heeft toch beter een densiteit vanaf 50 kg/m³. Nadeel: als de densiteit heel hoog is, neemt de luchtdoorlaatbaarheid ook wel weer af.

Bewegingsoverdracht

Bewegingsoverdracht is de beweging die in de matras veroorzaakt wordt door gebruik. Hoeveel energie en massa wordt er verplaatst als een persoon zich draait op de matras of zijn druk anders legt? Vooral in een context van samen slapen is dat van belang. Het kan voor de partner onaangenaam zijn als de bewegingen van de medeslaper voortdurend voelbaar zijn. Lucht en water zijn de materialen met een enorme bewegingsoverdracht, vandaar dat het nooit populaire matrassoorten geworden zijn, terwijl traagschuim de beweging bijna helemaal isoleert. Goed om te weten: bij Dorsoo kunt u kiezen voor matrassen met twee afzonderlijke matraskernen, waardoor dat probleem geëlimineerd wordt.

Ventilatie van de matras

Hierbij gaat het over het vermogen van een matras om vocht door te laten. Latex (met uitzondering dan van het wel goed ventilerende Talalaylatex) en traagschuimmatrassen zijn hier de minst presterende materiaalsoorten, terwijl de pocketveringsmatras en de koudschuimmatras hier de kroon zouden spannen. 

Prijs-kwaliteitsfactoren

Prijs van de matras

Prijzen van matrassen zijn zo mogelijk nog minder eenduidig dan de prijzen van telecomoperatoren. Voor u het weet, bent u de spreekwoordelijke appels met peren aan het vergelijken. Zelfs al weegt u de prijs van een matras van eenzelfde materiaalsoort af tegenover een andere, dan nog kan de kwaliteit van dat materiaal zelf sterk verschillen. Het ene koudschuim is bijvoorbeeld het andere niet. Eigenlijk zou u alle factoren die we hier in deze blog oplijsten moeten vergelijken tussen alle matrassen die u in overweging neemt. Maar dat is onbegonnen werk. Daarom: leg voor uzelf een budget of budgetvork vast en kies een matras in een winkel waar u zich goed bij voelt, test en check de servicevoorwaarden. Dat service-element wordt vaak vergeten. 

In grote lijnen kunnen we de matrassen bij eenzelfde producent wel op basis van de courante materialen rangschikken van goedkoop naar duurder: 

  • de polyethermatras 
  • de pocketveringmatras
  • de koudschuimmatras
  • de traagschuimmatras
  • de latexmatras

Levensduur van de matras

Over de levensduur van de matras schreven we eerder al een uitvoerige blog. U leest er meer over de factoren die de levensduur van de matras beïnvloeden, hoe u kunt weten of uw matras versleten is en hoe u uw matras kunt beschermen en zo een langer leven geven. 

matras kiezen levensduur

Welke matras kiezen? Houd ook rekening met de service bij aankoop van een matras. 

De meeste mensen gaan niet over één nacht ijs als ze een matras kopen. Logisch, want zoals bij levensduur net aangehaald, is het een investering waar u zich ongeveer tien jaar comfortabel moet bij voelen. De keuze die u maakt, zal ook ongeveer een derde van een dag – tenminste als u er een goed slaapritme op nahoudt – een niet onbelangrijke rol spelen: staat u 's morgens fris en monter op zonder pijn, klaar om goed uitgerust de dag aan te vatten?

Met de opkomst van het internet is er een bijna tegenovergestelde koophouding ontstaan: we surfen naar een webshop of een prijsvergelijker, klikken filters aan en sorteren op het goedkoopste product. 

Tussen die twee benaderingen en de prijsvorken die ermee gepaard gaan, ligt een heel speelveld aan servicevoorwaarden. Voor wie een matras toch niet in drie muisklikken wil kopen en gesteld is op een zekere graad van dienstverlening voor, tijdens en na de aankoop, lijsten we op waar u zoal kunt op letten:  

Kunt u de matras uittesten in een winkel? 

Zelfs al koopt u een matras via internet, raden we toch aan dat u de fysieke winkel van het merk of een verdeelpunt opzoekt en even op de matras gaat liggen. The proof of the pudding is in the eating, toch zeker voor een product dat een derde van de komende tien jaar uw welzijn mee zal bepalen. Dorsoo heeft daarom bewust eigen beddenwinkels over heel Vlaanderen.

Dorsoo uittesten in beddenwinkel

Wordt de matras aan huis bezorgd en geïnstalleerd?

Sommige matrassen worden vandaag heel compact opgerold en kunnen mee in een gewone personenwagen, bij andere is dat niet mogelijk. Ga na welke inspanning de leverancier levert en welke u zult moeten leveren: wordt de matras aan de deur geleverd, gewoon in huis gezet of ook op de verdieping geleverd? Of helemaal ideaal: gewoon voor u klaargelegd op de bedbodem. Zo doen we het alvast bij Dorsoo. Ook al omdat we mensen met rugklachten aanspreken, zou het contradictorisch zijn om hen dan een matras de trap op te laten sleuren. Het team van Dorsoo dat aan huis komt leveren, is op de hoogte van de wensen van de klanten en doet het nodige om hen niet te belasten.

Wordt uw oude matras meegenomen?

Het kan zijn dat u uw oude matras nog ergens een tweede leven geeft in een weinig gebruikte kamer. Zoniet: moet u hem dan zelf tot in het containerpark krijgen of is de leverancier bereid om hem mee te nemen? Bij Dorsoo kiezen we voor die laatste optie, alweer vanuit de filosofie dat we onze klanten niet willen laten rondzeulen met matrassen. Dorsoo is een inzamelpunt voor de recyclage van matrassen bij aankoop van een nieuwe.

Kunt u de matras proefliggen met een omruilgarantie of zelfs terugname?

Even gaan liggen in de winkel is al een goede eerste indicatie, maar na een paar nachten thuis slapen op de matras kunt u pas echt uw oordeel vormen. Slaat dat om naar twijfel, dan is het goed om te weten dat u binnen een bepaalde proeftijd de matras toch nog kunt omruilen. Bij Dorsoo kan dat bijvoorbeeld tot 2 maanden na de levering. Als ook het omgeruilde product niet voldoet, is volledige terugname mogelijk bij ons.

Welke productgarantie hebt u op de matras?

Productgarantie kan uiteenvallen in onmiddellijke garantie als de matras een productiefout vertoont of garantie op middellange termijn mocht er bijvoorbeeld abnormaal vlug slijtage optreden bij gewoon gebruik van de matras. Bij Dorsoo zijn we zeker van ons product, daarom geven we maar liefst vijf jaar garantie op onze matrassen. Bij problemen komt er een medewerker ter plaatse.

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.