Slaapproblemen

Alle artikels over slaapproblemen. Terug naar alle blogartikelen.

 • Wat is orthosomnie?
  Wat is orthosomnie? dinsdag 25 april 2023

  Orthosomnie is het perfectionistisch verlangen naar goede slaap, in die mate zelfs dat het een goede nachtrust juist in de weg staat. Wat zijn de oorzaken van dat vrij recente fenomeen en hoe valt het te verhelpen?

  Volledig artikel lezen
 • De link tussen depressie en slaapproblemen
  De link tussen depressie en slaapproblemen vrijdag 16 september 2022

  Voldoende slaap is essentieel voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Tijdens de slaap herstellen we namelijk zowel mentaal als lichamelijk. Slaaptekort kan op lange termijn tot depressie leiden en een depressie kan ook de oorzaak zijn van slaapproblemen. Hoe dat mechanisme in elkaar zit, leest u hier.

  Volledig artikel lezen
 • Cognitieve gedragstherapie bij slaapproblemen
  Cognitieve gedragstherapie bij slaapproblemen woensdag 14 september 2022

  Cognitieve slaaptherapie past de principes van de cognitieve gedragstherapie toe op de behandeling van slaapproblemen. Over de achtergrond van die therapieën leest u hier meer.

  Volledig artikel lezen
 • Wat zijn slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen?
  Wat zijn slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen? woensdag 4 mei 2022

  Tijdens onze slaap kan onze ademhaling allerlei geluiden maken: piepen, kreunen, fluiten of snurken. Dat lijkt onschuldig, tenzij er een ernstige medische aandoening aan de grondslag ligt. Of als de geluiden aanhouden en te hevig zijn, waardoor er chronisch slaaptekort bij onszelf of onze partner kan optreden. Stokt de ademhaling volledig of is er zuurstoftekort, dan wordt het uiteraard echt problematisch. Een overzicht van oorzaken en oplossingen.

  Volledig artikel lezen
 • Wat zijn slaapgerelateerde bewegingsstoornissen?
  Wat zijn slaapgerelateerde bewegingsstoornissen? dinsdag 3 mei 2022

  In onze slaap kunnen we herhaaldelijke stereotiepe bewegingen met het lichaam of de ledematen maken die de slaap verstoren. Ofwel treedt er een eenmalige bewegingsstoornis op, zoals een nachtelijke stuip of kramp. Hoe moeten we met die slaapgerelateerde bewegingsstoornissen omgaan?

  Volledig artikel lezen
 • Wat zijn circadiane ritmestoornissen?
  Wat zijn circadiane ritmestoornissen? maandag 2 mei 2022

  Onder de noemer circadiane ritmestoornissen verwijzen we naar alle mogelijke verstoringen van ons bioritme. Die kunnen zowel een interne als externe oorzaak hebben. Maar vooral: wat doen we er dan aan?

  Volledig artikel lezen
 • Wat is parasomnie?
  Wat is parasomnie? zaterdag 30 april 2022

  Parasomnie is een verzamelnaam voor allerlei abnormale handelingen die we in onze slaap kunnen stellen, gaande van onschuldig (zoals praten in de slaap) tot ronduit gevaarlijk (agressieve uithaal naar de partner). Wat zijn de oorzaken en wat kunt u eraan doen?

  Volledig artikel lezen
 • Wat is hypersomnie?
  Wat is hypersomnie? vrijdag 29 april 2022

  Hypersomnie of chronische slapeloosheid is een van de zes grote slaapstoornissen. Welke uitingsvormen zijn er, wat zijn de oorzaken en wat kunt u eraan doen?

  Volledig artikel lezen
 • Slaapproblemen oplossen: tips
  Slaapproblemen oplossen: tips donderdag 28 april 2022

  Een nacht niet kunnen doorslapen is al vervelend de volgende dag, maar als de slaapproblemen aanhouden, kunnen we daarvan last ondervinden tot in elke geleding van ons leven. Onze veiligheid, relaties, school- en werkprestaties, denkvermogen of zelfs geestelijke gezondheid komen in het gedrang. Het komt er dus op aan om slaapproblemen zo vlug mogelijk te herkennen, onderkennen en vooral op te lossen.

  Volledig artikel lezen
 • Moe wakker worden: oorzaken en oplossingen
  Moe wakker worden: oorzaken en oplossingen woensdag 27 april 2022

  De meesten van ons hebben het weleens meegemaakt: we kunnen niet inslapen, liggen uren wakker en als de wekker afloopt, moeten we moe opstaan. We zijn helemaal niet uitgerust maar moeten toch het bed uit, om te werken of de kinderen naar school te brengen. Als we moe wakker worden, hebben we geen fut om de rest van de dag door te brengen.

  Volledig artikel lezen
 • Hoe een verstoord slaapritme herstellen?
  Hoe een verstoord slaapritme herstellen? vrijdag 14 januari 2022

  In het ideale geval slapen we zeven à acht uur per dag. Als we dagelijks hetzelfde patroon volgen, raakt ons slaapritme niet verstoord en leven we volgens de menselijke biologische klok. Toch kampen velen onder ons met een onregelmatig slaapritme, een gevaarlijke trend die nefast is voor de gezondheid. 

  Volledig artikel lezen
 • Een nacht niet kunnen slapen: hebt u dan al doorslaapproblemen?
  Een nacht niet kunnen slapen: hebt u dan al doorslaapproblemen? maandag 15 november 2021

  Een nacht niet kunnen doorslapen: is dat iets om wakker van te liggen? Is dat problematisch? Nee, daar zijn zowat alle bronnen het over eens: iedereen ligt weleens een nacht wakker. Het wordt alleen een probleem als die nacht twee nachten wordt, vervolgens drie ... Voor u het weet, wordt het een 'slechte gewoonte', waardoor het 'uit gewoonte' niet meer lukt om in te slapen.

  Volledig artikel lezen
 • Hoe insomnia oplossen?
  Hoe insomnia oplossen? dinsdag 9 februari 2021

  Insomnia vraagt om een directe aanpak. Een paar nachten onvoldoende slaap kan al gepaard gaan met vermoeidheid, irritatie, hoofdpijn en concentratiestoornissen overdag. 

  Volledig artikel lezen