Slaapinfo

Alle artikels over slaapinfo. Terug naar alle blogartikelen.

 • hoe slapen vrouwen en hoe slapen mannen
  Hoe vrouwen slapen en hoe mannen slapen: de verschillen

  Hoe vrouwen slapen en hoe mannen slapen, daar werd al geregeld internationaal onderzoek naar gedaan, maar echt specifieke cijfers concreet voor Vlaanderen hadden we nog niet. Daar bracht Dorsoo in 2023 met een eigen onderzoek verandering in. We nemen de internationale bevindingen nog eens onder de loep en toetsen af met de eigen cijfers uit het slaaponderzoek.

  Volledig artikel lezen
 • Slaap inhalen, kan dat? - Dorsoo
  Slaap inhalen, kan dat?

  De vraag of we slaap kunnen inhalen, is iets te kort door de bocht. We moeten een onderscheid maken tussen slaap inhalen (acuut) en een slaaptekort inhalen (chronisch). In elk van de situaties spelen immers verschillende factoren en verschilt de eventuele remediëring.

  Volledig artikel lezen
 • Hoeveel diepe slaap heeft een volwassene nodig?
  Hoeveel diepe slaap heeft een volwassene nodig?

  Een goede en voldoende diepe slaap zijn een vitaal onderdeel van ons welzijn. Maar hoeveel diepe slaap hebt u nodig om gedurende de dag goed te kunnen functioneren? Wat gebeurt er als u te weinig diepe slaap hebt? En wat is de relatie tussen remslaap en diepe slaap? Laten we deze en andere belangrijke vragen onderzoeken in dit artikel.

  Volledig artikel lezen
 • Hoeveel uren slaap hebt u nodig?
  Hoeveel uren slaap hebt u nodig?

  Hoelang slaapt u best? Dat hangt ervan af. Waarvan? Van uw leeftijd, bijvoorbeeld. Hoe ouder u wordt, hoe minder slaap u nodig hebt. Maar ook uw genen spelen een rol. Hebt u de genen van een kortslaper of eerder van een langslaper? Vertrouw ook op uw gevoel. Bent u voortdurend vermoeid? Slaap dan langer. Wilt u echt te weten komen hoeveel uren slaap u nodig hebt? Dan bieden we u op het einde van dit artikel een paar handige tools aan.

  Volledig artikel lezen
 • Wat is een goed slaapritme?
  Wat is een goed slaapritme?

  Op onze blog beschreven we eerder al wat we moeten doen als we kampen met een slaapstoornis of als ons slaapritme overhoop ligt. Laten we er ook eens vanuit gaan dat u slaapt als een roos en dat u een gezond slaapritme wilt aanhouden. Dan moeten we eerst nagaan wat een goed slaapritme is. 

  Volledig artikel lezen
 • Een normaal slaappatroon
  Een normaal slaappatroon

  De episodes waarin een mens slaapt en wakker is tijdens een periode van 24 uur noemen we zijn slaappatroon. Wat als een normaal slaappatroon beschouwd wordt, leest u in dit artikel.

  Volledig artikel lezen
 • Waarom is slaap belangrijk?
  Waarom is slaap belangrijk?

  Ongeveer een derde van de tijd die we op de wereld doorbrengen, besteden we aan slapen. Weinigen onder u zullen zich al afgevraagd hebben waarom we slapen. Slaap hoort immers net zozeer als eten en drinken bij onze dagelijkse routine en we weten heel goed dat we zonder slaap niet kunnen leven. Minder bekend is dat niet alleen de slaap zelf, maar ook de kwaliteit van de slaap belangrijk is voor een goede gezondheid en levenskwaliteit. In dit artikel leggen we uit waarom mensen een goede slaap nodig hebben.

  Volledig artikel lezen
 • Slaaponderzoek van Dorsoo wijst uit dat de slaapkwaliteit van de Vlaming beter kan
  Slaaponderzoek van Dorsoo wijst uit dat de slaapkwaliteit van de Vlaming beter kan

  Niet alleen willen we bij Dorsoo de slaap zo goed mogelijk doorgronden door alle mogelijke wetenschappelijke publicaties uit te pluizen, we willen ook uw slaap door en door kennen. Daarom organiseerden we in april 2023 een groot slaaponderzoek bij 1000 Vlamingen waarin we hen bevroegen naar hun slaappatroon.

  Volledig artikel lezen
 • Veranderen we eigenlijk onbewust van slaaphouding tijdens de nacht?
  Veranderen we eigenlijk onbewust van slaaphouding tijdens de nacht?

  We weten allemaal dat we weleens draaien in bed. Van die verandering van slaaphouding zijn we ons allemaal bewust, omdat we die zelf aansturen. We doen dat bijvoorbeeld om pijn te vermijden ergens in het lichaam. Of puur als afwisseling omdat we de slaap niet kunnen vatten en we het eens in een andere positie willen proberen. Om al meteen ook te antwoorden op de titel van de blog: ook onze onbewuste veranderingen van slaaphouding zijn vrij talrijk.

  Volledig artikel lezen
 • Het belang van slaapdruk voor een goede nachtrust
  Het belang van slaapdruk voor een goede nachtrust

  Slaap is een essentieel onderdeel van ons leven en speelt een cruciale rol in onze algehele gezondheid en welzijn. Een van de mechanismen die aan de basis liggen van slaap, is slaapdruk. In dit blogartikel duiken we dieper in de wereld van slaapdruk, de factoren die het beïnvloeden en hoe we het kunnen reguleren om onze slaapkwaliteit te optimaliseren.

  Volledig artikel lezen
 • Chronotypes: de vier slaaptypes
  Chronotypes: de vier slaaptypes

  Niet iedereen leeft op hetzelfde bioritme. Traditioneel delen we onszelf in bij de 'vroege vogels' of de 'nachtuilen'. Ochtendmensen zijn 's ochtends meteen klaarwakker en vol energie terwijl avondmensen pas tegen de avond in topvorm komen. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt zelfs het bestaan van niet twee maar vier verschillende slaaptypes, oftewel chronotypes.

  Volledig artikel lezen
 • Wat zegt de Universiteit van Vlaanderen over slaap?
  Wat zegt de Universiteit van Vlaanderen over slaap?

  De Universiteit van Vlaanderen is een platform met video's en podcasts dat wetenschap voor iedereen toegankelijk wil maken. Enkele wetenschappers hebben het er vanuit hun vakgebied over bepaalde aspecten van de slaap. Dan kijken en luisteren wij mee natuurlijk!

  Volledig artikel lezen
 • Films over slaap: 5 kijktips
  Films over slaap: 5 kijktips

  Het Film Fest Gent viert in 2023 zijn 50ste verjaardag. Om dat te vieren, tippen we alvast onze vijf films over ons geliefkoosde thema: slaap. Veel kijkplezier (we hopen dat u er niet bij wegdommelt).

  Volledig artikel lezen