Rugklachten

Alle artikels over rugklachten. Terug naar alle blogartikelen.

 • Rugpijn bovenrug na slapen? - Dorsoo
  Hoge rugpijn na het slapen? woensdag 27 september 2023

  Veel mensen worden na het slapen wakker met pijn in de bovenrug. Maar hoe komt dit precies? Wat kan de oorzaak zijn? En vooral: wat kunt u eraan doen? Vaak kan een goed bed met de juiste matras een oplossing bieden aan hoge rugpijn na het slapen.

  Volledig artikel lezen
 • Oorzaken van lage rugpijn bij vrouwen
  Oorzaken van lage rugpijn bij vrouwen dinsdag 6 juni 2023

  Volgens de CM ondervindt 80 % van de Belgen weleens lage rugpijn en het huisartsenplatform Domus Medica meldde dat in 2021 18 % van de Belgen op dat moment met lagerugproblemen kampte. In het eigen slaaponderzoek van Dorsoo stipte 45 % van de Vlamingen aan met lagerugklachten te kampen, iets meer vrouwen (46 %) dan mannen (44 %). In dit blogartikel gaan we dieper in op de oorzaken van lage rugpijn bij vrouwen.

  Volledig artikel lezen
 • Rugpijn door stress: van rugklachten tot burn-out
  Rugpijn door stress: van rugklachten tot burn-out vrijdag 21 april 2023

  Rugpijn door stress is een gegeven waar we met Dorsoo altijd bijzondere aandacht aan besteden. Het is een uitwas van stress waarvoor we met onze slaapoplossingen enig soelaas kunnen bieden. Maar de gevolgen van stress kunnen nog veel verder reiken dan alleen rugpijn. Het probleem meteen bij de wortel aanpakken is dus de boodschap: vermijden dat stress zich opbouwt in uw lichaam.

  Volledig artikel lezen
 • Lage rugpijn na het slapen
  Lage rugpijn na slapen? Hoe lost u dat op? vrijdag 17 februari 2023

  Als u last hebt van lage rugpijn, bent u helaas lang niet de enige. Maar liefst 80 % van de volwassen bevolking krijgt ooit te maken met dergelijke rugpijn. Een optimale ondersteuning van de rug tijdens het slapen door een aangepast bed en matras kan een oplossing bieden om de nachtrust te verbeteren en lage rugpijn na slapen te verminderen.

  Volledig artikel lezen
 • Drie typische probleemzones bij lagerugklachten
  Drie typische probleemzones bij lagerugklachten woensdag 30 november 2022

  Wanneer er zich klanten met lage rugpijn in de slaapwinkel van onze kinesitherapeut Jan melden, zijn het meestal twee specifieke spiergroepen en een bepaalde zenuw die opspelen. Welke dat zijn en hoe een Dorsoo-bed die zones kan ontlasten, leest u in onze blog. 

  Volledig artikel lezen
 • Rugpijn door grote borsten
  Rugpijn door grote borsten maandag 28 februari 2022

  Grote borsten worden vaak beschouwd als een soort schoonheidsideaal, maar daarbij wordt over het hoofd gezien dat een grote boezem (D-cup of hoger) vaak tot fysieke klachten leidt. Veel vrouwen krijgen rugpijn door grote borsten. Waarom dat zo is en wat u kunt doen aan rugklachten door borsten, leest u hier.

  Volledig artikel lezen
 • Osteoporose en rugklachten
  Osteoporose en rugklachten vrijdag 15 oktober 2021

  Mensen die lijden aan osteoporose krijgen vaak te kampen met rugklachten. Bij osteoporose, ofwel botontkalking, worden de botten brozer. Dit komt doordat de aanmaak van nieuw bot trager verloopt dan de afbraak ervan. De botmassa zal dus langzaamaan verminderen waardoor de beenderen poreuzer en minder sterk worden.

  Volledig artikel lezen
 • Welke hardheid van matras kiest u best bij rugklachten?
  Een harde of zachte matras kiezen bij rugklachten? vrijdag 28 mei 2021

  Bij de aankoop van een nieuwe matras zorgt het kiezen van de hardheid wellicht voor de grootste twijfel. Kiest u voor een harde of zachte matras of een hardheid tussenin? In dit blogartikel verschaffen we u meer info door het antwoord te geven op een aantal veelgestelde vragen.  

  Volledig artikel lezen
 • De weldadige warmte van een kersenpitkussen verdrijft pijn in rug, nek en schouders
  Een warmtekussen verdrijft pijn in rug, nek en schouders dinsdag 27 april 2021

  Wie het eerste warmtekussen gebruikt zou hebben en waar en wanneer dat gebeurd zou zijn, daarover lijken de geschiedkundige bronnen elkaar tegen te spreken. Waar we het tot vandaag wel allemaal over eens zijn: er is niets zaligers dan de weldadige warmte van een kersenpitkussen op uw stramme spieren. Een warmtekussen verlicht immers pijn in de rug, nek of schouders.

  Volledig artikel lezen
 • Hoe verkrampte rugspieren behandelen met warmte?
  Hoe verkrampte rugspieren behandelen met warmte? maandag 22 maart 2021

  Mensen met rugklachten grijpen vaak naar medicatie, maar ook warmte heeft een pijnstillend effect. Het verbetert de bloedcirculatie en maakt pijnlijke, verkrampte rugspieren en gewrichten opnieuw soepel.

  Volledig artikel lezen
 • Oorzaken van rugpijn bij ademen
  Oorzaken van rugpijn bij ademen dinsdag 24 november 2020

  Rugpijn bij ademen: zie het als een signaal dat u niet zomaar wegwuift. Zeker: het kan goedaardig zijn. Misschien hebt u gewoon te veel gesport. Of te lang in de tuin gewerkt? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Als de pijn een paar dagen blijft duren, is het toch een aanrader om even langs de dokter te gaan.

  Volledig artikel lezen
 • Tips om rugpijn rap te verminderen
  Tips om rugpijn vlug te verminderen dinsdag 10 november 2020

  1 op 3 Belgen krijgt regelmatig te maken met rugklachten. Rugklachten zijn heel onaangenaam, daarom geven we u graag een aantal tips om uw rugpijn vlug te verminderen.

  Volledig artikel lezen
 • Rugklachten bij zorg- en verpleegkundigen
  Rugklachten bij zorg- en verpleegkundigen donderdag 15 oktober 2020

  Het verzorgen en verplegen van zieken en hulpbehoevenden vraagt wat van een lichaam. Meer dan 70% van het personeel in de zorgsector krijgt jaarlijks te maken met rugpijn. Minstens een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door klachten die optreden in de wervelkolom.

  Volledig artikel lezen