Rugklachten

Alle artikels over rugklachten. Terug naar alle blogartikelen.

 • Midden rugpijn na slapen? - Dorsoo
  Pijn in middenrug na het slapen

  Veel mensen worden ’s morgens (of zelfs ’s nachts) wakker met middenrugpijn. Wie nachtelijke rugpijn in de middenrug ervaart, neemt maar beter de hele middenzone van het bovenlichaam onder de loep. In deze blog schetsen we welke problemen daar zoal kunnen spelen. Waar komt de middenrugpijn vandaan en vooral: wat kunt u hieraan doen?

  Volledig artikel lezen
 • Rugpijn bovenrug na slapen? - Dorsoo
  Hoge rugpijn na het slapen

  Veel mensen worden na het slapen wakker met pijn in de bovenrug. Hoge rugpijn na het slapen is geen lachertje. Voldoende reden om hoge rugpijn 's nachts of na het slapen eens onder de loep te nemen en waar mogelijk tips voor verlichting aan te reiken.

  Volledig artikel lezen
 • rugpijn en spierpijn behandelen met koude
  Rugpijn behandelen met koude

  Stijve spieren in de rug kunnen door velerlei oorzaken ontstaan: overbelasting, slechte houding, te veel zitten, stress, letsels of trauma na een verkeerde beweging. Ook met de leeftijd treedt spierpijn vaker op als reactie op degeneratieve veranderingen in het lichaam. Uiteraard is het zaak om de oorzaak weg te nemen of mogelijke last te vermijden, maar als de pijn toch al zijn intrede gedaan heeft: gaan we die pijnlijke spieren in de rug dan het best te lijf met koude? Of met warmte?

  Volledig artikel lezen
 • Lage rugpijn na het slapen
  Lage rugpijn na slapen? Hoe lost u dat op?

  Hebt u weleens last van rugpijn als u 's ochtends opstaat? Dan bent u zeker niet de enige. In het slaaponderzoek van Dorsoo klaagt 61 % van de Vlamingen over fysieke klachten, met lage rugpijn (45 %) als koploper. Een optimale ondersteuning van de rug tijdens het slapen door een aangepast bed en matras kan een oplossing bieden om de nachtrust te verbeteren en lage rugpijn na slapen te verminderen.

  Volledig artikel lezen
 • Drie typische probleemzones bij lagerugklachten
  Drie typische probleemzones bij lagerugklachten

  Wanneer er zich klanten met lage rugpijn in de slaapwinkel van onze kinesitherapeut Jan melden, zijn het meestal twee specifieke spiergroepen en een bepaalde zenuw die opspelen. Welke dat zijn en hoe een Dorsoo-bed die zones kan ontlasten, leest u in onze blog. 

  Volledig artikel lezen
 • Osteoporose en rugklachten
  Osteoporose en rugklachten

  Mensen die lijden aan osteoporose krijgen vaak te kampen met rugklachten. Bij osteoporose, ofwel botontkalking, worden de botten brozer. Dit komt doordat de aanmaak van nieuw bot trager verloopt dan de afbraak ervan. De botmassa zal dus langzaamaan verminderen waardoor de beenderen poreuzer en minder sterk worden.

  Volledig artikel lezen
 • Oorzaken van lage rugpijn bij vrouwen
  Oorzaken van lage rugpijn bij vrouwen

  Volgens de CM ondervindt 80 % van de Belgen weleens lage rugpijn en het huisartsenplatform Domus Medica meldde dat in 2021 18 % van de Belgen op dat moment met lagerugproblemen kampte. In het eigen slaaponderzoek van Dorsoo stipte 45 % van de Vlamingen aan met lagerugklachten te kampen, iets meer vrouwen (46 %) dan mannen (44 %). In dit blogartikel gaan we dieper in op de oorzaken van lage rugpijn bij vrouwen.

  Volledig artikel lezen
 • Rugpijn door stress: van rugklachten tot burn-out
  Rugpijn door stress: van rugklachten tot burn-out

  Rugpijn door stress is een gegeven waar we met Dorsoo altijd bijzondere aandacht aan besteden. Het is een uitwas van stress waarvoor we met onze slaapoplossingen enig soelaas kunnen bieden. Maar de gevolgen van stress kunnen nog veel verder reiken dan alleen rugpijn. Het probleem meteen bij de wortel aanpakken is dus de boodschap: vermijden dat stress zich opbouwt in uw lichaam.

  Volledig artikel lezen
 • Rugpijn door grote borsten
  Rugpijn door grote borsten

  Grote borsten worden vaak beschouwd als een soort schoonheidsideaal, maar daarbij wordt over het hoofd gezien dat een grote boezem (D-cup of hoger) vaak tot fysieke klachten leidt. Veel vrouwen krijgen rugpijn door grote borsten. Waarom dat zo is en wat u kunt doen aan rugklachten door borsten, leest u hier.

  Volledig artikel lezen
 • Welke hardheid van matras kiest u best bij rugklachten?
  Een harde of zachte matras kiezen bij rugklachten?

  Bij de aankoop van een nieuwe matras zorgt het kiezen van de hardheid wellicht voor de grootste twijfel. Kiest u voor een harde of zachte matras of een hardheid tussenin? In dit blogartikel verschaffen we u meer info door het antwoord te geven op een aantal veelgestelde vragen.

  Volledig artikel lezen
 • De weldadige warmte van een kersenpitkussen verdrijft pijn in rug, nek en schouders
  Een warmtekussen verdrijft pijn in rug, nek en schouders

  Wie het eerste warmtekussen gebruikt zou hebben en waar en wanneer dat gebeurd zou zijn, daarover lijken de geschiedkundige bronnen elkaar tegen te spreken. Waar we het tot vandaag wel allemaal over eens zijn: er is niets zaligers dan de weldadige warmte van een kersenpitkussen op uw stramme spieren. Een warmtekussen verlicht immers pijn in de rug, nek of schouders.

  Volledig artikel lezen
 • Hoe verkrampte rugspieren behandelen met warmte?
  Hoe verkrampte rugspieren behandelen met warmte?

  Mensen met rugklachten grijpen vaak naar medicatie, maar ook warmte heeft een pijnstillend effect. Het verbetert de bloedcirculatie en maakt pijnlijke, verkrampte rugspieren en gewrichten opnieuw soepel.

  Volledig artikel lezen
 • Oorzaken van rugpijn bij ademen
  Oorzaken van rugpijn bij ademen

  Rugpijn bij ademen: zie het als een signaal dat u niet zomaar wegwuift. Zeker: het kan goedaardig zijn. Misschien hebt u gewoon te veel gesport. Of te lang in de tuin gewerkt? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Als de pijn een paar dagen blijft duren, is het toch een aanrader om even langs de dokter te gaan.

  Volledig artikel lezen