Slaapinfo

Alle artikels over slaapinfo. Terug naar alle blogartikelen.

 • Hoeveel diepe slaap heeft een volwassene nodig?
  Hoeveel diepe slaap heeft een volwassene nodig? maandag 3 juli 2023

  Een goede en voldoende diepe slaap zijn een vitaal onderdeel van ons welzijn. Maar hoeveel diepe slaap hebt u nodig om gedurende de dag goed te kunnen functioneren? Wat gebeurt er als u te weinig diepe slaap hebt? En wat is de relatie tussen remslaap en diepe slaap? Laten we deze en andere belangrijke vragen onderzoeken in dit artikel.

  Volledig artikel lezen
 • Hoeveel uren slaap hebt u nodig?
  Hoeveel uren slaap hebt u nodig? donderdag 29 juni 2023

  Hoelang slaapt u best? Dat hangt ervan af. Waarvan? Van uw leeftijd, bijvoorbeeld. Hoe ouder u wordt, hoe minder slaap u nodig hebt. Maar ook uw genen spelen een rol. Hebt u de genen van een kortslaper of eerder van een langslaper? Vertrouw ook op uw gevoel. Bent u voortdurend vermoeid? Slaap dan langer. Wilt u echt te weten komen hoeveel uren slaap u nodig hebt? Dan bieden we u op het einde van dit artikel een paar handige tools aan.

  Volledig artikel lezen
 • Wat is een goed slaapritme?
  Wat is een goed slaapritme? zondag 11 juni 2023

  Op onze blog beschreven we eerder al wat we moeten doen als we kampen met een slaapstoornis of als ons slaapritme overhoop ligt. Laten we er ook eens vanuit gaan dat u slaapt als een roos en dat u een gezond slaapritme wilt aanhouden. Dan moeten we eerst nagaan wat een goed slaapritme is. 

  Volledig artikel lezen
 • Een normaal slaappatroon
  Een normaal slaappatroon donderdag 8 juni 2023

  De episodes waarin een mens slaapt en wakker is tijdens een periode van 24 uur noemen we zijn slaappatroon. Wat als een normaal slaappatroon beschouwd wordt, leest u in dit artikel.

  Volledig artikel lezen
 • Waarom is slaap belangrijk?
  Waarom is slaap belangrijk? maandag 5 juni 2023

  Ongeveer een derde van de tijd die we op de wereld doorbrengen, besteden we aan slapen. Weinigen onder u zullen zich al afgevraagd hebben waarom we slapen. Slaap hoort immers net zozeer als eten en drinken bij onze dagelijkse routine en we weten heel goed dat we zonder slaap niet kunnen leven. Minder bekend is dat niet alleen de slaap zelf, maar ook de kwaliteit van de slaap belangrijk is voor een goede gezondheid en levenskwaliteit. In dit artikel leggen we uit waarom mensen een goede slaap nodig hebben.

  Volledig artikel lezen
 • Slaaponderzoek van Dorsoo wijst uit dat de slaapkwaliteit van de Vlaming beter kan
  Slaaponderzoek van Dorsoo wijst uit dat de slaapkwaliteit van de Vlaming beter kan maandag 22 mei 2023

  Niet alleen willen we bij Dorsoo de slaap zo goed mogelijk doorgronden door alle mogelijke wetenschappelijke publicaties uit te pluizen, we willen ook uw slaap door en door kennen. Daarom organiseerden we in april 2023 een groot slaaponderzoek bij 1000 Vlamingen waarin we hen bevroegen naar hun slaappatroon.

  Volledig artikel lezen
 • Veranderen we eigenlijk onbewust van slaaphouding tijdens de nacht?
  Veranderen we eigenlijk onbewust van slaaphouding tijdens de nacht? maandag 24 april 2023

  We weten allemaal dat we weleens draaien in bed. Van die verandering van slaaphouding zijn we ons allemaal bewust, omdat we die zelf aansturen. We doen dat bijvoorbeeld om pijn te vermijden ergens in het lichaam. Of puur als afwisseling omdat we de slaap niet kunnen vatten en we het eens in een andere positie willen proberen. Om al meteen ook te antwoorden op de titel van de blog: ook onze onbewuste veranderingen van slaaphouding zijn vrij talrijk.

  Volledig artikel lezen
 • Het belang van slaapdruk voor een goede nachtrust
  Het belang van slaapdruk voor een goede nachtrust woensdag 5 april 2023

  Slaap is een essentieel onderdeel van ons leven en speelt een cruciale rol in onze algehele gezondheid en welzijn. Een van de mechanismen die aan de basis liggen van slaap, is slaapdruk. In dit blogartikel duiken we dieper in de wereld van slaapdruk, de factoren die het beïnvloeden en hoe we het kunnen reguleren om onze slaapkwaliteit te optimaliseren.

  Volledig artikel lezen
 • Chronotypes: de vier slaaptypes
  Chronotypes: de vier slaaptypes dinsdag 28 maart 2023

  Niet iedereen leeft op hetzelfde bioritme. Traditioneel delen we onszelf in bij de 'vroege vogels' of de 'nachtuilen'. Ochtendmensen zijn 's ochtends meteen klaarwakker en vol energie terwijl avondmensen pas tegen de avond in topvorm komen. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt zelfs het bestaan van niet twee maar vier verschillende slaaptypes, oftewel chronotypes.

  Volledig artikel lezen
 • Wat zegt de Universiteit van Vlaanderen over slaap?
  Wat zegt de Universiteit van Vlaanderen over slaap? dinsdag 13 september 2022

  De Universiteit van Vlaanderen is een platform met video's en podcasts dat wetenschap voor iedereen toegankelijk wil maken. Enkele wetenschappers hebben het er vanuit hun vakgebied over bepaalde aspecten van de slaap. Dan kijken en luisteren wij mee natuurlijk!

  Volledig artikel lezen
 • Films over slaap: 5 kijktips
  Films over slaap: 5 kijktips vrijdag 9 september 2022

  Het Film Fest Gent viert in 2023 zijn 50ste verjaardag. Om dat te vieren, tippen we alvast onze vijf films over ons geliefkoosde thema: slaap. Veel kijkplezier (we hopen dat u er niet bij wegdommelt).

  Volledig artikel lezen
 • Geschiedenis van de slaap
  Geschiedenis van de slaap maandag 6 juni 2022

  In de loop van zijn geschiedenis heeft de mens er niet altijd dezelfde slaapgewoontes op nagehouden. Het materiaal waarop we slapen, werd door de eeuwen heen beter en gesofisticeerder, maar de acht opeenvolgende uren nachtelijke slaap die we nu gewend zijn, waren niet altijd een evidentie. We geven een overzichtje van de geschiedenis van de slaap in de Westerse wereld.

  Volledig artikel lezen
 • Slaapgewoontes in andere culturen: niet gewoon
  Slaapgewoontes in andere culturen: niet gewoon maandag 14 februari 2022

  U hebt er wellicht nog nooit de slaap voor gelaten, maar het slaappatroon dat u – in het beste geval zo trouw mogelijk – aanhoudt, deelt u niet noodzakelijk met de rest van de wereld. Zelfs niet met de rest van Europa. We hoeven maar even zuidwaarts te gaan, naar warmere oorden, en daar duikt het fenomeen van het middagdutje al op. De Spaanse siësta, die kennen we allemaal wel.

  Volledig artikel lezen