Wanneer wordt woelen in bed een probleem? - Dorsoo

Wanneer wordt woelen in bed een probleem?

Sylvie - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

We woelen allemaal in ons bed, de ene nacht al wat meer dan de andere. Eigenlijk is het doodnormaal dat we ons 's nachts meerdere keren per uur draaien. Tijdens de slaap woelen we om de bloedcirculatie op peil te houden en daardoor zijn we ook minder stijf bij het ontwaken. Toch maken mensen zich ongerust als ze hun draai niet vinden in bed en daardoor de slaap niet kunnen vatten.

Woelen vormt pas een probleem als we na een half uur nog altijd onze draai niet gevonden hebben in bed. Het rollen van de ene op de andere zijde brengt innerlijke stress teweeg. Door het eindeloos woelen, gaan we piekeren en vallen we veel te laat in slaap. Ons bed voelt niet meer comfortabel aan en op lange termijn kunnen we daardoor lijden aan slapeloosheid.

Oorzaken van woelen

  • Meestal heeft het gedraai er vooral mee te maken dat we nog te veel spanning meenemen en onrustig naar bed gaan. Psychologische spanning zorgt ervoor dat we onrustig liggen. Doordat de spieren gespannen zijn, vinden we geen comfortabele houding. Als we mentaal niet ontspannen zijn, zullen we ook lichamelijk geen rust vinden. Ontspannen is dus de boodschap.
  • Het woelen kan ook een lichamelijke oorzaak hebben, zoals pijnklachten. Mensen met rugklachten zoeken een pijnvrije positie om te slapen en kunnen ook 's nachts wakker worden door een slechte ligpositie.
  • Het woelen kan ook komen door een slecht slaapsysteem: een oncomfortabele matras en/of een slecht kussen. Niet alleen zullen we daardoor meer woelen alvorens in slaap te vallen, tijdens de slaap rollen we ook meer heen en weer, wat nadelig is voor de slaapkwaliteit.

Als we door het woelen trager de slaap vatten, kunnen we een chronisch slaaptekort ontwikkelen. Daardoor worden het natuurlijke slaapritme en het biologische ritme verstoord. Slaaptekort kan tal van lichamelijke aandoeningen veroorzaken, maar kan ook de oorzaak zijn van depressies en burn-out.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Woelen: oplossingen

Wie te weinig of slecht slaapt, presteert overdag minder en raakt vlug moe en lusteloos. Het is belangrijk om slapeloosheid vlug aan te pakken. Na drie nachten onvoldoende nachtrust moet u in principe al ingrijpen.

Als het woelen een probleem vormt, is het belangrijk om na te gaan of de matras van goede kwaliteit is. Ook het hoofdkussen speelt een cruciale rol. Met een hoogkwalitatief slaapsysteem zoals dat van Dorsoo valt u gemakkelijker in slaap, woelt u minder en staat u uitgerust op.

Een goed slaapsysteem zorgt voor een correcte slaaphouding. Een gezonde slaaphouding is belangrijk om de rug en de spieren te ontlasten tijdens de slaap. Zo kan het lichaam herstellen. De ideale slaaphouding is een houding die de natuurlijke kromming van de rug respecteert. Het bed moet de rug zodanig ondersteunen dat heel de wervelkolom, inclusief de nekwervels, op één lijn ligt. Bij rugpijn wordt vaak aanbevolen om op de zij te slapen. Het bovenste been is dan opgetrokken en rust op een kussen. Het onderste been is lichtjes achterwaarts gestrekt.

Gerelateerde artikels

Over Sylvie, adviseur bij Dorsoo Sylvie helpt u met plezier bij het vinden van de ideale oplossing voor een pijnvrije nachtrust. Met haar aanstekelijke glimlach luistert ze aandachtig naar elke klant en gebruikt ze haar expertise om samen de perfecte slaapomgeving te realiseren.