Ergonomie

Alle artikels over ergonomie. Terug naar alle blogartikelen.

 • Ergonomie in de auto: vermijd rugpijn dankzij een juiste zithouding
  Ergonomie in de auto: vermijd rugpijn dankzij een juiste zithouding woensdag 11 januari 2023

  Aandacht voor ergonomie en een correcte houding aannemen is niet alleen belangrijk terwijl we slapen of werken, maar ook wanneer we onderweg zijn. We zitten soms langer in de auto dan we zouden willen. Door een juiste zithouding in de auto vermijdt u lichamelijke klachten zoals rugpijn of nekklachten. We geven in dit artikel een aantal tips mee voor een goede ergonomie achter het stuur.

  Volledig artikel lezen
 • De beste slaaphouding bij lage rugpijn
  De beste slaaphouding bij lage rugpijn vrijdag 3 juni 2022

  Een correcte slaaphouding is essentieel voor een gezonde nachtrust. Een slechte slaaphouding kan op zich al de oorzaak zijn van lage rugpijn en vele andere klachten. Maar wat is dan de beste slaaphouding bij lage rugpijn? U komt het te weten in dit artikel.

  Volledig artikel lezen
 • De beste hoogte van een bed
  Wat is de beste hoogte van een bed? vrijdag 10 september 2021

  De instaphoogte is een belangrijke eigenschap van een ergonomisch bed. Hoe bepaalt u de beste hoogte van een bed? In dit artikel leest u meer over de juiste bedhoogte en de effecten ervan op het dagelijkse leven.

  Volledig artikel lezen
 • Rugpijn door zittend werk: oorzaken en tips
  Rugpijn door zittend werk: oorzaken en tips maandag 29 maart 2021

  80% van de bevolking heeft ooit wel eens last van rugpijn. In veel gevallen worden rugklachten veroorzaakt door te weinig beweging en langdurig zitten in slechte houdingen. Rugpijn door zittend werk komt vaak voor. Lees hier hoe deze rugklachten precies ontstaan en wat u er aan kan doen. 

  Volledig artikel lezen
 • Wat is de beste slaaphouding? - Dorsoo
  Wat is de beste slaaphouding? donderdag 14 januari 2021

  Een goede slaaphouding is belangrijk voor een gezonde nachtrust. Een slechte slaaphouding kan tot rugpijn, nekklachten en zelfs hoofdpijn leiden. Hier leest u over de verschillende slaaphoudingen en de effecten ervan op het lichaam.

  Volledig artikel lezen
 • De beste rughouding: een kwestie van lijn en beweging
  De beste rughouding: een kwestie van lijn en beweging maandag 14 september 2020

  Een goede rughouding: het is een way of life. Eentje die u zich eigen moet maken. Want een goede rug vraagt voortdurend uw aandacht. Of u nu staat, zit of ligt. Wat zijn de twee basisprincipes voor de beste rughouding? Rechtheid is de boodschap. Alles in één rechte lijn. En principe 2: bewegen. Zo maakt u de spieren sterker die u – letterlijk – recht houden. In deze blog leggen we uit hoe u het best uw rughouding verbetert terwijl u staat, zit of ligt.

  Volledig artikel lezen
 • Beste hoofdkussen voor buikslaper
  Wat is het beste hoofdkussen voor een buikslaper? maandag 22 juni 2020

  Bent u een fervente buikslaper op zoek naar een hoofdkussen? Of slaapt u zowel op de buik als op de zij? Dan is deze blog voor u. We leggen u haarfijn uit waaraan een buikslaper kussen moet voldoen en welke opties u kan nemen.

  Volledig artikel lezen
 • Hoe kiest u het beste hoofdkussen als zijslaper? - Dorsoo
  Hoe kiest u het beste hoofdkussen als zijslaper? vrijdag 22 november 2019

  Voor een zijslaper blijkt een gepast hoofdkussen kiezen niet eenvoudig. In onze advieswinkels spreken we vaak met mensen die al heel wat hoofdkussens geprobeerd hebben. Op welke zaken u kunt letten als u een zijslaper bent, leest u in dit blogartikel.

  Volledig artikel lezen
 • Hoe ergonomisch slapen? - Dorsoo
  Ergonomisch slapen: hoe doet u dat? dinsdag 2 april 2019

  Goed slapen is een basisbehoefte en ergonomisch slapen zorgt voor een optimale recuperatie van uw lichaam. Om ergonomisch te slapen moet u rekening houden met enkele aspecten. In dit blogartikel leert u waarom uw slaaphouding, uw matras en hoofdkussen én de instaphoogte van uw bed belangrijk zijn om goed en ergonomisch te slapen. 

  Volledig artikel lezen
 • Buikslaper? Zo leert u het af. - Dorsoo
  Buikslaper? Zo leert u het af. maandag 11 februari 2019

  Bent u een buikslaper? U bent zeker niet de enige. Toch raden slaapspecialisten buikslapen af, ook al is er geen stevig bewijs dat dit de slaapkwaliteit beïnvloedt. De reden? Buikslapen veroorzaakt een verkeerde druk op de nekwervels en soms ter hoogte van de lage rug.

  Volledig artikel lezen
 • Ontdek de kracht van ergonomie bij rugpijn - Dorsoo
  Ontdek de kracht van ergonomie bij rugpijn dinsdag 13 november 2018

  Ergonomisch werken betekent werken met minimale belasting op het lichaam door maximale aanpassing van de werkomgeving. Ergonomie kan rugklachten voorkomen of genezen.

  Volledig artikel lezen
 • Nek-, schouder- en polsklachten als gevolg van het gebruik van een computermuis - Dorsoo
  Nek-, schouder- en polsklachten als gevolg van het gebruik van een computermuis woensdag 29 juni 2016

  Langdurig achter een computer zitten, kan pijnklachten veroorzaken. Door lang in eenzelfde (verkeerde) houding te zitten, worden de nek- en schouderspieren overmatig aangespannen. Hierdoor ontstaan op lange termijn klachten in de nek- en schouderregio.

  Volledig artikel lezen
 • Het belang van de juiste schoenen voor de rug - Dorsoo
  Het belang van de juiste schoenen voor de rug donderdag 30 juli 2015

  Uw voeten brengen u overal naartoe en dragen uw gewicht de hele dag. Let dus op een goede stand van uw voeten én koop de juiste schoenen. Zo vermijdt u chronische klachten.

  Volledig artikel lezen