Slaapproblemen

Alle artikels over slaapproblemen. Terug naar alle blogartikelen.

 • Slaapproblemen oplossen: tips
  Slaapproblemen oplossen: tips donderdag 28 april 2022

  Een nacht niet kunnen doorslapen is al vervelend de volgende dag, maar als de slaapproblemen aanhouden, kunnen we daarvan last ondervinden tot in elke geleding van ons leven. Onze veiligheid, relaties, school- en werkprestaties, denkvermogen of zelfs geestelijke gezondheid komen in het gedrang. Het komt er dus op aan om slaapproblemen zo vlug mogelijk te herkennen, onderkennen en vooral op te lossen.

  Volledig artikel lezen
 • Moe wakker worden: oorzaken en oplossingen
  Moe wakker worden: oorzaken en oplossingen woensdag 27 april 2022

  De meesten van ons hebben het weleens meegemaakt: we kunnen niet inslapen, liggen uren wakker en als de wekker afloopt, moeten we moe opstaan. We zijn helemaal niet uitgerust maar moeten toch het bed uit, om te werken of de kinderen naar school te brengen. Als we moe wakker worden, hebben we geen fut om de rest van de dag door te brengen.

  Volledig artikel lezen
 • Hoe een verstoord slaapritme herstellen?
  Hoe een verstoord slaapritme herstellen? vrijdag 14 januari 2022

  In het ideale geval slapen we zeven à acht uur per dag. Als we dagelijks hetzelfde patroon volgen, raakt ons slaapritme niet verstoord en leven we volgens de menselijke biologische klok. Toch kampen velen onder ons met een onregelmatig slaapritme, een gevaarlijke trend die nefast is voor de gezondheid. 

  Volledig artikel lezen
 • Een nacht niet kunnen slapen: hebt u dan al doorslaapproblemen?
  Een nacht niet kunnen slapen: hebt u dan al doorslaapproblemen? maandag 15 november 2021

  Een nacht niet kunnen doorslapen: is dat iets om wakker van te liggen? Is dat problematisch? Nee, daar zijn zowat alle bronnen het over eens: iedereen ligt weleens een nacht wakker. Het wordt alleen een probleem als die nacht twee nachten wordt, vervolgens drie ... Voor u het weet, wordt het een 'slechte gewoonte', waardoor het 'uit gewoonte' niet meer lukt om in te slapen.

  Volledig artikel lezen
 • Hoe insomnia oplossen?
  Hoe insomnia oplossen? dinsdag 9 februari 2021

  Insomnia vraagt om een directe aanpak. Een paar nachten onvoldoende slaap kan al gepaard gaan met vermoeidheid, irritatie, hoofdpijn en concentratiestoornissen overdag. 

  Volledig artikel lezen
 • Wat is insomnia en wat zijn de oorzaken?
  Wat is insomnia en wat zijn de oorzaken en symptomen? donderdag 21 januari 2021

  Iedereen slaap wel eens slecht of te weinig. Maar dat wil niet meteen zeggen dat u last hebt van insomnia. Wanneer er meerdere nachten problemen zijn met het slapen, kunnen we spreken van insomnia. In dit artikel leggen we uit wat insomnia precies is en wat de oorzaken en symptomen zijn.

  Volledig artikel lezen
 • De invloed van tv-kijken, smartphone, tablet en laptop op onze slaap
  De invloed van tv-kijken, smartphone, tablet en computer op onze slaap dinsdag 12 januari 2021

  Vlak voor het slapengaan even televisie kijken of op de smartphone door uw sociale media scrollen. Iedereen doet dat wel. Wist u dat het kunstmatige, blauwe licht van schermen een negatieve invloed kan hebben op uw nachtrust? We geven u meer tekst en uitleg in dit artikel.

  Volledig artikel lezen
 • Wat is slapeloosheid?
  Wat is slapeloosheid? vrijdag 30 oktober 2020

  Slapeloosheid is een veel voorkomende slaapstoornis die staat voor moeilijk inslapen, vaak wakker worden tijdens de nacht of te vroeg ontwaken. Deze 3 vormen kunnen tegelijkertijd voorkomen. 

  Volledig artikel lezen
 • Dit zijn de meest voorkomende slaapstoornissen - Dorsoo
  Slaapstoornissen: soorten, symptomen en behandeling dinsdag 1 september 2020

  Artsen onderscheiden slaapstoornissen van slaapproblemen. Nochtans: ze houden u allebei ’s nachts wakker. En overdag zorgen ze beide voor prikkelbaarheid, concentratiestoornissen tot zelfs neerslachtigheid. Lees in dit artikel meer over de verschillende soorten slaapstoornissen.

  Volledig artikel lezen
 • Zwanger en slecht slapen? Ontdek 5 tips voor een wakkere zwangerschap.
  Zwanger en slecht slapen? Ontdek 5 tips voor een wakkere zwangerschap. maandag 25 mei 2020

  Slecht slapen bij zwangerschap: het is eerder regel dan uitzondering. Vermoeidheid tijdens de zwangerschap is dus normaal. Volgens een studie van de Amerikaanse National Sleep Foundation slaapt maar liefst 78 procent van de vrouwen slechter tijdens een zwangerschap. De hormonen geraken in de war, het lichaam zet uit, u moet slapen voor twee, … Oorzaken genoeg voor die vermoeidheid. Lees onze vijf slaaptips voor een zwangerschap zónder wallen onder de ogen.

  Volledig artikel lezen
 • Last van slaaptekort? Wat zijn de gevolgen en oplossingen?
  Last van slaaptekort? Wat zijn de gevolgen en oplossingen? vrijdag 27 maart 2020

  Slaap is noodzakelijk om te kunnen leven. Het lichaam moet kunnen herstellen en tot rust komen. Een goede nachtrust is belangrijk voor het lichamelijk herstel, maar ook voor het geestelijk herstel. Lees in dit blogartikel meer over de oorzaken en gevolgen van slaaptekort en wat u er aan kan doen.

  Volledig artikel lezen
 • Wat is slaapapneu? En wat kan u eraan doen?
  Wat is slaapapneu? En wat kan u eraan doen? donderdag 13 februari 2020

  Iedereen krijgt ooit wel eens te maken met de adem die stokt tijdens de slaap. De meeste mensen zijn zich daar echter niet van bewust. Wanneer spreekt men van slaapapneu? Wat zijn de oorzaken en wat kan u eraan doen? Het antwoord op deze en andere vragen over slaapapneu, kan u in dit artikel terugvinden.

  Volledig artikel lezen
 • Slecht slapen? Vaak wakker worden? - Dorsoo
  Slecht slapen? Vaak wakker worden? vrijdag 27 december 2019

  Slaapt u niet goed? Of wordt u ’s nachts veel wakker? Slecht slapen, het overkomt iedereen wel een keer. Gebeurt het te vaak? Dan is het hoog tijd voor actie. Want een chronisch slechte slaper geniet minder levenskwaliteit.

  Volledig artikel lezen