Rugklachten

Alle artikels over rugklachten. Terug naar alle blogartikelen.

 • Osteoporose en rugklachten
  Osteoporose en rugklachten vrijdag 15 oktober 2021

  Mensen die lijden aan osteoporose krijgen vaak te kampen met rugklachten. Bij osteoporose, ofwel botontkalking, worden de botten brozer. Dit komt doordat de aanmaak van nieuw bot trager verloopt dan de afbraak ervan. De botmassa zal dus langzaamaan verminderen waardoor de beenderen poreuzer en minder sterk worden.

  Volledig artikel lezen
 • Welke hardheid van matras kiest u best bij rugklachten?
  Een harde of zachte matras kiezen bij rugklachten? vrijdag 28 mei 2021

  Bij de aankoop van een nieuwe matras zorgt het kiezen van de hardheid wellicht voor de grootste twijfel. Kiest u voor een harde of zachte matras of een hardheid tussenin? In dit blogartikel verschaffen we u meer info door het antwoord te geven op een aantal veelgestelde vragen.  

  Volledig artikel lezen
 • Alles wat u moet weten over lage rugpijn na slapen
  Alles wat u moet weten over lage rugpijn na slapen donderdag 27 mei 2021

  Als u last hebt van lage rugpijn, bent u helaas lang niet de enige. Zo krijgt 80% van de volwassen bevolking te maken met rugpijn. Een optimale ondersteuning van de rug tijdens het slapen door een aangepast bed en matras kan een oplossing bieden om de nachtrust te verbeteren en lage rugpijn na slapen te verminderen.

  Volledig artikel lezen
 • De weldadige warmte van een kersenpitkussen verdrijft pijn in rug, nek en schouders
  Een warmtekussen verdrijft pijn in rug, nek en schouders dinsdag 27 april 2021

  Wie het eerste warmtekussen gebruikt zou hebben en waar en wanneer dat gebeurd zou zijn, daarover lijken de geschiedkundige bronnen elkaar tegen te spreken. Waar we het tot vandaag wel allemaal over eens zijn: er is niets zaligers dan de weldadige warmte van een kersenpitkussen op uw stramme spieren. Een warmtekussen verlicht immers pijn in de rug, nek of schouders.

  Volledig artikel lezen
 • Hoe verkrampte rugspieren behandelen met warmte?
  Hoe verkrampte rugspieren behandelen met warmte? maandag 22 maart 2021

  Mensen met rugklachten grijpen vaak naar medicatie, maar ook warmte heeft een pijnstillend effect. Het verbetert de bloedcirculatie en maakt pijnlijke, verkrampte rugspieren en gewrichten opnieuw soepel.

  Volledig artikel lezen
 • Oorzaken van rugpijn bij ademen
  Oorzaken van rugpijn bij ademen dinsdag 24 november 2020

  Rugpijn bij ademen: zie het als een signaal dat u niet zomaar wegwuift. Zeker: het kan goedaardig zijn. Misschien hebt u gewoon te veel gesport. Of te lang in de tuin gewerkt? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Als de pijn een paar dagen blijft duren, is het toch een aanrader om even langs de dokter te gaan.

  Volledig artikel lezen
 • Tips om rugpijn snel te verminderen
  Tips om rugpijn snel te verminderen dinsdag 10 november 2020

  1 op de 3 Belgen krijgt regelmatig te maken met rugklachten. Rugklachten zijn heel onaangenaam, daarom geven we u graag enkele tips om uw rugpijn snel te verminderen.

  Volledig artikel lezen
 • Rugklachten bij zorg- en verpleegkundigen
  Rugklachten bij zorg- en verpleegkundigen maandag 15 juni 2020

  Het verzorgen en verplegen van zieken en hulpbehoevenden vraagt wat van een lichaam. Meer dan 70% van het personeel in de zorgsector krijgt jaarlijks te maken met rugpijn. Minstens een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door klachten die optreden in de wervelkolom.

  Volledig artikel lezen
 • Hoe slapen met een hernia? - Dorsoo
  Hoe slapen met een hernia? donderdag 9 januari 2020

  Mensen met een hernia vinden soms moeilijk hun draai in bed. Hoe kan u best slapen met een hernia? Dit hangt af van waar de hernia zich voordoet. Gaat het over een hernia in de lage rug, een hernia midden of boven in de rug of een nekhernia? Wat ook een rol speelt is de richting naar waar de hernia uitstulpt.

  Volledig artikel lezen
 • Het effect van slecht slapen op chronische lage rugpijn - een studie - Dorsoo
  Het effect van slecht slapen op chronische lage rugpijn - een studie vrijdag 3 januari 2020

  Slecht slapen heeft een impact op ons lichaam. Zo heeft het ook een negatief effect op het herstel van chronische lage rugpijn. Recent onderzoek wees dit uit. Lees er meer over in dit artikel.

  Volledig artikel lezen
 • Midden rugpijn na slapen? - Dorsoo
  Midden rugpijn na slapen? vrijdag 20 december 2019

  Veel mensen worden ’s morgens (of zelfs ’s nachts) wakker met pijn in de middenrug. Van waar komt dit en vooral: wat kan u hieraan doen? Vaak lost een goed bed met de juiste matras dit probleem op.

  Volledig artikel lezen
 • Menopauze en rugklachten - Dorsoo
  Menopauze en rugklachten donderdag 31 oktober 2019

  De menopauze is het stoppen van de menstruatie en dus het beëindigen van de maandelijkse bloedingen van de vrouw. Dit gaat vaak hand in hand met opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen. Maar ook rugklachten kunnen een gevolg van de menopauze zijn. Lees er meer over in dit blogartikel.

  Volledig artikel lezen
 • Rugklachten bij kinderen en jongeren - Dorsoo
  Rugklachten bij kinderen en jongeren vrijdag 30 augustus 2019

  Het dragen van zware boekentassen of rugzakken, te veel zitten, een slechte houding en gebrek aan beweging zijn de belangrijkste oorzaken van rugklachten bij kinderen en jongeren.

  Volledig artikel lezen