Hoeveel diepe slaap heeft een volwassene nodig?

Hoeveel diepe slaap heeft een volwassene nodig?

Nadja - Adviseur Leestijd: 7 minuten
7

Een goede en voldoende diepe slaap zijn een vitaal onderdeel van ons welzijn. Maar hoeveel diepe slaap hebt u nodig om gedurende de dag goed te kunnen functioneren? Wat gebeurt er als u te weinig diepe slaap hebt? En wat is de relatie tussen remslaap en diepe slaap? Laten we deze en andere belangrijke vragen onderzoeken in dit artikel. 

Wat is diepe slaap?

Diepe slaap, ook wel bekend als deltaslaap of trage golfslaap, is een essentiële fase in onze slaapcyclus.

Wanneer we in deze fase van de diepe slaap komen, vertraagt onze hersenactiviteit aanzienlijk. Dit betekent dat onze hersenen minder actief zijn dan tijdens het wakker zijn of tijdens de lichtere stadia van slaap. Als we deze hersenactiviteit zouden meten met een elektro-encefalogram (EEG), zouden we zien dat de golven die onze hersenen produceren veranderen. Ze worden trager en groter, wat betekent dat ze hogere pieken en diepere dalen hebben. We noemen deze trage en grote golven 'delta-golven'. Deze trage hersengolven zorgen voor ontspanning van onze spieren en een tragere ademhaling. 

Tijdens de diepe slaap vinden er veel belangrijke processen plaats in ons lichaam. Het lichaam recupereert optimaal en bouwt energie op voor de volgende dag. 

Wat gebeurt er precies tijdens uw diepe slaap?

  • De hypofyse scheidt het menselijk groeihormoon af.
  • De hersenvloeistof is in beweging waardoor afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.
  • De lichaamsweefsels herstellen.
  • Het immuunsysteem wordt versterkt.
  • Er is meer bloeddoorstroming naar de spieren
  • De energieniveaus van het lichaam worden opnieuw aangevuld.
  • De bloeddruk zakt.

Wie in dit stadium wakker gemaakt wordt en dus te weinig diepe slaap krijgt, zal zich verward, niet uitgerust en lichamelijk loom voelen. 

Wat is het verschil tussen remslaap en diepe slaap?

Slapen doet u volgens een slaapcyclus die bestaat uit vijf slaapfases: na de inslaapfase van gemiddeld vijf minuten volgt de lichte slaap van ongeveer een halfuur. Na de overgangsfase waarin onze spieren meer ontspannen gaan we stilaan naar de diepe slaap. Deze fasen behoren tot de non-remslaap. Daarna volgt de remslaap (Rapid Eye Movement), ook wel droomslaap genoemd. Deze slaapcyclus wordt vier tot vijf keer per nacht doorlopen. Na elke remslaap kunt u even wakker worden en meestal slaapt u daarna weer door.

Diepe slaap is dus een onderdeel van de non-remslaap, terwijl de remslaap de fase is waarin we het meest dromen. Beide fasen zijn cruciaal voor verschillende aspecten van gezondheid en cognitief functioneren.

slaapfasen diepe slaap en remslaap

Hoeveel diepe slaap hebt u nodig?

De hoeveelheid diepe slaap die een volwassene nodig heeft varieert, maar het kan ongeveer 20-25% van de totale slaaptijd uitmaken. Dus als u ongeveer 8 uur per nacht slaapt, kan dat neerkomen op ongeveer 1,5 tot 2 uur diepe slaap

Het aantal uren diepe slaap kan variëren naargelang uw leeftijd, gezondheid en andere factoren. Als u zich overdag niet uitgerust voelt, krijgt u mogelijk niet genoeg diepe slaap en is het raadzaam om medisch advies in te winnen.

De fase van de diepe slaap duurt trouwens in het begin van de nacht het langst. De duur vermindert bij elke herhaling van de slaapcyclus.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Invloed van leeftijd op aantal uren diepe slaap

Vanaf het veertigste levensjaar ongeveer, vermindert het aantal uren diepe slaap. Geschat wordt dat het met twee procent per tien jaar vermindert tussen uw twintigste en uw zestigste. Bij het bereiken van de leeftijd van zeventig kan het zijn dat u minder diep slaapt. Ouderen slapen vaak korter en minder effectief, wat resulteert in minder herstellende rust. Vrouwen van boven de zeventig kunnen nog aan vijftien procent diepe slaap komen, terwijl dat voor mannen slechts vijf procent kan zijn.

Uw slaapcyclus wordt ook beïnvloed door uw biologische klok. Sommigen gaan van nature later slapen, anderen zoeken liever vroeger hun bed op. Zo kunnen we mensen onderverdelen in vier verschillende slaaptypes of chronotypes.

Dorsoo blog diepe slaap ouderen

Oorzaak van weinig diepe slaap

De oorzaken van weinig diepe slaap kunnen variëren en worden vaak beïnvloed door verschillende factoren. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Verstoring van de slaap: dit kan veroorzaakt worden door lawaai, licht, temperatuur of interne factoren zoals pijn, ziekte of bepaalde gezondheidstoestanden die de slaapcyclus verstoren en zo de hoeveelheid diepe slaap verminderen.
  • Stress en angst: wanneer u gestresseerd of angstig bent, kan uw lichaam in een verhoogde staat van alertheid verkeren, wat de overgang naar diepe slaap kan bemoeilijken.
  • Slaapstoornissen: aandoeningen zoals slaapapneu, slapeloosheid, en rustelozebenensyndroom kunnen de hoeveelheid diepe slaap die u krijgt negatief beïnvloeden.
  • Leeftijd: met het ouder worden neemt de hoeveelheid diepe slaap die we krijgen af. Dit is een normaal onderdeel van het verouderingsproces.

Wat zijn de gevolgen van te weinig diepe slaap?

Te weinig diepe slaap kan leiden tot diverse negatieve gevolgen, waaronder:

  • Vermoeidheid: u kunt zich overdag moe en slaperig voelen.
  • Verminderde cognitieve functie: het kan problemen veroorzaken met geheugen, concentratie en het vermogen om nieuwe informatie te leren en te verwerken.
  • Stemmingsstoornissen: u kunt last krijgen van verhoogde stress, angst en op termijn zelfs depressie.
  • Verzwakt immuunsysteem: het kan uw immuunsysteem verzwakken, waardoor u vatbaarder bent voor ziektes en infecties.
  • Gebrek aan lichamelijk herstel: het kan het herstelproces van het lichaam vertragen, wat vooral belangrijk is na lichamelijke inspanning of blessures.

Deze effecten benadrukken het belang van een goede nachtrust en de noodzaak om bij aanhoudende slaapproblemen medische hulp te zoeken.

gevolgen van te weinig diepe slaap

Kan u te veel diepe slaap hebben?

Het is doorgaans onwaarschijnlijk dat u te veel diepe slaap krijgt. Het menselijk lichaam reguleert de slaapcycli op een manier die een gezonde balans handhaaft tussen alle slaapfasen, waaronder lichte slaap, diepe slaap en remslaap.

In bepaalde gevallen kunt u echter meer diepe slaap ervaren dan normaal. Dit kan gebeuren als u bijvoorbeeld een slaaptekort heeft of herstelt van een ziekte of intense fysieke inspanning. In dergelijke situaties kan uw lichaam proberen de verloren slaap in te halen door meer diepe slaap te genereren.

Hoewel het hebben van te veel diepe slaap op zichzelf waarschijnlijk geen probleem is, kunnen significante veranderingen in uw slaappatroon een symptoom zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Als u merkt dat uw slaappatroon aanzienlijk verandert, of als u zich ondanks het vele slapen nog steeds moe voelt, kan het nuttig zijn om medisch advies in te winnen. 

Diepe slaap verbeteren en verlengen

Gezien we gemiddeld een derde van ons leven slapend doorbrengen, kunnen we het belang van goed en diep slapen niet negeren. Hoewel het aantal slaapuren dat een volwassene nodig heeft kan variëren, is de kwaliteit van de slaap voor iedereen essentieel. Deze rustperiode stelt onze hersenen in staat om ervaringen te verwerken en ons lichaam om te recupereren. Onvoldoende diepe slaap betekent niet volledig uitgerust zijn. Dan moeten we inspanningen leveren om de duur van onze diepe slaap te verlengen en de kwaliteit ervan te bevorderen.

Hoe kan u uw diepe slaap verbeteren?

Het verbeteren en verlengen van uw diepe slaap kan worden bereikt door:

  • Regelmaat: probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden, ook in het weekend. Dit zal uw interne klok of circadiaanse ritme helpen reguleren.
  • Voldoende slaap: de meeste volwassenen hebben 7 à 9 uur slaap per nacht nodig. Te weinig of te veel slapen kan de kwaliteit van uw diepe slaap beïnvloeden.
  • Slaapomgeving: zorg voor een donkere, stille en koele slaapkamer. Als u moeite heeft met het creëren van een dergelijke omgeving, overweeg dan het gebruik van oordopjes of een slaapmasker. Slaap in een goed bed met een degelijke matras en lattenbodem. Zo geeft u uw lichaam de kans om zich volledig te ontspannen. 
  • Ontspannende routines: ontwikkel een pre-slaap routine om uw lichaam te signaleren dat het tijd is om te ontspannen en naar bed te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door het lezen van een boek, het luisteren naar rustgevende muziek of het doen van lichte stretchoefeningen. Vind een activiteit die bij u past om de dag af te sluiten.
  • Verminder stress en zorgen: probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga om uw geest te kalmeren.
  • Beperk het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan: het licht van schermen kan uw slaap-waakritme verstoren en het in slaap vallen moeilijker maken.
  • Voeding: vermijd ’s avonds zware maaltijden, cafeïne en alcohol. Deze verstoren de slaap.
  • Beweging: regelmatige lichamelijke activiteit door de dag kan de slaapkwaliteit verbeteren. Vermijd echter intensieve trainingen vlak voor het slapengaan, deze kunnen u te opgewonden maken en het in slaap vallen net moeilijker maken.
  • Beperk dutjes: hoewel een dutje overdag voor sommigen nuttig kan zijn, kan dit het voor anderen moeilijker maken om 's nachts in slaap te vallen. Doet u toch een middagdutje, laat het dan niet langer dan 30 minuten duren.

Als u ondanks het toepassen van deze tips nog steeds problemen met slapen ondervindt, kan het raadzaam zijn om uw huisarts te raadplegen. In sommige gevallen kan een slaapprobleem een symptoom zijn van een onderliggende gezondheidsaandoening die behandeling nodig heeft.

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.