Slaapinfo

Alle artikels over slaapinfo. Terug naar alle blogartikelen.

 • Wat zegt de Universiteit van Vlaanderen over slaap?
  Wat zegt de Universiteit van Vlaanderen over slaap? dinsdag 13 september 2022

  De Universiteit van Vlaanderen is een platform met video's en podcasts dat wetenschap voor iedereen toegankelijk wil maken. Enkele wetenschappers hebben het er vanuit hun vakgebied over bepaalde aspecten van de slaap. Dan kijken en luisteren wij mee natuurlijk!

  Volledig artikel lezen
 • Films over slaap: 5 kijktips
  Films over slaap: 5 kijktips vrijdag 9 september 2022

  Het Film Fest Gent viert in 2023 zijn 50ste verjaardag. Om dat te vieren, tippen we alvast onze vijf films over ons geliefkoosde thema: slaap. Veel kijkplezier (we hopen dat u er niet bij wegdommelt).

  Volledig artikel lezen
 • Geschiedenis van de slaap
  Geschiedenis van de slaap maandag 6 juni 2022

  In de loop van zijn geschiedenis heeft de mens er niet altijd dezelfde slaapgewoontes op nagehouden. Het materiaal waarop we slapen, werd door de eeuwen heen beter en gesofisticeerder, maar de acht opeenvolgende uren nachtelijke slaap die we nu gewend zijn, waren niet altijd een evidentie. We geven een overzichtje van de geschiedenis van de slaap in de Westerse wereld.

  Volledig artikel lezen
 • Wat is een goed slaapritme?
  Wat is een goed slaapritme? maandag 11 april 2022

  Op onze blog beschreven we eerder al wat we moeten doen als we kampen met een slaapstoornis of als ons slaapritme overhoop ligt. Laten we er ook eens vanuit gaan dat u slaapt als een roos en dat u een gezond slaapritme wilt aanhouden. Dan moeten we eerst nagaan wat een goed slaapritme is. 

  Volledig artikel lezen
 • Slaapgewoontes in andere culturen: niet gewoon
  Slaapgewoontes in andere culturen: niet gewoon maandag 14 februari 2022

  U hebt er wellicht nog nooit de slaap voor gelaten, maar het slaappatroon dat u – in het beste geval zo trouw mogelijk – aanhoudt, deelt u niet noodzakelijk met de rest van de wereld. Zelfs niet met de rest van Europa. We hoeven maar even zuidwaarts te gaan, naar warmere oorden, en daar duikt het fenomeen van het middagdutje al op. De Spaanse siësta, die kennen we allemaal wel.

  Volledig artikel lezen
 • De invloed van het winteruur op de slaap
  De invloed van het winteruur op de slaap vrijdag 29 oktober 2021

  Eind oktober maken we elk jaar de omschakeling naar het winteruur. Dan moeten we de klok verzetten en mogen we een uur langer slapen. Velen ervaren dat dan ook positief en voelen zich vol energie bij het begin van de wintertijd. Toch blijkt dat er ook nadelen verbonden zijn aan het uurtje extra slaap.

  Volledig artikel lezen
 • Wat is REM-slaap? En waarom dromen we?
  Wat is REM-slaap? En waarom dromen we? donderdag 13 augustus 2020

  Als we slapen, geven we ons lichaam en onze geest rust. Onze geest is echter niet zo ontspannen als we denken: de hersenen zijn tijdens de slaap bijzonder actief.

  Volledig artikel lezen
 • Hoeveel uren slaap hebt u nodig?
  Hoeveel uren slaap hebt u nodig? donderdag 9 april 2020

  Hoelang slaapt u best? Dat hangt ervan af. Waarvan? Van uw leeftijd, bijvoorbeeld. Hoe ouder u wordt, hoe minder slaap u nodig heeft. Maar ook uw genen spelen een rol. Hebt u de genen van een kortslaper? Of eerder van een langslaper? Vertrouw ook op uw gevoel. Bent u voortdurend vermoeid? Slaap dan langer. Wilt u écht te weten komen hoeveel uren slaap u nodig hebt? Dan bieden wij u op het einde van dit artikel een paar handige tools aan.

  Volledig artikel lezen
 • Slaap inhalen, kan dat? - Dorsoo
  Slaap inhalen, kan dat? dinsdag 3 maart 2020

  Een slaaptekort inhalen, het werkt anders dan een financieel budget beheren. Als u in de week een aantal uren van uw slaaprekening haalt, kunt u die in het weekend niet zomaar terugstorten. Slaap inhalen: een goed idee? Het is beter om uw vast slaapritme zo veel mogelijk aan te houden.

  Volledig artikel lezen
 • Hoeveel diepe slaap heeft een volwassene nodig? - Dorsoo
  Hoeveel diepe slaap heeft een volwassene nodig? woensdag 8 januari 2020

  Een goede nachtrust en voldoende diepe slaap zijn belangrijk. Maar hoeveel hebt u er nodig? En wat is diepe slaap precies?

  Volledig artikel lezen
 • De fasen van de slaapcyclus
  De fasen van de slaapcyclus maandag 4 november 2019

  Tijdens de nacht zijn we er ons niet van bewust dat er eigenlijk heel wat in ons lichaam gebeurt. Onze slaap verloopt volgens een slaapcyclus die bestaat uit verschillende fasen. Deze cyclus herhaalt zich doorheen de nacht.

  Volledig artikel lezen
 • Wat zijn de 5 grootste slaapmythes en welke kloppen nu echt?
  Wat zijn de 5 grootste slaapmythes en welke kloppen nu echt? woensdag 18 april 2018

  Voldoende slaap is noodzakelijk voor een optimale gezondheid. Een volwassene heeft gemiddeld 8 uur slaap nodig om geestelijk en lichamelijk fit te blijven. Over slaap en gebrek eraan blijven echter verschillende hardnekkige mythes bestaan. Welke zijn de voornaamste, en vooral; zit er een kern van waarheid in deze mythes?

  Volledig artikel lezen
 • De voor- en nadelen van wintertijd en zomertijd - Dorsoo
  De voor- en nadelen van wintertijd en zomertijd maandag 12 maart 2018

  De zomertijd werd in de jaren 70 ingevoerd om energie te besparen, maar intussen zijn de tijden veranderd. Bovendien verstoort dit het biologisch ritme van de mens. Zouden we het winter- en zomeruur niet beter afschaffen? Lees er hier meer over. 

  Volledig artikel lezen