Slaapproblemen

Alle artikels over slaapproblemen. Terug naar alle blogartikelen.

 • Last van slaaptekort? Wat zijn de gevolgen en oplossingen?
  Last van slaaptekort? Wat zijn de gevolgen en oplossingen? zondag 2 juli 2023

  Slaap is noodzakelijk om te kunnen leven. Het lichaam moet kunnen herstellen en tot rust komen. Een goede nachtrust is belangrijk voor het lichamelijk herstel, maar ook voor het geestelijk herstel. Lees in dit blogartikel meer over de oorzaken en gevolgen van slaaptekort en wat u eraan kunt doen.

  Volledig artikel lezen
 • Wat is slaapapneu? En wat kan u eraan doen?
  Wat is slaapapneu en wat kunt u eraan doen? zaterdag 1 juli 2023

  Iedereen krijgt ooit weleens te maken met de adem die stokt tijdens de slaap. De meeste mensen zijn zich daar echter niet van bewust. Wanneer spreekt men van slaapapneu? Wat zijn de oorzaken en wat kunt u eraan doen? Het antwoord op die en andere vragen over slaapapneu kunt u in dit artikel terugvinden.

  Volledig artikel lezen
 • De invloed van tv-kijken, smartphone, tablet en laptop op onze slaap
  De invloed van tv-kijken, smartphone, tablet en computer op onze slaap donderdag 22 juni 2023

  Vlak voor het slapengaan even televisie kijken of op de smartphone door uw sociale media scrollen. Iedereen doet dat wel. Wist u dat het kunstmatige, blauwe licht van schermen een negatieve invloed kan hebben op uw nachtrust? We geven u meer tekst en uitleg in dit artikel.

  Volledig artikel lezen
 • Wat is insomnia en wat zijn de oorzaken?
  Wat is insomnia en wat zijn de oorzaken en symptomen? dinsdag 20 juni 2023

  Iedereen slaap wel eens slecht of te weinig. Maar dat wil niet meteen zeggen dat u last hebt van insomnia. Wanneer er meerdere nachten problemen zijn met het slapen, kunnen we spreken van insomnia. In dit artikel leggen we uit wat insomnia precies is en wat de oorzaken en symptomen zijn.

  Volledig artikel lezen
 • Een nacht niet kunnen slapen: hebt u dan al doorslaapproblemen?
  Een nacht niet kunnen slapen: hebt u dan al doorslaapproblemen? vrijdag 16 juni 2023

  Een nacht niet kunnen doorslapen: is dat iets om wakker van te liggen? Is dat problematisch? Nee, daar zijn zowat alle bronnen het over eens: iedereen ligt weleens een nacht wakker. Het wordt alleen een probleem als die nacht twee nachten wordt, vervolgens drie ... Voor u het weet, wordt het een 'slechte gewoonte', waardoor het 'uit gewoonte' niet meer lukt om in te slapen.

  Volledig artikel lezen
 • Slaapproblemen oplossen: tips
  Slaapproblemen oplossen: tips woensdag 14 juni 2023

  Een nacht niet kunnen doorslapen is al vervelend de volgende dag, maar als de slaapproblemen aanhouden, kunnen we daarvan last ondervinden tot in elke geleding van ons leven. Onze veiligheid, relaties, school- en werkprestaties, denkvermogen of zelfs geestelijke gezondheid komen in het gedrang. Het komt er dus op aan om slaapproblemen zo vlug mogelijk te herkennen, onderkennen en vooral op te lossen.

  Volledig artikel lezen
 • Moe wakker worden: oorzaken en oplossingen
  Moe wakker worden: oorzaken en oplossingen vrijdag 9 juni 2023

  De meesten van ons hebben het weleens meegemaakt: we kunnen niet inslapen, liggen uren wakker en als de wekker afloopt, moeten we moe opstaan. We zijn helemaal niet uitgerust maar moeten toch het bed uit, om te werken of de kinderen naar school te brengen. Als we moe wakker worden, hebben we geen fut om de rest van de dag door te brengen.

  Volledig artikel lezen
 • Wat is orthosomnie?
  Wat is orthosomnie? donderdag 25 mei 2023

  Orthosomnie is het perfectionistisch verlangen naar goede slaap, in die mate zelfs dat het een goede nachtrust juist in de weg staat. Wat zijn de oorzaken van dat vrij recente fenomeen en hoe valt het te verhelpen?

  Volledig artikel lezen
 • De link tussen depressie en slaapproblemen
  De link tussen depressie en slaapproblemen vrijdag 16 september 2022

  Voldoende slaap is essentieel voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Tijdens de slaap herstellen we namelijk zowel mentaal als lichamelijk. Slaaptekort kan op lange termijn tot depressie leiden en een depressie kan ook de oorzaak zijn van slaapproblemen. Hoe dat mechanisme in elkaar zit, leest u hier.

  Volledig artikel lezen
 • Cognitieve gedragstherapie bij slaapproblemen
  Cognitieve gedragstherapie bij slaapproblemen woensdag 14 september 2022

  Cognitieve slaaptherapie past de principes van de cognitieve gedragstherapie toe op de behandeling van slaapproblemen. Over de achtergrond van die therapieën leest u hier meer.

  Volledig artikel lezen
 • Wat zijn slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen?
  Wat zijn slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen? woensdag 4 mei 2022

  Tijdens onze slaap kan onze ademhaling allerlei geluiden maken: piepen, kreunen, fluiten of snurken. Dat lijkt onschuldig, tenzij er een ernstige medische aandoening aan de grondslag ligt. Of als de geluiden aanhouden en te hevig zijn, waardoor er chronisch slaaptekort bij onszelf of onze partner kan optreden. Stokt de ademhaling volledig of is er zuurstoftekort, dan wordt het uiteraard echt problematisch. Een overzicht van oorzaken en oplossingen.

  Volledig artikel lezen
 • Wat zijn slaapgerelateerde bewegingsstoornissen?
  Wat zijn slaapgerelateerde bewegingsstoornissen? dinsdag 3 mei 2022

  In onze slaap kunnen we herhaaldelijke stereotiepe bewegingen met het lichaam of de ledematen maken die de slaap verstoren. Ofwel treedt er een eenmalige bewegingsstoornis op, zoals een nachtelijke stuip of kramp. Hoe moeten we met die slaapgerelateerde bewegingsstoornissen omgaan?

  Volledig artikel lezen
 • Wat zijn circadiane ritmestoornissen?
  Wat zijn circadiane ritmestoornissen? maandag 2 mei 2022

  Onder de noemer circadiane ritmestoornissen verwijzen we naar alle mogelijke verstoringen van ons bioritme. Die kunnen zowel een interne als externe oorzaak hebben. Maar vooral: wat doen we er dan aan?

  Volledig artikel lezen