Slaapinfo

Alle artikels over slaapinfo. Terug naar alle blogartikelen.

 • De invloed van het winteruur op de slaap - Dorsoo
  De invloed van het winteruur op de slaap vrijdag 23 oktober 2020

  In de nacht van zaterdag 24 oktober op zondag 25 oktober 2020 gaat het winteruur in. Dan draaien we de klok een uur terug. 3 uur wordt 2 uur. Hierdoor mogen we een uurtje langer slapen. Velen ervaren dit positief en voelen zich vol energie bij het begin van de wintertijd. Toch blijkt dat de voordelen van het uurtje extra slaap slechts beperkt zijn.

  Volledig artikel lezen
 • Wat is REM-slaap? En waarom dromen we?
  Wat is REM-slaap? En waarom dromen we? donderdag 13 augustus 2020

  Als we slapen, geven we ons lichaam en onze geest rust. Onze geest is echter niet zo ontspannen als we denken: de hersenen zijn tijdens de slaap bijzonder actief.

  Volledig artikel lezen
 • Hoeveel uren slaap hebt u nodig?
  Hoeveel uren slaap hebt u nodig? donderdag 9 april 2020

  Hoelang slaapt u best? Dat hangt ervan af. Waarvan? Van uw leeftijd, bijvoorbeeld. Hoe ouder u wordt, hoe minder slaap u nodig heeft. Maar ook uw genen spelen een rol. Hebt u de genen van een kortslaper? Of eerder van een langslaper? Vertrouw ook op uw gevoel. Bent u voortdurend vermoeid? Slaap dan langer. Wilt u écht te weten komen hoeveel uren slaap u nodig hebt? Dan bieden wij u op het einde van dit artikel een paar handige tools aan.

  Volledig artikel lezen
 • Slaap inhalen, kan dat? - Dorsoo
  Slaap inhalen, kan dat? dinsdag 3 maart 2020

  Een slaaptekort inhalen, het werkt anders dan een financieel budget beheren. Als u in de week een aantal uren van uw slaaprekening haalt, kunt u die in het weekend niet zomaar terugstorten. Slaap inhalen: een goed idee? Het is beter om uw vast slaapritme zo veel mogelijk aan te houden.

  Volledig artikel lezen
 • Hoeveel diepe slaap heeft een volwassene nodig? - Dorsoo
  Hoeveel diepe slaap heeft een volwassene nodig? woensdag 8 januari 2020

  Een goede nachtrust en voldoende diepe slaap zijn belangrijk. Maar hoeveel hebt u er nodig? En wat is diepe slaap precies?

  Volledig artikel lezen
 • De fasen van de slaapcyclus
  De fasen van de slaapcyclus maandag 4 november 2019

  Tijdens de nacht zijn we er ons niet van bewust dat er eigenlijk heel wat in ons lichaam gebeurt. Onze slaap verloopt volgens een slaapcyclus die bestaat uit verschillende fasen. Deze cyclus herhaalt zich doorheen de nacht.

  Volledig artikel lezen
 • Wat zijn de 5 grootste slaapmythes en welke kloppen nu echt? - Dorsoo
  Wat zijn de 5 grootste slaapmythes en welke kloppen nu echt? woensdag 18 april 2018

  Voldoende slaap is noodzakelijk voor een optimale gezondheid. Een volwassene heeft gemiddeld 8 uur slaap nodig om geestelijk en lichamelijk fit te blijven. Over slaap en gebrek eraan blijven echter verschillende hardnekkige mythes bestaan. Welke zijn de voornaamste, en vooral; zit er een kern van waarheid in deze mythes?

  Volledig artikel lezen
 • De voor- en nadelen van wintertijd en zomertijd - Dorsoo
  De voor- en nadelen van wintertijd en zomertijd maandag 12 maart 2018

  De zomertijd werd in de jaren 70 ingevoerd om energie te besparen, maar intussen zijn de tijden veranderd. Bovendien verstoort dit het biologisch ritme van de mens. Zouden we het winter- en zomeruur niet beter afschaffen? Lees er hier meer over. 

  Volledig artikel lezen
 • Waarom oudere mensen minder slapen - Dorsoo
  Waarom oudere mensen minder slapen donderdag 11 januari 2018

  Wetenschappers analyseerden het slaapgedrag van 70-plussers. Waarom slapen ze minder dan jongeren? Lees het in ons blogartikel. 

  Volledig artikel lezen
 • Wat betekenen onze dromen? - Dorsoo
  Wat betekenen onze dromen? donderdag 7 september 2017

  Wat betekenen onze dromen? In dit artikel geven we een overzicht van de vaakst voorkomende dromen en hun vermoedelijke betekenis. Vermoedelijk, want dromen en hun diepste betekenis zullen wellicht altijd deels een mysterie blijven. 

  Volledig artikel lezen
 • Belgische vrouwen slapen het vroegst - Dorsoo
  Belgische vrouwen slapen het vroegst woensdag 30 november 2016

  Een recente studie aan de Michigan University analyseerde het slaapgedrag van vrouwen en mannen op wereldwijd niveau. De onderzoekers toonden aan dat vrouwen gemiddeld een half uur eerder gaan slapen dan mannen, terwijl we toch allemaal rond hetzelfde uur opstaan.

  Volledig artikel lezen
 • Hoe slapen onze huisdieren? - Dorsoo
  Hoe slapen onze huisdieren? vrijdag 9 september 2016

  In België heeft 48% van de gezinnen een huisdier. Katten- en hondenbezitters merken goed op dat het slaappatroon en de slaapbehoeften van hun dieren verschillen van die van de mens. Het biologisch ritme staat zo ingesteld dat de mens slaapt tijdens de nacht en gemiddeld 8 uur slaap nodig heeft om te recupereren. Maar hoe slapen onze huisdieren?

  Volledig artikel lezen
 • Waarom hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen? - Dorsoo
  Waarom hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen? woensdag 7 september 2016

  Uit een slaaponderzoek aan de Universiteit Duke in North Carolina blijkt dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen. Dit komt omdat de hersenen van de vrouwen overdag meerdere handelingen of processen tegelijkertijd uitvoeren.

  Volledig artikel lezen