Slaaptips

Alle artikels over slaaptips. Terug naar alle blogartikelen.

 • Dorsoo blog slaaphygiene tips
  Tips om uw slaaphygiëne te verbeteren

  Als u zich afvraagt hoe u er een goede slaaphygiëne kunt op nahouden, moeten we eigenlijk stellen dat nagenoeg alles wat u doet daartoe kan bijdragen. Slaaphygiëne draait om veel meer dan een goed bed in een aangename slaapomgeving. Het gaat ook verder dan de uurtjes voor het slapengaan: ook belangrijk zijn voeding, beweging, uw werkritme ... Alles wat uw slaap beïnvloedt, in positieve of negatieve zin, valt onder slaaphygiëne.

  Volledig artikel lezen
 • slaaptips voor wie werkt in een ploegensysteem
  Slaaptips voor wie werkt in een ploegensysteem

  Behalve een jetlag is er geen grotere aanslag op een gedegen slaap-waakfase dan werken in shifts of ploegen. Dat kan uw lichaam aanzienlijk ontregelen, met slaap- en gezondheidsproblemen als gevolg. Als u in ploegen werkt, kan uw bioritme ontregeld raken doordat uw interne klok niet meer synchroon loopt met de tijd die de externe klok aangeeft. Komt daarbovenop dat mensen die in ploegensystemen werken gemiddeld 2 uur minder slapen dan wie gewoon 's nachts kan slapen. Voor iedereen die in ploegen werkt, zou waken over de slaap eigenlijk de absolute prioriteit moeten zijn.

  Volledig artikel lezen
 • Slecht slapen en stress: een vermoeiend duo
  Slecht slapen en stress: een vermoeiend duo

  Meer dan één op de drie Vlaamse werknemers kampt met problematische stress. Dat blijkt uit een recente studie van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Nefast voor het werkplezier, voor de balans werk-gezin, … en voor uw slaap. We tonen u waarom slecht slapen en stress hand in hand gaan. En we geven u vier tips om stress uit de slaapkamer te houden.

  Volledig artikel lezen
 • Wat doen als u niet kan slapen? 6 rustgevende tips
  Wat doen als u niet kunt slapen? 6 rustgevende tips

  's Nachts wakker liggen. Vervelend. Terwijl u naar het plafond staart, ligt de rest van de wereld te soezen. Dacht u. Blijkt echter dat de helft van de Vlamingen tussen 18 en 70 jaar minstens wekelijks moeilijkheden heeft met in slaap vallen. Meer details leest u daarover in het grote slaaponderzoek van Dorsoo uit 2023. Met de zes tips in dit artikel weet u wat te doen als u niet kunt slapen.

  Volledig artikel lezen
 • Vlugger inslapen dankzij slaapmeditatie
  Vlugger inslapen dankzij slaapmeditatie

  Sommige mensen stappen het bed in en slapen vrijwel onmiddellijk. Anderen liggen iedere nacht uren naar het plafond te staren. Herkent u zich in die laatste categorie en zou u daar graag iets aan doen? Misschien kan slaapmeditatie u helpen om vlugger in te slapen. Lees hier hoe u zoal kunt mediteren voor het slapengaan.

  Volledig artikel lezen
 • Ademhalingsoefeningen voor een betere slaap
  Ademhalingsoefeningen voor een betere slaap

  Wilt u ademhalingsoefeningen toepassen om beter te slapen, dan kunt u die plukken uit de yogatraditie of de gespecialiseerde kinesitherapie. Sinds kort is er zelfs ook een technologische app en toestel om die oefeningen te optimaliseren: de Moonbird. 

  Volledig artikel lezen
 • Nachtelijk zweten: oorzaken en oplossingen
  Nachtelijk zweten: 6 praktische tips om dit op te lossen

  Sommige slapers zweten gedurende de nacht ongewoon veel. Nachtelijk zweten is vervelend voor de persoon in kwestie en ook voor zijn of haar partner. In dit artikel vindt u tips en producten die u kunnen helpen om 's nachts minder te zweten in bed.

  Volledig artikel lezen
 • De 4 beste slaap apps die uw slaap bijhouden. En meer…
  De beste vier slaapapps die uw slaap bijhouden en meer

  Hoe betrouwbaar zijn slaapapps? Dat is de vraag die slechte slapers zich vaak stellen. We kunnen hen geruststellen: de vier apps die we voor u oplijsten zijn het zeker waard om eens uit te proberen. Belangrijk: verwacht er geen wonderen van. De resultaten zijn uiteraard minder betrouwbaar dan een nacht aan de monitor in een slaapcentrum. Maar deze apps zijn wel in staat uw slaappatroon in kaart te brengen en ze geven u waardevolle tips om uw slaapgewoontes te verbeteren.

  Volledig artikel lezen
 • Vlug in slaap vallen: de 5 belangrijkste tips - Dorsoo
  Vlug in slaap vallen: de 5 belangrijkste tips

  De ene kan al vlugger in slaap vallen dan de andere. Zo slapen mannen vlugger in dan vrouwen en hebben jongeren het er moeilijker mee. Gelukkig zijn er ook omstandigheden die u wel kunt beïnvloeden. Behalve onze tips hoe u de hele nacht blijft slapen, geven we hier de beste tips om als een blok in slaap te vallen.

  Volledig artikel lezen
 • Last van snurken? Lees onze 7 tips tegen snurken. - Dorsoo
  Last van snurken? Lees onze 7 tips tegen snurken.

  Als u af en toe eens snurkt, heeft dit geen ernstige medische gevolgen. Het is dan vooral vervelend voor degene die naast u ligt. Maar als u regelmatig snurkt, kan u een verstoord slaappatroon ontwikkelen. Lees hier onze tips om snurken te verhelpen of op zijn minst te verminderen en zo uw nachtrust (en die van uw partner) te verbeteren. 

  Volledig artikel lezen
 • Invloed van eten en drinken voor het slapengaan - Dorsoo
  Invloed van eten en drinken voor het slapengaan

  Ons eetpatroon bepaalt hoe we slapen. Welke voedingsstoffen kunnen we beter vermijden om goed te slapen en welke stimuleren de slaap? Lees het hier in ons blogartikel.

  Volledig artikel lezen
 • Beter slapen? Lees hier de beste slaaptips. - Dorsoo
  Beter slapen? 19 slaaptips voor een goede nachtrust

  Wat zijn de beste tips om beter te slapen? We hebben de belangrijkste adviezen voor een optimale nachtrust gebundeld in 19 makkelijk toepasbare slaaptips.

  Volledig artikel lezen
 • Te warm om te slapen? Ontdek onze tips om beter te slapen tijdens warme nachten. - Dorsoo
  Te warm in bed om goed te slapen? Ontdek onze tips.

  Na een hete zomerdag kan de drukkende warmte in de slaapkamer aanhouden, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen. Heeft u het te warm in bed om goed te slapen? Wij geven u in dit artikel enkele tips voor een verkwikkende nachtrust.

  Volledig artikel lezen