Slaapproblemen

Alle artikels over slaapproblemen. Terug naar alle blogartikelen.

 • Dorsoo blog slaapdronken zijn
  Slaapdronken zijn: symptomen, oorzaken en behandeling

  Slaapdronken zijn is een verschijnsel waarbij een persoon die 's nachts of 's morgens ontwaakt vreemde gedragingen vertoont die niet aansluiten bij zijn normale gedragspatroon. In de Engelstalige medische literatuur wordt gesproken over confusional arousal.

  Volledig artikel lezen
 • Dorsoo blog onrustig slapen
  Onrustig slapen: oorzaken en oplossingen

  Onrustig slapen is geen medische term, maar we kennen het allemaal wel: een nachtje of een periode waarbij we moeite hebben om een diepe, ongestoorde slaap aan te houden. We liggen dan 's nachts te woelen en te draaien in bed en worden al te vaak wakker. Het gevolg is uiteraard dat we dan niet volledig uitgerust zijn bij het ontwaken. Die vermoeidheid kan leiden tot verminderde concentratie overdag, met mogelijke gevolgen op het werk of in het verkeer. 

  Volledig artikel lezen
 • Last van slaaptekort? Wat zijn de gevolgen en oplossingen?
  Last van slaaptekort? Wat zijn de gevolgen en oplossingen?

  Slaap is noodzakelijk om te kunnen leven. Het lichaam moet kunnen herstellen en tot rust komen. Een goede nachtrust is belangrijk voor het lichamelijk herstel, maar ook voor het geestelijk herstel. Lees in dit blogartikel meer over de oorzaken en gevolgen van slaaptekort en wat u eraan kunt doen.

  Volledig artikel lezen
 • Wat is slaapapneu? En wat kan u eraan doen?
  Wat is slaapapneu en wat kunt u eraan doen?

  Iedereen krijgt ooit weleens te maken met de adem die stokt tijdens de slaap. De meeste mensen zijn zich daar echter niet van bewust. Wanneer spreekt men van slaapapneu? Wat zijn de oorzaken en wat kunt u eraan doen? Het antwoord op die en andere vragen over slaapapneu kunt u in dit artikel terugvinden.

  Volledig artikel lezen
 • De invloed van tv-kijken, smartphone, tablet en laptop op onze slaap
  De invloed van tv-kijken, smartphone, tablet en computer op onze slaap

  Vlak voor het slapengaan even televisie kijken of op de smartphone door uw sociale media scrollen. Iedereen doet dat wel. Wist u dat het kunstmatige, blauwe licht van schermen een negatieve invloed kan hebben op uw nachtrust? We geven u meer tekst en uitleg in dit artikel.

  Volledig artikel lezen
 • Wat is insomnia en wat zijn de oorzaken?
  Wat is insomnia en wat zijn de oorzaken en symptomen?

  Iedereen slaap wel eens slecht of te weinig. Maar dat wil niet meteen zeggen dat u last hebt van insomnia. Wanneer er meerdere nachten problemen zijn met het slapen, kunnen we spreken van insomnia. In dit artikel leggen we uit wat insomnia precies is en wat de oorzaken en symptomen zijn.

  Volledig artikel lezen
 • Een nacht niet kunnen slapen: hebt u dan al doorslaapproblemen?
  Een nacht niet kunnen slapen: hebt u dan al doorslaapproblemen?

  Een nacht niet kunnen doorslapen: is dat iets om wakker van te liggen? Is dat problematisch? Nee, daar zijn zowat alle bronnen het over eens: iedereen ligt weleens een nacht wakker. Het wordt alleen een probleem als die nacht twee nachten wordt, vervolgens drie ... Voor u het weet, wordt het een 'slechte gewoonte', waardoor het 'uit gewoonte' niet meer lukt om in te slapen.

  Volledig artikel lezen
 • Slaapproblemen oplossen: tips
  Slaapproblemen oplossen: tips

  Een nacht niet kunnen doorslapen is al vervelend de volgende dag, maar als de slaapproblemen aanhouden, kunnen we daarvan last ondervinden tot in elke geleding van ons leven. Onze veiligheid, relaties, school- en werkprestaties, denkvermogen of zelfs geestelijke gezondheid komen in het gedrang. Het komt er dus op aan om slaapproblemen zo vlug mogelijk te herkennen, onderkennen en vooral op te lossen.

  Volledig artikel lezen
 • Moe wakker worden: oorzaken en oplossingen
  Moe wakker worden: oorzaken en oplossingen

  De meesten van ons hebben het weleens meegemaakt: we kunnen niet inslapen, liggen uren wakker en als de wekker afloopt, moeten we moe opstaan. We zijn helemaal niet uitgerust maar moeten toch het bed uit, om te werken of de kinderen naar school te brengen. Als we moe wakker worden, hebben we geen fut om de rest van de dag door te brengen.

  Volledig artikel lezen
 • Wat is orthosomnie?
  Wat is orthosomnie?

  Orthosomnie is het perfectionistisch verlangen naar goede slaap, in die mate zelfs dat het een goede nachtrust juist in de weg staat. Wat zijn de oorzaken van dat vrij recente fenomeen en hoe valt het te verhelpen?

  Volledig artikel lezen
 • De link tussen depressie en slaapproblemen
  De link tussen depressie en slaapproblemen

  Voldoende slaap is essentieel voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Tijdens de slaap herstellen we namelijk zowel mentaal als lichamelijk. Slaaptekort kan op lange termijn tot depressie leiden en een depressie kan ook de oorzaak zijn van slaapproblemen. Hoe dat mechanisme in elkaar zit, leest u hier.

  Volledig artikel lezen
 • Cognitieve gedragstherapie bij slaapproblemen
  Cognitieve gedragstherapie bij slaapproblemen

  Cognitieve slaaptherapie past de principes van de cognitieve gedragstherapie toe op de behandeling van slaapproblemen. Over de achtergrond van die therapieën leest u hier meer.

  Volledig artikel lezen
 • Wat zijn slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen?
  Wat zijn slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen?

  Tijdens onze slaap kan onze ademhaling allerlei geluiden maken: piepen, kreunen, fluiten of snurken. Dat lijkt onschuldig, tenzij er een ernstige medische aandoening aan de grondslag ligt. Of als de geluiden aanhouden en te hevig zijn, waardoor er chronisch slaaptekort bij onszelf of onze partner kan optreden. Stokt de ademhaling volledig of is er zuurstoftekort, dan wordt het uiteraard echt problematisch. Een overzicht van oorzaken en oplossingen.

  Volledig artikel lezen